Η ιαπωνική κουζίνα είναι ίσως από τις πιο νόστιμες κουζίνες στον κόσμο. Είναι μια φιλοσοφία ζωής, βασισμένη στα απλά υλικά. Τόκιο, Οσάκα και άλλες μεγάλες πόλεις της Ιαπωνίας προσφέρουν εξαιρετικές γεύσεις και παραδοσιακά πιάτα.
Αν ετοιμάζεσαι για ταξίδι στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ή απλώς θέλεις να ανακαλύψεις τα πιο δημοφιλή πιάτα της, παρακάτω θα βρεις τα 10 πιο παραδοσιακά φαγητά της Ιαπωνίας που αξίζει να δοκιμάσεις τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου.
1. Σούσι (Sushi)

Το πιο γνωστό πιάτο της Ιαπωνίας, το σούσι, είναι συνδυασμός ρυζιού με φρέσκο ψάρι ή θαλασσινά. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές nigiri, maki, sashimi, καθεμία με δική της τεχνική. Πέρα από τη γεύση, το sushi είναι μια τέχνη: οι μάγειρες εκπαιδεύονται για χρόνια για να πετύχουν την τέλεια ισορροπία υφής και θερμοκρασίας.
2. Ράμεν (Ramen)

Το ράμεν είναι μια από τις πιο αγαπημένες comfort γεύσεις της Ιαπωνίας. Πρόκειται για ζεστή σούπα με noodles, ζωμό κρέατος ή ψαριού, λαχανικά, αυγό και κομμάτια χοιρινού (chashu). Κάθε περιοχή έχει τη δική της εκδοχή, το Tonkotsu από τη Φουκουόκα είναι πλούσιο και κρεμώδες, ενώ το Shoyu του Τόκιο έχει πιο ελαφριά γεύση.
3. Γιακιτόρι (Yakitori)

Το γιακιτόρι είναι σουβλάκια από κοτόπουλο ψημένο στη σχάρα, μαριναρισμένο με σάλτσα σόγιας, sake και mirin. Θα το βρεις παντού, από μικρά street stalls έως izakaya (παραδοσιακά ιαπωνικά μπαρ). Είναι το τέλειο συνοδευτικό για μπύρα ή sake.
4. Μπέντο (Bento)
Το bento box είναι μια ολόκληρη γαστρονομική εμπειρία μέσα σε ένα κουτί. Περιέχει ρύζι, ψάρι ή κρέας, τουρσιά και λαχανικά, όλα σε αρμονική διάταξη. Οι Ιάπωνες θεωρούν ότι ένα καλό bento πρέπει να είναι ισορροπημένο και όμορφο στην παρουσίαση — γιατί το φαγητό πρέπει πρώτα να ικανοποιεί το μάτι.
5. Τεμπούρα (Tempura)

Η τεμπούρα είναι ελαφριά τηγανητά θαλασσινά ή λαχανικά, βουτηγμένα σε λεπτό κουρκούτι και τηγανισμένα σε ειδικό λάδι. Παρότι ήρθε αρχικά από Πορτογάλους ιεραποστόλους τον 16ο αιώνα, οι Ιάπωνες τελειοποίησαν τη συνταγή σε κάτι πραγματικά μοναδικό: τραγανό απ’ έξω, απαλό μέσα.
6. Κάρε Ράις (Kare Raisu – Ιαπωνικό Κάρι)
Το ιαπωνικό κάρι είναι μια από τις πιο αγαπημένες comfort γεύσεις των ντόπιων. Σε αντίθεση με το ινδικό, το ιαπωνικό είναι πιο ήπιο, παχύρρευστο και συνήθως συνοδεύεται από ρύζι και τραγανό χοιρινό (katsu kare). Είναι ιδανικό πιάτο για τις πιο δροσερές μέρες του φθινοπώρου στην Ιαπωνία.
7. Σούπα μίσο (Miso Soup)

