Ο Πρόδρομος Μποδοσάκης – Αθανασιάδης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους έλληνες επιχειρηματίες που άφησε διακριτό στίγμα στο ελληνικό επιχειρείν και ιδιαίτερα στον τομέα της βιομηχανίας. Ο Μπέης, όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, πίστευε ότι το μέλλον της Ελλάδας ανήκε στην εκβιομηχάνιση. Επί πενήντα πέντε χρόνια, οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες κάλυπταν το 35% του συνολικού δυναμικού της ελληνικής βιομηχανίας. Η γνωστή αποστροφή του «…εμείς είμαστε με το γκουβέρνο», ερμηνεύεται ακόμη και σήμερα ως η επιτομή του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού στην χώρα μας, αν και ο ίδιος είχε διευκρινίσει ότι οι βιομήχανοι θα πρέπει να βάζουν πλάτη στις κυβερνήσεις και να φροντίζουν για την προκοπή του τόπου.
Ο Πρόδρομος Αθανασιάδης γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1891 στην πόλη Μπορ (Πόρος Καππαδοκίας) της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το Μποδοσάκης είναι παραφθορά του βαπτιστικού του ονόματος (Μποντός τον φώναζαν οι Τούρκοι γείτονές του).
Με καταγωγή από αγροτική οικογένεια, επιδόθηκε από τα εφηβικά του χρόνια στο εμπόριο, πρώτα στην Μερσίνα και στην συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη. Βαθμιαία σχημάτισε μεγάλη περιουσία και έγινε ισχυρότατος οικονομικός παράγοντας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, χάρη στο οικονομικό του δαιμόνιο, την αυστηρή και λιτή προσωπική του ζωή και την ακάματη εργατικότητα που, στοιχεία που τον χαρακτήριζαν καθ’όλη την διάρκεια του βίου του.
Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, με προτροπή του Ελευθερίου Βενιζέλου και ίδρυσε σειρά βιομηχανιών που τον ανέδειξαν σ’ έναν από τους κύριους παράγοντες της οικονομικής ζωής και από τους πρωτεργάτες της βιομηχανίας στην χώρα μας..
Κυριότερες από τις επιχειρήσεις του ήταν το Ελληνικόν Πυριτιδοποιείον και Καλυκοποιείον (ΠΥΡΚΑΛ), με σημαντική συμβολή στην προπαρασκευή και διεξαγωγή του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου(1940-1941), η Ελληνική Εταιρεία Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων, που είχε υπό τον έλεγχό της και σειρά μεταλλείων (ΛΑΡΚΟ, Μεταλλεία Κασσάνδρας, Λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας-ΛΙΠΤΟΛ κ.α), η Λαϊκή Ασφαλιστική, η Ανώνυμη Εταιρεία Οίνων και Οινοπνευμάτων, η Ελληνική Εριουργία, τα Ναυπηγεία Βασιλειάδη και άλλες επιχειρήσεις.
Κατά την Κατοχή διέφυγε στη Μέση Ανατολή, Νότιο Αφρική και ΗΠΑ. Επανήλθε το 1945 και επιδόθηκε και πάλι με επιτυχία στην ανασυγκρότηση των επιχειρήσεών του.
Ο Μποδοσάκης ζούσε λιτά με την σύζυγό του Ιωάννα και άφησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στο «Ίδρυμα Μποδοσάκη Αθανασιάδη», που συνέστησε με την διαθήκη του, με σκοπό την ενίσχυση της επιμόρφωσης στον τομέα της βιομηχανικής διοίκησης με υποτροφίες και άλλα μέσα. Για τις υπηρεσίες του προς την πατρίδα τιμήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο τού Τάγματος του Φοίνικος.
Ο Πρόδρομος Μποδοσάκης – Αθανασιάδης πέθανε στο σπίτι του στο Ψυχικό, στις 18 Ιανουαρίου 1979, σε ηλικία 87 ετών.
Πηγή: www.sansimera.gr