22 Δεκεμβρίου 2024
ΥΓΕΙΑ

Άδ. Γεωργιάδης: H αποτίμηση των μεταρρυθμιστικών μέτρων του Υπουργείου Υγείας – Zougla

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης πραγματοποίησε χθες, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024, ομιλία στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, παρουσία των μελών της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, με αφορμή την αποτίμηση των μεταρρυθμιστικών μέτρων του Υπουργείου Υγείας για το έτος που ολοκληρώνεται. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης»: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στις 3 Ιανουαρίου του 2025, συμπληρώνω ένα χρόνο από τη νέα μου θητεία στο Υπουργείο Υγείας και θεωρώ λογικό ένας Υπουργός στα πλαίσια μιας καλώς εννοούμενης λογοδοσίας να εξηγεί τι αποφάσεις έχει πάρει, για ποιο λόγο τις έχει πάρει και να δέχεται και τις ερωτήσεις από συναδέλφους του που μπορεί να έχουν πάρα πολλές απορίες. Το νούμερο ένα και πιο σημαντικό που υλοποιεί αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Υγείας είναι το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης». Επί πάρα πολλά χρόνια μιλάγαμε στη χώρα μας για την ανάγκη της πρόληψης, αυτό είναι κάτι που το ακούγαμε από τα παιδικά μας χρόνια. Αυτή η Κυβέρνηση χάρη στα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και στην απόφαση του Πρωθυπουργού, μπόρεσε να σχεδιάσει και να υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, τρέχουν το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού με τις δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες, το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με τα σχετικά τεστ και τον δωρεάν εμβολιασμό για τον HPV, το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου με τα δωρεάν τεστ στα φαρμακεία, τις δωρεάν κολονοσκοπήσεις και την περαιτέρω ιατρική πράξη εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί ιατρικά αναγκαίο.  Και ξεκινάει με το νέο έτος, το μεγάλο πρόγραμμα για τις καρδιαγγειακές και εγκεφαλικές παθήσεις. Τα προγράμματα «Σπύρος Δοξιάδης» συνολικά έχουν ως δικαιούχους περίπου 6 εκατομμύρια ίσως και λίγο παραπάνω, το 60% του πληθυσμού». 

Για τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς:

«Άλλη μια μεγάλη μεταρρυθμιστική δράση του Υπουργείου Υγείας είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς. Πλέον τα αποτελέσματα των εξετάσεων ανεβαίνουν στο σύστημα σε ηλεκτρονική μορφή, όχι σε PDF. Άρα αυτομάτως μπορούν να περάσουν από εξέτασή στον ηλεκτρονικό μας φάκελο. Στοχεύουμε στην πιλοτική του λειτουργία έως το τέλος του ’25 και σε πλήρως λειτουργική χρήση από τον Ιανουάριο του ’26. Από τη μια οι προληπτικές εξετάσεις και από την άλλη ο ηλεκτρονικός φάκελος θα έχουμε συγκεντρωμένες πληροφορίες για το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της χώρας.Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα αποτελέσει το μεγαλύτερο «θησαυρό» όχι μόνο του παρόντος Υπουργού αλλά και των διαδόχων μου Υπουργών Υγείας προκειμένου να μπορούν να σχεδιάζουν πολιτικές δημόσιας υγείας καθώς θα έχουμε για πρώτη φορά τα πραγματικά στοιχεία για την υγειονομική κατάσταση του ελληνικού πληθυσμού». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την έγκαιρη έκδοση των προϋπολογισμών για τα νοσοκομεία:

«Με την έναρξη της θητείας μου και σε συνεργασία με τον αρμόδιο Υφυπουργό κύριο Μάριο Θεμιστοκλέους, κατορθώσαμε να κάνουμε κάτι που φαίνεται απλό αλλά για τους γνωρίζοντες αποτελεί ίσως μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις. Τα νοσοκομεία έλαβαν την έγκριση των προϋπολογισμών τους όχι το μήνα Απρίλιο όπως συνήθως γινόταν, αλλά στις 10 Ιανουαρίου του 2024. Μέχρι σήμερα αυτό δεν είχε καταστεί εφικτό καμία χρονιά. Αυτό μας οδήγησε τελικά στο τέλος του έτους, εδώ που βρισκόμαστε τώρα να είναι η πρώτη χρονιά που δεν ζητήσαμε ως Υπουργείο Υγείας συμπληρωματική δαπάνη, συμπληρωματικό προϋπολογισμό υγείας από το Υπουργείο Οικονομικών για τα δημόσια νοσοκομεία. Καταφέραμε δηλαδή όχι απλώς να δώσουμε τους προϋπολογισμούς στην αρχή του έτους αλλά λόγω αυτού του γεγονότος να τηρήσουμε τους προϋπολογισμούς και ταυτόχρονα, να μειώσουμε και τα ληξιπρόθεσμα που είχαμε στις αρχές το 2024. Τα ληξιπρόθεσμα δεν είναι 1,2 και 1,3 δισεκατομμύρια που συχνά διαβάζετε. Το νούμερο που βλέπετε είναι το νούμερο χωρίς τον καταλογισμό του clawback. Ο καταλογισμός του clawback με το νέο νόμο που ψηφίσαμε, γίνεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε από την ΕΚΑΠΥ, όχι από το κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά. Με τον καταλογισμό του clawback που θα γίνει μέχρι 31 Δεκεμβρίου τα ληξιπρόθεσμα θα είναι κάτω από τα 500 εκατομμύρια.  Άρα, θα είμαστε σε μια πολύ καλή κατάσταση ως προς τα ληξιπρόθεσμά μας. Για να γίνει αυτό, το οποίο εγώ ονομάζω τάξη, έπαιξε κεντρικό ρόλο η μεταρρύθμιση που τώρα σας ανέφερα που είναι η  έγκαιρη έκδοση των προϋπολογισμών το οποίο φυσικά θα γίνει και το 2025».  

