Οι σημερινές προκλήσεις και η επιβολή κανόνων
Σήμερα ωστόσο, τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν. Η αύξηση των περιστατικών επιθετικής συμπεριφοράς στις πτήσεις έχει καταστεί πια μια σοβαρή ανησυχία. Πρόσφατο παράδειγμα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ryanair, Michael O’Leary, ο οποίος έχει αναδείξει το πρόβλημα, καλώντας για περιορισμό στον αριθμό των αλκοολούχων ποτών που μπορούν να αγοραστούν στα αεροδρόμια. Η έκκληση αυτή προέρχεται από την αύξηση των περιστατικών «air rage», δηλαδή οργής εν πτήσει, κυρίως λόγω των καθυστερήσεων πτήσεων και της παρατεταμένης αναμονής στους αερολιμένες.
Περαιτέρω, στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την άρση των περιορισμών που είχαν εφαρμοστεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει αναφέρει αύξηση των περιστατικών βίας εν πτήσει, με πολλές περιπτώσεις να παραπέμπονται στο FBI για περαιτέρω έρευνα και δίωξη.
Από πλευράς του, ο κ. O’Leary προτείνει την εφαρμογή περιορισμών στη διάθεση αλκοόλ στα αεροδρόμια, όπως η υποχρέωση επίδειξης και σάρωσης των boarding passes κατά την αγορά αλκοολούχων ποτών. Σκοπός είναι η παρακολούθηση της ποσότητας αλκοόλ που καταναλώνεται, καθώς και η επιβολή αυστηρότερων ποινών για την επιθετική συμπεριφορά στον αερολιμένα και εν πτήσει.
Ποιες αεροπορικές εταιρείες δεν σερβίρουν αλκοόλ στις πτήσεις
Υπάρχουν ωστόσο και ορισμένες αεροπορικές εταιρείες οι οποίες δεν σερβίρουν αλκοόλ, κυρίως λόγω των πολιτιστικών και θρησκευτικών τους προτύπων και όχι για την αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών. Οι περισσότερες από τις εταιρείες αυτές βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, με κάποιες να επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές της Ασίας. Όμως, το γεγονός ότι μια αεροπορική εταιρεία εδρεύει σε μια μουσουλμανική χώρα δεν σημαίνει ότι θα είναι πάντα αεροπορική εταιρεία που δεν σερβίρει αλκοόλ. Για παράδειγμα, η Emirates, η οποία εδρεύει στο Ντουμπάι, πρόσφατα επένδυσε πάνω από 500 εκατ. δολάρια σε κρασιά, ενώ διαθέτει μια τεράστια εγκατάσταση αποθήκευσης κρασιού στη Γαλλία. Άλλες αεροπορικές εταιρείες που δεν σερβίρουν αλκοόλ στις πτήσεις, όμως στην πλειοψηφία τους επιτρέπουν την κατανάλωση αλκοόλ που έχει αγοράσει ο επιβάτης από το αεροδρόμιο, είναι οι Saudia, Egypt Air, Air Arabia, Kuwait Airways, Turkish Airlines στις εσωτερικές πτήσεις, Royal Brunei Airlines, Pakistan International Airways, Iran Air, Jazeera Airways κ.α.
Σύγχρονες αντιλήψεις και εξελίξεις
Σήμερα, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν προσαρμόσει τις υπηρεσίες τους στις ανάγκες και τις προτιμήσεις των επιβατών, ενώ η ασφάλεια και η ευχάριστη εμπειρία παραμένουν στο επίκεντρο. Οι προτάσεις του Michael O’Leary για περιορισμούς στην κατανάλωση αλκοόλ στους αερολιμένες αναδεικνύουν τη συνεχιζόμενη ανάγκη για προσαρμογή στις νέες συνθήκες, προκειμένου να διασφαλιστεί η άνεση και η ασφάλεια των επιβατών.
Πάντως, η εξισορρόπηση της ευχαρίστησης από την κατανάλωση αλκοόλ με την ανάγκη για ασφαλή και ευχάριστο ταξίδι, αποτελεί πρόκληση για τον αεροπορικό κλάδο. Καθώς οι αεροπορικές εταιρείες και οι ρυθμιστικές αρχές εργάζονται για την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων κανονισμών, η προσοχή στη διαχείριση της κατανάλωσης αλκοόλ στους αερολιμένες και τα αεροσκάφη φαίνεται ότι θα παραμείνει κεντρικό ζήτημα για την ασφάλεια και την άνεση των επιβατών.
Διαβάστε ακόμα:
Μελέτη: Έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων -Σε 5 χρόνια οι κλίνες διπλασιάστηκαν
H χρυσή εποχή του τουρισμού για Ελλάδα, Ισπανία και Τουρκία
Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη: Πόσο κοστίζει κατά μέσο όρο η διαμονή στις δημοφιλείς πόλεις της Ευρώπης τον Σεπτέμβριο
Πηγή: www.travel.gr