Εναν ειδικό αισθητήρα που τοποθετείται σε φύλλα για να παρακολουθεί την υγεία των φυτών σε πραγματικό χρόνο δημιούργησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τοχόκου της Ιαπωνίας. Ο αισθητήρας έχει ως στόχο να διακρίνει εάν το φυτό ευδοκιμεί ή είναι άρρωστο.
Οι ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή έχουν ωθήσει τους επιστήμονες και την έρευνα στην ανακάλυψη νέων εργαλείων, που θα μπορούσαν να προσφέρουν δεδομένα και πληροφορίες προς όφελος των καλλιεργειών και τη βελτίωση των αποδόσεων.
Μια τέτοια περίπτωση συνιστά και η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Sensing and BioSensing Research», στην οποία η επιστημονική ομάδα του ιαπωνικού πανεπιστημίου σκιαγραφεί τον τρόπο με τον οποίο τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τα κύματα καύσωνα, οι πλημμύρες και η ξηρασία, μπορούν να μειώσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών και να απειλήσουν τη μακροπρόθεσμη υγεία των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, των δασών και της βιοποικιλότητας.
Η έρευνα της επιστημονικής ομάδας του Τοχόκου σκιαγραφεί τον τρόπο με τον οποίο τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τα κύματα καύσωνα, οι πλημμύρες και η ξηρασία, μπορούν να μειώσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών και να απειλήσουν τη μακροπρόθεσμη υγεία των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, των δασών και της βιοποικιλότητας
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μέχρι τώρα τεχνολογικά εργαλεία δεν καταγράφουν με ακρίβεια την κατάσταση της υγείας των φυτών. Αντίθετα, τονίζουν, ότι ο μικρός αυτός αισθητήρας που δημιούργησαν μετρά το χρώμα των φύλλων χωρίς να εμποδίζει το ηλιακό φως και μπορεί να παρακολουθεί τις αλλαγές στο ίδιο σημείο με την πάροδο του χρόνου. Τροφοδοτούμενος από μπαταρία, και χρήση Wi-Fi και αδιαβροχοποίηση, ο αισθητήρας μπορεί να λειτουργήσει σε εξωτερικούς χώρους για περισσότερο από έναν μήνα, επιτρέποντας εκτεταμένη συλλογή δεδομένων.
Σε μια δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες καλλιέργειας, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις αλλαγές στο χρώμα των φύλλων κατά το φθινόπωρο, την πτώση των φύλλων και τη γήρανσή τους σε διάστημα δύο εβδομάδων. Κατάφεραν να παρατηρήσουν μείωση της χλωροφύλλης (δείκτης του στρες των φυτών) και πώς η απόκριση του φυτού κυμαινόταν με την ένταση του ηλιακού φωτός.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η έξυπνη γεωργία εξοικονομεί πολύ χρόνο. «Οι αγρότες δεν έχουν χρόνο να ελέγξουν χειροκίνητα κάθε φυτό. Αυτός ο αισθητήρας είναι σε θέση να παρέχει ακριβείς μετρήσεις για το τι συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο. Τότε μπορούν να αντιδράσουν ανάλογα σε περιοχές όπου τα φυτά βιώνουν υψηλά επίπεδα στρες», καταλήγουν.
Πηγή: www.ypaithros.gr