Για τη φαρμακευτική δαπάνη: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τη φαρμακευτική δαπάνη την θεωρώ μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες αυτού του έτους. Σε απόλυτους αριθμούς η φαρμακευτική δαπάνη για τα νοσοκομεία του 2024 κλείνει 10 εκατομμύρια κάτω από το 2023. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί δεδομένου ότι κανονικά η φαρμακευτική δαπάνη πρέπει να αυξάνεται συν τω χρόνω όσο ο πληθυσμός μας γηράσκει και οι υπηρεσίες υγείας αυξάνονται και τα νέα φάρμακα μπαίνουν σε χρήση. Δηλαδή η φυσική ροπή της φαρμακευτική δαπάνης, είναι να αυξάνεται κάθε χρόνο. Ο στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να αυξάνεται, όχι ανεξέλεγκτα, αλλά εντός κάποιου συγκεκριμένου πλαισίου που αντέχει ο προϋπολογισμός. Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το 2024 η φαρμακευτική δαπάνη θα κλείσει 10 εκατομμύρια κάτω από ότι το 2023 παρά τα  νέα φάρμακα τα οποία μπήκαν μέσα. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της παρακολούθησης σε μηνιαία βάση της εξέλιξης αυτής».  

Για την χρήση των DRG’s ώστε να μετράνε τις δαπάνες στα νοσοκομεία:

«Στις αρχές του 2025, ξεκινάει μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση για την οποία δουλέψαμε πολλοί διαδοχικοί υπουργοί Υγείας. Αναφέρομαι στη χρήση των DRG’s, την οποία νομοθέτησα εγώ στην προηγούμενή μου θητεία, πριν από δέκα χρόνια, και πιλοτικά εφαρμόστηκε σε ορισμένα νοσοκομεία το 2024.  Σκοπός μας είναι στις αρχές του 2025 να γενικευτεί η χρήση των DRG’s για τον υπολογισμό της δαπάνης όλων των νοσοκομείων της χώρας. Τα DRG’s είναι κάτι διαφορετικό από τα ΚΕΝ. Τα ΚΕΝ ήταν ο τρόπος που κοστολογούσαμε τις ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.  Ήταν ένα σύστημα που είχε πολλές ατέλειες, έγινε λίγο πρόχειρα την εποχή των μνημονίων για να ελέγξουμε τις δαπάνες. Η βασική τους διαφορά είναι ότι μετράνε το συνολικό κόστος πλην της αμοιβής του γιατρού που είναι ξεχωριστή αμοιβή αλλά μετράνε και ποιοτικά τους δείκτες. Δηλαδή η αμοιβή αυξάνεται αν είναι μικρότερη η θνητότητα, αν είναι λιγότερες οι μέρες νοσηλείας και ούτω καθεξής. Έχει μια σειρά δεικτών ανά ιατρική πράξη που κάνουν την κοστολόγηση της ιατρικής πράξης πολύ πιο ακριβή. Τα DRG’s είναι φανταστικό σύστημα επειδή δίνει στο κάθε νοσοκομείο χρήματα με βάση την πραγματική του απόδοση. Έχει όμως και ένα μειονέκτημα. Αυτό είναι ο τρόπος θεώρησης λειτουργίας των δημοσίων νοσοκομείων. Ναι μεν θα μπούμε με μεγάλη ταχύτητα στα DRG’s το 2025 σε γενική εφαρμογή στο ΕΣΥ αλλά με έναν μηχανισμό που θα μας επιτρέπει πάντα να εξασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα εκείνων των νοσοκομείων που εξ ορισμού θα έχουν μικρότερη παραγωγική λειτουργία αλλά που καλύπτουν υγειονομικές ανάγκες σε μια περιοχή που τη χρειαζόμαστε». 