Η σούπα μισό είναι βασικό στοιχείο σε κάθε ιαπωνικό γεύμα. Φτιάχνεται με πάστα μισό (ζυμωμένη σόγια), φύκια wakame και tofu. Προσφέρει ζεστασιά, ισορροπία και ευεξία, ενώ συνοδεύει τα περισσότερα πιάτα της ιαπωνικής κουζίνας.
8. Οκονομιάκι (Okonomiyaki)
Το okonomiyaki είναι μια “ιαπωνική τηγανίτα” φτιαγμένη με αλεύρι, λάχανο, αυγό και διάφορα υλικά όπως χοιρινό, θαλασσινά ή τυρί. Ψήνεται μπροστά σου και σερβίρεται με γλυκοαλμυρή σάλτσα και νιφάδες bonito που “χορεύουν” από τη ζέστη. Είναι δημοφιλές street food, ιδιαίτερα στην Οσάκα και τη Χιροσίμα.
9. Ονιγκίρι (Onigiri)
Το ονιγκίρι είναι το “σνακ του δρόμου” στην Ιαπωνία. Πρόκειται για μπάλα ρυζιού, γεμισμένη συνήθως με σολομό, umeboshi (τουρσί δαμάσκηνο) ή τόνο, και τυλιγμένη με φύκι nori. Είναι απλό, χορταστικό και το πιο αγαπημένο σνακ των Ιαπώνων ταξιδιωτών στα τρένα.
10. Ντάνγκο (Dango)
Το ντάνγκο είναι μπαλάκια ρυζάλευρου περασμένα σε ξυλάκι, που σερβίρονται με γλυκιά σάλτσα σόγιας. Θα το βρεις σε πανηγύρια, δρόμους και μαγαζιά με παραδοσιακά γλυκά. Συμβολίζει τη χαρά, τη γιορτή και την ιαπωνική παράδοση.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΙΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ:
Σασίμι

Το σασίμι αποτελείται από φρέσκα, λεπτοκομμένα κομμάτια ψαριού ή θαλασσινών, σερβιρισμένα ωμά, χωρίς ρύζι. Είναι ένα πιάτο που τονίζει τη φρεσκάδα και την ποιότητα των υλικών, προσφέροντας καθαρές, έντονες γεύσεις. Συχνά συνοδεύεται από σόγια, βαλεριάνα και λίγο wasabi για επιπλέον ένταση.
Η ιαπωνική κουζίνα πολύ γευστική! Αν θέλεις να γνωρίσεις την Ιαπωνία μέσα από τις γεύσεις της, ξεκίνα με αυτά τα 10 πιάτα. Είναι η πιο νόστιμη εισαγωγή στην κουλτούρα ενός λαού που κάνει το φαγητό, ιεροτελεστία.
Ποιο από όλα σου αρέσει περισσότερο; Γράψε μας στα σχόλια, μοιράσου το άρθρο και ακολούθησέ μας στην πιο όμορφη ταξιδιωτική ομάδα εδώ. Ανέβασε και εσύ τις ταξιδιωτικές σου εξορμήσεις και γίνε ένας Happy Traveller.
Ποια είναι τα 10 παραδοσιακά πιάτα της Ιαπωνίας που πρέπει να δοκιμάσεις;
Τα 10 παραδοσιακά πιάτα της Ιαπωνίας που πρέπει να δοκιμάσεις είναι: Χοιρινό (Katsu Kare), Μισό Σούπα (Miso Soup), Οκονομιάκι (Okonomiyaki), Σούσι (Sushi), Ραμέν (Ramen), Γιακιτόρι (Yakitori), Τεμπούρα (Tempura), Σασίμι (Sashimi), Ονιγκίρι (Onigiri), Κάρε Ράις.
Δες τα επεισόδια στην Ιαπωνία:
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΙΑΠΩΝΙΑ:
Πηγή: happytraveller.gr