Η επιχειρηματίας Κυριακή Βιτάλη διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου το εστιατόριο Blue Door στο Μπέι Ριτζ, με τον σχεδιασμό της εσωτερικής αίθουσας να παραπέμπει σε κυκλαδίτικο νησί. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ηταν το 2016 όταν η Κυριακή Βιτάλη, κόρη του αείμνηστου ομογενούς εστιάτορα Αναστασίου Λέκκα, πρότεινε στον πατέρα της να ξεκινήσουν μαζί ένα ελληνικό εστιατόριο στο Μπρούκλιν, προσφέροντας αυτό που έλειπε από το ελληνικό φαγητό. Ο ίδιος συμφώνησε μαζί της και η επιλογή του χώρου έγινε στη διεύθυνση 8413 3rd Avenue, στην «καρδιά» του ελληνοκρατούμενου Μπέι Ριτζ, με την ονομασία «Blue Door», αποτελώντας μια ξεχωριστή πρόταση για παραδοσιακή ελληνική κουζίνα σε αυτήν την πλευρά της πόλης.
«Ο πατέρας μου είχε μια ντάινερ στο Μανχάταν για 37 ολόκληρα χρόνια, απέναντι από το FIT. Δούλευε πολύ καιρό εκεί και, με τα χρόνια, τον κούρασε αυτή η καθημερινή διαδρομή από το Μανχάταν στο Μπρούκλιν. Εγώ βρήκα ένα μαγαζί που νοικιαζόταν στο Μπέι Ριτζ και το 2016 του πρότεινα να ανοίξουμε μαζί ένα εστιατόριο. Όταν είδε τον χώρο, του άρεσε πολύ και έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε το ‘Blue Door’. Αρχικά, αποφασίσαμε να το κάνουμε σουβλατζίδικο και ο πατέρας μου έκλεισε το μαγαζί του στο Μανχάταν για να δουλέψουμε εδώ», αναφέρει στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») η Κυριακή Βιτάλη.
Ο έμπειρος εστιάτορας αντιμετώπισε προβλήματα υγείας και, εν τέλει, έφυγε από την ζωή το 2019. Η Κυριακή του αφιέρωσε την πίσω αίθουσα του εστιατορίου, η οποία, με την ηλιοροφή, αποτελεί πόλο έλξης, κυρίως για τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, δίνοντας το όνομα «Η Αυλή του Τάσου» και διατηρώντας το εστιατόριο ανοικτό, παρά τις προκλήσεις, μέχρι σήμερα.
«Πριν δυο χρόνια, όταν προσέλαβα έναν άλλον Ελληνα σεφ, ο οποίος δεν συνεργάζεται μαζί μας σήμερα, με συμβούλευσε να αλλάξουμε το κόνσεπτ και να μετατρέψουμε το ‘Blue Door’ από ένα από σουβλατζίδικο σε high end εστιατόριο. Δυστυχώς, αυτή η επιλογή δεν λειτούργησε και αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε εκ νέου το μενού. Με τον νέο σεφ μας, Αλέξανδρο Κελασίδη, έχουμε πια ένα μενού που περιλαμβάνει από το καλό ψάρι -το οποίο εισάγουμε από την Ελλάδα- μέχρι το γρήγορο φαγητό, όπως το σουβλάκι. Έγιναν αλλαγές, αλλά το κοινό αρχίζει σιγά – σιγά να προσαρμόζεται ξανά», τόνισε η κ. Βιτάλη.
Από την πλευρά του, ο σεφ Αλέξανδρος Κελασίδης διευκρίνισε πως η φιλοσοφία της κουζίνας του Blue Door είναι η αξιοποίηση των παραδοσιακών γεύσεων χωρίς εξεζητημένα υλικά που θα τις μεταβάλλουν ολοκληρωτικά, με παράλληλες, όμως, νέες και πιο μοντέρνες προτάσεις πάνω στο αυθεντικό ελληνικό φαγητό.
«Ελληνικό φαγητό σημαίνει και μεσογειακό φαγητό. Από την στιγμή που ξέρουν και αγαπάνε τα υλικά μας, όταν κάνεις φαγητά που ξέρει κάποιος που είναι μη Ελληνας, το αποτέλεσμα είναι πάντα καλό. Σίγουρα είναι δύσκολο και θέλει χρόνο, αλλά όταν δουλεύεις με καλά υλικά, σωστές συνταγές και ξέρεις αυτό που κάνεις, νομίζω το αποτέλεσμα είναι πάντα καλό», είπε ο κ. Κελασίδης, ο οποίος εργάστηκε για χρόνια σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Κρήτη και την Κύπρο, γνωρίζοντας τις ιδιαίτερες προτιμήσεις των Αμερικανών στην ελληνική κουζίνα.
«Επειδή έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε και ψάρι και κρέας, πάντα προτείνουμε τα γνωστά: σουβλάκια, γεύσεις απλές, δεν χρησιμοποιούμε πολλά μπαχαρικά, δουλεύουμε με απλά υλικά, ελαιόλαδο και ρίγανη. Μετά πάμε στα ψάρια, που έχουμε την δυνατότητα να τα φέρνουμε από την Ελλάδα, όπως το λαβράκι και η τσιπούρα. Δεν τα ταλαιπωρούμε, χρησιμοποιούμε αγνά υλικά όπως το ελαιόλαδο, το λεμόνι και η ρίγανη και αξίζει κάποιος να δοκιμάσει αυτά τα απλά πράγματα», είπε ο κ. Κελασίδης.
«Θέλαμε να θυμίζει Μύκονο»
Ενα από τα χαρακτηριστικά του «Blue Door» είναι πως ο σχεδιασμός του παραπέμπει στο γαλάζιο και το λευκό, που συναντάται στα «καντούνια» των κυκλαδίτικων νησιών. Η Κυριακή Βιτάλη τονίζει πως το σχέδιο ήταν δική της ιδέα και είχε ως στόχο να θυμίζει τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και άλλα δημοφιλή ελληνικά νησιά.
«Το σχέδιο του εστιατορίου είναι εμπνευσμένο από τα κυκλαδίτικα νησιά. Θέλαμε να θυμίζει τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τα αγαπημένα νησιά των Κυκλάδων. Το έκανα έτσι ώστε να παραπέμπει σε ελληνικό στυλ και να νομίζεις ότι είσαι στην Ελλάδα όταν περπατάς εδώ», προσθέτει η κ. Βιτάλη, δηλώνοντας επίσης ικανοποιημένη από την σημερινή μορφή του μενού.
«Πλέον σερβίρουμε φρέσκα ψάρια από τη Μεσόγειο, σουβλάκια, κοτόπουλο σχάρας, σπανακόπιτα, τυρόπιτα, μπουγάτσα, σαλάτες, τα πάντα», κατέληξε στη συνέχεια.
Πηγή: www.ekirikas.com