Για το προσωπικό στο ΕΣΥ και τις προσλήψεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα: 

«Πάμε στο πολύ μεγάλο θέμα του προσωπικού.  Τι ακούμε διαρκώς;  Ότι το ΕΣΥ έχει έλλειμμα προσωπικού. Θέλω να το ξεκαθαρίσω εδώ. Τόσο το 2024 όσο και το 2025 όπως ακριβώς είχε προεκλογικά δεσμευτεί ο κύριος Πρωθυπουργός, το Υπουργείο Υγείας έχει πάρει τη μερίδα του λέοντος στις προκηρυχθείσες μόνιμες θέσεις προσωπικού. Συγκεκριμένα, το 2024 από τις περίπου 15.000 μόνιμες προσλήψεις που μπορούσε να προκηρύξει η ελληνική δημοκρατία, το Υπουργείο Υγείας, πήρε τις 6.500 και το 2025 σε λιγότερες από 11.000 δυνάμενες θέσεις μονίμου προσωπικού, πήρε τις 4.500. Αυτή είναι η έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος του Πρωθυπουργού και της κυβερνήσεως για το ΕΣΥ παρά τα όσα θρυλούνται. Ταυτόχρονα το ΕΣΥ ενισχύθηκε κατά το διάστημα της προηγούμενης πενταετίας με εξαιρετικά μεγαλύτερο αριθμό επικουρικού προσωπικού που στην αρχή πήραμε την άδεια και τους προσλάβαμε λόγω της πανδημίας και τους οποίους διατηρούμε στο ακέραιο και μέσα στην μετά πανδημία περίοδο και πρόσφατα ψηφίσαμε και το νόμο για την ανανέωσή τους για άλλο ένα χρόνο. Και σας λέω από τώρα ότι αυτοί θα ανανεώνονται διαρκώς. Οι επικουρικοί έχουν μπει στο σύστημα και θα είναι για όσο χρόνο επιθυμούν με ετήσιες ανανεώσεις». 

Για τα νέα οικονομικά κίνητρα στις άγονες περιοχές:

«Θέλω ιδιαίτερα να αναφερθώ στην προσπάθεια που κάναμε με τις άγονες περιοχές που είναι μια από τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές δράσεις του Υπουργείου Υγείας το 2024.  Θυμίζω ότι αυτό είχε τις εξής φάσεις. Ψηφίσαμε έναν νόμο το καλοκαίρι του ’24, που μου έδινε τη δυνατότητα να εκδώσω κοινές υπουργικές αποφάσεις με τον Υπουργό Οικονομικών για να θεσπίσουμε νέα οικονομικά κίνητρα για τις άγονες περιοχές. Βάσει αυτού του νόμου θεσπίσαμε τα οικονομικά κίνητρα του Σεπτεμβρίου του 2024, συγκεκριμένα τα συν 7.200 ευρώ για 18 ειδικότητες και τα συν 3.600 ευρώ για τις υπόλοιπες και επαναπροκηρύξαμε 293 θέσεις γιατρών που είχαν κριθεί άγονες σε πολλαπλές προηγούμενες προσκλήσεις τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, σε περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας. Από τις 293 θέσεις πληρώθηκαν οι 203 και τώρα περιμένουμε να βγει σε ΦΕΚ ο νόμος που ψηφίσαμε πριν από δέκα μέρες, που αφορά στα θεσμικά κίνητρα που επιπλέον βάλαμε μετά τα οικονομικά για τις άγονες περιοχές. 

Θυμίζω τα βασικά, μειώνουμε το χρόνο αναγκαστικής παραμονής από τα πέντε στα τρία χρόνια, δίνουμε τη δυνατότητα δυο φορές το χρόνο να πηγαίνουν σε εκπαιδευτικές άδειες, μπορεί κάποιος που έχει φύγει από το ΕΣΥ κι έχει πέναλτι δύο ετών αν ήθελε να πάει σε άγονη περιοχή να κάνει αίτηση χωρίς να τον καταλαμβάνει αυτή η ποινή και τα λοιπά. Και μέσα στην άλλη εβδομάδα θα έχουμε προκηρύξει άλλες 100 θέσεις, δηλαδή τις 90 που περισσέψανε συν άλλες 10 που βρήκαμε για τα περιφερειακά νοσοκομεία, όπου πιστεύω ότι θα έχουμε κι εκεί μία ανάλογη επιτυχία. Δεν περιμένω το 100% ποτέ προφανώς, άλλωστε αυτό είναι πια ο σκληρός πυρήνας των θέσεων που δεν καταλαμβάνονταν. Αλλά νομίζω ότι ακόμα κι αν καλύψουμε τις μισές από αυτές στο σύνολο από τις 293, θα έχουμε φτάσει πάνω από 250. Είναι συγκλονιστική η αλλαγή σε σχέση με τα διαχρονικά κενά που είχαμε στα άγονα και περιφερειακά νοσοκομεία τα προηγούμενα χρόνια και νομίζω ότι αυτή είναι μία μεταρρύθμιση που πολλοί που δεν την ψηφίσανε από την αντιπολίτευση θα το έχουν μετανιώσει τώρα που βλέπουν ότι τελικά δουλεύει». 

