Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης για τον Ευρωπαϊκό πληθυσμό είναι το 51ο έτος της ηλικίας, το οποίο δεν φαίνεται να μεταβάλλεται διαχρονικά. Αντίθετα το προσδόκιμο επιβίωσης των ανθρώπων αυξάνεται συνεχώς. Οι Ελληνίδες σήμερα αναμένεται να ζήσουν κατά μέσο όρο πάνω από τα 82 έτη. Περίπου το ένα τρίτο της ζωής της η γυναίκα θα το περάσει στην εμμηνόπαυση. Για το λόγο αυτό κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει τις αλλαγές που επιφέρει η εμμηνόπαυση στην υγεία της, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να προλάβει ή να αντιμετωπίσει τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης.
Ποια συμπτώματα χαρακτηρίζουν την εμμηνόπαυση;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Προεξάρχοντα συμπτώματα είναι οι εξάψεις, η αϋπνία, η εναλλαγή των συναισθημάτων, με την επικράτηση νευρικότητας, ευερεθιστότητας και καταθλιπτικού συναισθήματος. Η αδυναμία συγκέντρωσης, η δυσκολίες στη μνήμη η έλλειψη ενεργητικότητας, η εύκολη κόπωση και οι πόνοι στις αρθρώσεις είναι συμπτώματα που επίσης εμφανίζονται νωρίς στην πορεία της εμμηνόπαυσης. Σημαντική επίπτωση υπάρχει και στην σεξουαλικότητα της γυναίκας, με τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, την εμφάνιση ξηρότητας στον κόλπο και πόνου κατά την σεξουαλική επαφή. Επίσης, συχνό πρόβλημα είναι η αύξηση του βάρους, με συσσώρευση του λίπους στην κοιλιά, η οποία αποτελεί δείκτη αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης;
Σε αυτές περιλαμβάνονται η οστεοπόρωση που οδηγεί σε κάταγμα οστού μετά από ελάχιστο τραυματισμό, όπως η πτώση στο έδαφος κατά τη βάδιση, ή ακόμη και χωρίς να υπάρξει τραυματισμός, όπως οι καθιζήσεις σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών και μεταβολικών νοσημάτων, όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, έμφραγμα του μυοκαρδίου και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αυξάνεται σημαντικά κατά την εμμηνόπαυση εξαιτίας της άρσης της προστατευτικής δράσης των οιστρογόνων στα αγγεία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τι είναι η πρώιμη εμμηνόπαυση;
Στο 7% των γυναικών η εμμηνόπαυση εμφανίζεται νωρίτερα από τα 45 χρόνια της ηλικίας που θεωρείται το κατώτερο φυσιολογικό όριο. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται πρώιμη εμμηνόπαυση. 1-3 στις 100 περίπου γυναίκες εμφανίζουν διακοπή της εμμήνου ρύσεως πριν από τα 40 χρόνια της ηλικίας τους. Το φαινόμενο αυτό χαρακτηρίζεται πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια και εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρώιμης εμμηνόπαυσης, σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε γυναικολογικές επεμβάσεις, καθώς και σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.
Η Ελληνική Εταιρεία Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης σε συνεργασία με το Τμήμα Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών οργανώνει ημερίδα ενημέρωσης του κοινού για την υγεία της γυναίκας μετά την αναπαραγωγική ηλικία, τα συμπτώματα και τα χρόνια νοσήματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση και τους τρόπους με τους οποίους η γυναίκα μπορεί να φροντίσει την υγεία της και να εξασφαλίσει ποιότητα στο δεύτερο μισό της ζωής της.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024, 18:00, στο ξενοδοχείο «Golden Age», Μιχαλακοπούλου 57, Αθήνα 11528. Θα ακολουθήσει δεξίωση, στην οποία θα διανεμηθεί δωρεάν εγχειρίδιο ενημερωτικών δελτίων για την εμμηνόπαυση και τα χρόνια νοσήματα που συνδέονται με αυτή.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Πηγή: www.zougla.gr