Για τη δυνατότητα των γιατρών να ασκούν ιδιωτικό έργο: 

«Πάμε τώρα στο ιδιωτικό έργο, σε μία μεταρρύθμιση η οποία έχει και ιδεολογικό πρόσημο προφανώς, έχει προκαλέσει αντίδραση από την πλευρά της Αριστεράς, έχει οδηγήσει την ΟΕΝΓΕ στο να προσβάλλει το σχετικό νόμο στο ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο. Άρα λοιπόν δεν κρύβομαι, εγώ λέω όλη την εικόνα ως έχει. Εμείς πιστεύουμε πολύ σε αυτή τη μεταρρύθμιση και ήδη έχει αρχίσει να λειτουργεί. Είναι η δυνατότητα που δώσαμε στους γιατρούς του ΕΣΥ να μπορούν να ασκούν και παράλληλα ιδιωτικό έργο. Δεχθήκαμε την κριτική ότι με αυτόν τον τρόπο ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ. Στην πραγματικότητα η πρόθεσή μας ήταν το ακριβώς ανάποδο. Ήταν μία από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβα ως Υπουργός, την πίστεψα πολύ και την προχώρησα πάρα πολύ γρήγορα. Αυτό το κάνουμε επειδή θεωρούμε ότι είναι πιο συμφέρον για τον ασθενή του ΕΣΥ να κρατήσει τους καλούς γιατρούς στο σύστημα, παρά να τους χάσει. Όσο περνάει η εποχή, η διαφορά αμοιβών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μεγαλώνει, αυτό είναι αναπόφευκτο να συμβεί διότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε πανευρωπαϊκό έλλειμμα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όχι σε ελληνικό έλλειμμα. Αυτό, τι ανακλαστικές συνέπειες είχε; Πρώτα μείνανε από γιατρούς και νοσηλευτές οι βόρειες χώρες. Εμείς παράγαμε αρκετούς γιατρούς, οι βόρειοι όχι τόσο επί σειρά ετών. Όταν οι πλούσιες βόρειες χώρες άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι μένουν από γιατρούς και νοσηλευτές, διπλασιάσανε και τριπλασιάσανε τους μισθούς. ‘Ετσι προσέλκυσαν πολλούς από τις νότιες χώρες. Αυτό άρχισε να μεταφέρει το έλλειμμα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του βορρά προς το νότο, έτσι έφτασε το έλλειμμα και στην Ελλάδα που είχε το επιπλέον πρόβλημα ότι δεν έκανε προσλήψεις μονίμου προσωπικού για πάρα πολλά χρόνια λόγω των μνημονίων. Το έλλειμμα προσωπικού που άρχισε να δημιουργείται στην Ελλάδα χτύπησε και τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος άρχισε να αυξάνει αντίστοιχα τις αμοιβές για να κρατήσει κυρίως γιατρούς σε ειδικότητες που είχαν έλλειμμα, π.χ. αναισθησιολόγους λέω ένα παράδειγμα ή παθολόγους. Ως αποτέλεσμα έφερε στις ειδικότητες αυτές πολύ μεγάλες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα σε σχέση με τον δημόσιο. Όσο αυτή η διαφορά μεγαλώνει, το κίνητρο ενός ανθρώπου να παραιτηθεί από το ΕΣΥ για να πάει στον ιδιωτικό τομέα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Αντί να κλείσουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, τι κάναμε; 

Δώσαμε το δικαίωμα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν παράλληλα ιδιωτικό έργο, δηλαδή να μπορούν να κερδίζουν επιπλέον χρήματα και να μην έχουν το άγχος ότι ή θα πρέπει να επιλέξουν το ένα ή θα πρέπει να επιλέξουν το άλλο, αλλά να ρυθμίσουν το χρόνο τους κατά τον τρόπο που μπορούν έτσι να επιτελούν και τα δύο. Σημειώστε ότι έχουμε βάλει πολύ συγκεκριμένους δείκτες στην υπουργική μας απόφαση που ελέγχουν την απόδοση των γιατρών αυτών σε μηνιαία βάση στα νοσοκομεία, ώστε η παράλληλη άσκηση του ιδιωτικού έργου να μην μπορεί να γίνεται εις βάρος της δουλειάς τους στο ΕΣΥ. Για να έχουν το δικαίωμα του ιδιωτικού έργου πρέπει η παραγωγή τους στο ΕΣΥ να είναι παρόμοια με πριν από την άσκηση ιδιωτικού έργου. 

Ήδη πρέπει να σας πω κι αυτό είναι εντυπωσιακό, ότι είμαστε πάνω από 20% σε γιατρούς του ΕΣΥ που έχουν κάνει ήδη αίτημα και έχουν κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας. Το θεωρώ πάρα πολύ μεγάλο νούμερο, σημαίνει ότι σε αυτό το 20% ήταν πάρα πολλοί από αυτούς που θέλανε να φύγουνε και που τελικά δεν φεύγουνε γιατί τους έχουμε δώσει αυτή τη δυνατότητα». 

Για την ενιαία λίστα χειρουργείου:

«Τώρα, πάμε στην ενιαία λίστα χειρουργείου, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί στην ΗΔΙΚΑ, είχε ξεκινήσει επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ, είχε αναγγελθεί τότε αλλά στην πραγματικότητα δεν λειτουργούσε. Εμείς έχουμε κάνει αρκετή δουλειά και συνεχίζουμε να την κάνουμε. Έγινε μία μεγάλη προσπάθεια εκκαθάρισης της λίστας, μετά την εκκαθάριση φτάσαμε σε έναν ακέραιο αριθμό και τώρα συνδέουμε στην ενιαία λίστα όλες τις κλινικές. Σκοπός μου είναι μέσα το πρώτο δίμηνο του 2025 η πρόσβαση στα στοιχεία της λίστας να είναι δημόσια σε πλατφόρμα, ώστε να μπορεί ο κάθε ασθενής να βλέπει όχι μόνο το σύνολο της αναμονής, αλλά να παρακολουθεί και ποια κλινική ανά νοσοκομείο έχει μικρότερη αναμονή. Όσο κι αν σας κάνει εντύπωση σήμερα στο ίδιο νοσοκομείο, π.χ. στον Ευαγγελισμό, ο μέσος όρος αναμονής για ψυχρό χειρουργείο από τη μία κλινική στην άλλη μπορεί να είναι και τρεις φορές παραπάνω. Άρα, θεωρούμε πολύ χρήσιμο για τον συμπολίτη μας να ξέρει ότι αν αποφασίσει να πάει σε αυτή την κλινική θα έχει μικρότερη αναμονή από ότι στην άλλη και να κρίνει τελικά τι είναι αυτό το οποίο θέλει να κάνει».

Για τη μεταρρύθμιση των απογευματινών χειρουργείων: 

«Την εποχή της πανδημίας είχανε ακυρωθεί όλα τα ψυχρά χειρουργεία. Το ΕΣΥ έκανε μόνο επείγοντα περιστατικά και έστελνε πολλά χειρουργεία προς τον ιδιωτικό τομέα καθόσον τα νοσοκομεία του ΕΣΥ λειτουργούσαν κυρίως ως κέντρα αναφοράς της πανδημίας. Αυτό κληροδότησε στο ΕΣΥ μια μεγάλη αύξηση των αναμονών. Τότε σκεφτήκαμε να ενεργοποιήσουμε μία μεταρρύθμιση που συζητείτο πολλά χρόνια στην Ελλάδα, τα λεγόμενα απογευματινά χειρουργεία. Για να καταλάβουμε από πόσο παλιά συζητιέται στην Ελλάδα θέλω απλώς να υπενθυμίσω ότι ο νόμος λειτουργίας απογευματινών χειρουργείων, ο πρώτος που ψηφίστηκε, ήταν του Γιώργου Σούρλα το 1993. Όταν ήρθα στο Υπουργείο αποφάσισα ότι αυτό είναι κάτι που πλέον δεν μπορεί να μείνει σε άλλη εκκρεμότητα, έχουμε αναμονές χειρουργείων, πρέπει να δώσουμε μία διέξοδο στο σύστημα και πάμε σε απογευματινά χειρουργεία. Θέλω εδώ να ξεκαθαρίσω, ότι σήμερα λειτουργούν τα περισσότερα χειρουργικά κρεβάτια σε ακέραιο αριθμό. Θα μπορούσαμε με περισσότερο προσωπικό να ανοίξουμε περισσότερα χειρουργικά κρεβάτια; Ναι είναι η απάντηση, αλλά όπως σας είπα ως προς την πρόσληψη προσωπικού έχουμε όχι απλώς φτάσει στα όρια, έχουμε ξεπεράσει και τα όρια των δυνατοτήτων και του προϋπολογισμού και των δεσμεύσεων που έχει η χώρα. Μπορούμε με το υπάρχον προσωπικό να κάνουμε περισσότερα χειρουργεία; Στην κουβέντα με τον κ. Θεμιστοκλέους, ζήτησα να βρούμε πόρους γι΄ αυτά, για να τα κάνουμε δηλαδή δωρεάν και σκεφτήκαμε να επαναδιαπραγματευτούμε τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα απογευματινά χειρουργεία τα ενέκρινε τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μεταρρύθμιση. Τι είναι η μεταρρύθμιση δηλαδή; Ότι ένα δημόσιο σύστημα που δεν είχε πριν απογευματινά χειρουργεία, όταν θα τελειώσει η δράση του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχει απογευματινά χειρουργεία. Αυτή είναι η μεταρρύθμιση. Και πως φτιάχνουμε αυτή τη δομή; Μέσω των 54 εκατομμυρίων που θα μάθουν τον κόσμο στους γιατρούς και τις ειδικές ομάδες ότι μπορούν να κάνουν χειρουργεία και το απόγευμα. Δέχθηκαν το επιχείρημά μας. Μας δώσανε τα 54 εκατομμύρια. Για να φτάσουμε όμως εκεί έπρεπε πρώτα να τους πείσουμε ότι πράγματι μπορούμε να κάνουμε απογευματινά χειρουργεία. Έτσι κάναμε πρώτα τα επί πληρωμή. Τα επί πληρωμή γίνανε πρώτα γιατί δεν εξαρτώνται από την απόφαση της Κομισιόν, ήταν εσωτερική μας απόφαση. Το ότι γίνανε 7.000 επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, ήταν το κύριό μας επιχείρημα για να τους πείσουμε ότι μπορούμε να κάνουμε και τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και να πάρουμε την τελική έγκριση. Όταν ξεκινήσαμε τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με τον κύριο Θεμιστοκλέους εκδώσαμε μία υπουργική απόφαση όπου είπαμε ότι για όσο καιρό κάνουμε τα δωρεάν, σταματάμε τα επί πληρωμή. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορείς να κάνεις επί πληρωμή απογευματινό χειρουργείο. Όχι γιατί δεν πιστεύουμε στα επί πληρωμή, αλλά επειδή έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να κάνουμε τουλάχιστον 34.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία μέχρι το τέλος του ’25, αλλιώς θα πρέπει να επιστρέψουμε αυτά τα λεφτά. Όταν με το καλό πιάσουμε το στόχο των δωρεάν, εδώ είμαστε να τα ξαναξεκινήσουμε. Από την ώρα που βγάλαμε αυτήν την απόφαση, δεχόμαστε ασταμάτητα καθημερινά αιτήματα γιατί σταματήσαμε τα επί πληρωμή από ανθρώπους που προτιμούν να πάνε στο ΕΣΥ και να πληρώσουν το 1/3 των χρημάτων που θα πλήρωναν στον ιδιωτικό τομέα. Στην πραγματικότητα τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία ανταγωνίζονται τον ιδιωτικό τομέα και οι μόνοι που θα έπρεπε να φωνάζουν στα αλήθεια είναι οι κλινικάρχες και κανένας άλλος. Άρα λοιπόν, αυτή είναι η μεταρρύθμιση των απογευματινών χειρουργείων. Είμαστε στη φάση των δωρεάν. Οι πρώτες δύο εβδομάδες ξεκίνησαν πολύ δυναμικά. Οι δεύτερες δύο εβδομάδες, αυτές που διανύουμε τώρα είναι προφανώς πιο χαμηλά γιατί είναι γιορτές. Με την έναρξη της νέας χρονιάς θα ξαναμπούμε σε φουλ λειτουργεία. Τέλος Ιανουαρίου θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ακριβώς πως πηγαίνει η λίστα». 

Για την έναρξη της κεντρικής διαχείρισης αιμοδοσίας:

«Η χώρα μας από πολλά παράξενα και περίεργα πράγματα που έχει, έχει και το θέμα της αιμοδοσίας. Ενώ έχουμε αιμοδότες εθελοντές, που θεωρητικά οι φιάλες αίματος θα μπορούσαν να επαρκούν για τις ανάγκες μας, τελικά αναγκαζόμαστε και εισάγουμε πάνω από 100.000 φιάλες. Δηλαδή πετάμε πολλές χιλιάδες φιάλες. Γιατί συνέβαινε αυτό; Γιατί η διαχείριση της αιμοδοσίας γινόταν ξεχωριστά από το κάθε κέντρο του κάθε νοσοκομείου που ήταν κέντρο αιμοδοσίας και όχι κεντρικά από το σύστημα. Τώρα έχουμε περάσει σε μία κεντρική διαχείριση της αιμοδοσίας. Έχει γίνει ήδη μεγάλη βελτίωση και έχουμε παραγγείλει και συστήματα ψηφιακά και με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας Α.Ι. τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούν να μας λένε πως μπορούμε να κάνουμε ακόμα καλύτερα τη μοιρασιά αυτών των φιαλών, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες μας χωρίς να χρειαζόμαστε εισαγωγή. Πιστεύω ότι μέσα στο ’25 η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης θα φέρει πραγματικά επανάσταση. Ήδη έχουμε  μεγάλη βελτίωση και εξοικονόμηση χρήματος, αλλά θα έχουμε και πολύ καλύτερη ανταπόκριση στους ασθενείς». 

Για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα:

«Αν ένας τομέας είναι αυτός που θα έπρεπε να ξεχωρίσουμε ως τη μεγαλύτερη επί των θετικών μεταβολή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι σίγουρα οι μεταμοσχεύσεις. Κάθε χρόνο πηγαίνουμε συγκλονιστικά καλύτερα από τον προηγούμενο χρόνο. Η Ελλάδα ήταν παραδοσιακά στις τελευταίες θέσεις μεταμοσχεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δυστυχώς. Στην κλίμακα ήμασταν στον αριθμό 3 το χρόνο. Φέτος ξεπερνάμε τον αριθμό 11. Ο μέσος όρος της βόρειας Ευρώπης είναι 20. Άρα, όσο πλησιάζουμε προς το 20, τόσο πηγαίνουμε καλύτερα. Για να γίνει αυτό έχουμε αλλάξει αρκετά τον τρόπο που λειτουργούν οι μεταμοσχεύσεις. Όπως ξέρετε, πήραμε από το Ίδρυμα Ωνάση αρχικά κάποιους συντονιστές μεταμοσχεύσεων και τους βάλαμε στο σύστημα. Αλλάξαμε μέσω του ΕΟΜ τον τρόπο που γίνονταν οι μεταμοσχεύσεις και η ενημέρωση του κοινού για αυτό. Προχωρήσαμε με τον κύριο Θεμιστοκλέους στην πρόσκληση 28 επιπλέον συντονιστών μεταμοσχεύσεων. Φέτος, έχουμε τον απόλυτο ακέραιο αριθμό ρεκόρ μεταμοσχεύσεων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα και ο στόχος μας για του χρόνου είναι να ξεπεράσουμε τον αριθμό 15. Πρέπει να σας πω ότι για αυτό, είμαστε σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων για να κάνουμε και μία επιπλέον δράση. Έχουμε παραγγείλει ένα σύστημα, όπου θα στείλουμε κάποια στιγμή μέσα στο 2025 ένα μήνυμα στα κινητά όλων των συμπολιτών μας όπου θα τους ζητάμε οι ίδιοι να δηλώσουν αν επιθυμούν να είναι δότες οργάνων σώματος. Όποιος θέλει θα πατήσει το link  και θα κάνει μόνος του την αίτηση ότι επιθυμεί να είναι δότης συμπαγών οργάνων και έτσι θα φτιάξουμε μια καινούρια βάση δεδομένων, πολύ μεγάλη, όπου σε συνδυασμό με τους συντονιστές για τις μεταμοσχεύσεις και την απλοποίηση της διαδικασίας που έχουμε επιτύχει, θα έχουμε πιστεύω πραγματικά τεράστια πρόοδο τα επόμενα χρόνια στον τομέα αυτόν».

Για την ίδρυση της ΕΚΑΠΥ:

«Η ίδρυση της ΕΚΑΠΥ που έγινε την εποχή της πανδημίας είναι επίσης μια μεταρρύθμιση που αξίζει. Έχει φέρει πολύ μεγάλη αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των σχετικών περιστατικών. Είναι πραγματικά ένα εργαλείο το οποίο έχει προκαλέσει τεράστια αλλαγή στην ομαλοποίηση της φαρμακευτικής αγοράς. Κυρίως διότι μέσω ΕΚΑΠΥ γίνονται πια όλοι οι διαγωνισμοί, αλλά και ο καταλογισμός του clawback και οι πληρωμές των φαρμακοβιομηχανιών που πληρώνονται είτε μέσω των δημοσίων νοσοκομείων, είτε μέσω του ΕΟΠΥΥ. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε φέρει τελείως ομαλότητα στις πληρωμές, διαφάνεια στις πληρωμές και μια πολύ μεγάλη ηρεμία πια σε ένα χώρο που είχε πολύ μεγάλη φασαρία. Τώρα στην ΕΚΑΠΥ προχωράμε το μεγάλο σχέδιο του 2025, που είναι το εξής: Έχουμε φτιάξει το μητρώο προμηθευτών των νοσοκομείων. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση που προχωράμε στην πιστοποίηση και κωδικοποίηση όλων των υλικών που αγοράζουμε στα νοσοκομεία. Ο στόχος είναι την 1η Ιουλίου του ‘25 όλα τα νοσοκομεία να έχουν κωδικοποιημένα και πιστοποιημένα προϊόντα από τη κεντρική βάση δεδομένων. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε την πλήρη παρακολούθηση της δαπάνης». 

Για το πως θα μειώσουμε τους μέσους χρόνους αναμονής στην εφημερία:

«Έχω θέσει για τη θητεία μου δύο βασικά στοιχήματα, το ένα τη μείωση του μέσου χρόνου αναμονής των ψυχρών χειρουργείων, και δεύτερο να μειώσουμε τους μέσους χρόνους αναμονής στην εφημερία. Αρχές του 2025, θα παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό όλα τα βήματα, με το ακριβές χρονοδιάγραμμα που έχουμε θεσπίσει με τον κύριο Μάριο Θεμιστοκλέους για την παροχή καλύτερων  υπηρεσιών υγείας στα ΤΕΠ. Έχουμε άξονα που είναι ενίσχυση με το προσωπικό που ήδη προχωράνε προσλήψεις ειδικές για τα ΤΕΠ έχουν γίνει κάποιες, θα γίνουν και άλλες. Ο δεύτερος άξονας είναι οι κτιριακές ανακαινίσεις. Ο τρίτος άξονας είναι η ενίσχυση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που γίνεται κυρίως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του ΕΣΠΑ. Ο τέταρτος είναι οργανωτικές αλλαγές, μία από αυτές είναι και ο τρόπος της συνεφημέρευσης. Ο πέμπτος άξονας, είναι η ψηφιακή αναβάθμιση. Στο σύνολό τους έχουμε υπολογίσει περίπου πόσο θα μειώσουν όλα την μέση αναμονή στην εφημερία. Ο στόχος μου είναι από το Πάσχα και μετά περίπου να μπορεί ακόμα και ο πιο σφοδρός επικριτής μου να λέει, ναι, περιμένουμε πια στα νοσοκομεία λιγότερο από ό,τι περιμέναμε. Δεν θεωρώ ότι είναι ρεαλιστικό να λέμε μηδέν αναμονή, το ξεκαθαρίζω. Η βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική είναι τέσσερις ώρες, εάν φτάσουμε στις 6 ώρες μέση αναμονή ή 5 ώρες, θα είμαστε πραγματικά πάρα πολύ καλά. Σήμερα, δυστυχώς, έχουμε αναμονές που μπορούν να ξεπεράσουν και τις 10 ώρες στα μεγάλα νοσοκομεία σε εποχές μεγάλης εφημέρευσης. Και αυτό είναι πραγματικά εξοντωτικό για ένα ασθενή. Έχουμε εντοπίσει πού υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Αναφέρω μερικά σημεία που κολλάει το σύστημα. Κολλάει στην έλλειψη τραυματιοφορέων. Οι τραυματιοφορείς μπορεί να θεωρούνται από ορισμένους δευτερεύον επάγγελμα, σας διαβεβαιώ δεν είναι καθόλου δευτερεύον. Η έλλειψη τραυματιοφορέων σε μία εφημερία μπορεί να καθυστερήσει κάποιον και δύο και τρεις ώρες, να περιμένει δηλαδή για να τον πάνε στον παθολόγο, για να τον πάνε για μαγνητική, για να τον πάνε στο δωμάτιο. Αυτό το καλύψαμε με την πρόσληψη 500 επιπλέον τραυματιοφορέων για τα μεγάλα νοσοκομεία και τα μεγάλα ΤΕΠ μέσω της ΔΥΠΑ, αρχές του 2025. Το δεύτερο που δημιουργεί πολύ μεγάλη καθυστέρηση είναι οι διαγνώσεις των απεικονιστικών εξετάσεων, γιατί το βράδυ έχουμε λιγότερες βάρδιες γιατρών ακτινολόγων, ούτως ή άλλως έχουμε και έλλειμμα ακτινολόγων. Άρα, μπορεί να κάνεις τη μαγνητική αλλά να περιμένεις και δύο και τρεις ώρες για τη γνωμάτευση μόνο και μόνο για να σου έρθει το τι έχεις και να κρίνουν το επόμενο βήμα. Αυτό το ξεπερνάμε με μία πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση, ήδη έχουμε εκδώσει εγκύκλιο αλλά θα βγάλω και υπουργική απόφαση σε συνεργασία με την Ένωση των Ακτινολόγων όπου θα επιτρέπουμε, εξ αποστάσεως διάγνωση. Για την καλύτερη λειτουργία αυτής της εξ αποστάσεως γνωμάτευσης έχω προτεραιοποιήσει σε όλα τα ψηφιακά προγράμματα που έχουμε και εκτελούμε στο Υπουργείο και ας είναι πάρα πολλά από το Ταμείο Ανάκαμψης, ίσως το πιο σημαντικό, το εκτελεί η ΗΔΙΚΑ και θα είναι σε λειτουργική χρήση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025. Τι κάνει αυτό το πρόγραμμα; Όλες οι ψηφιακές απεικονιστικές εξετάσεις θα ανεβαίνουν, σε μία ενιαία πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ με πολύ υψηλή ανάλυση. Ο γιατρός μας θα μπορεί επί τόπου από την πλατφόρμα είτε να προσκαλεί συνάδελφό του από οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο να τη δει. Αυτό πιστεύω ότι θα είναι η μεγαλύτερη επιτάχυνση της διάγνωσης και θα έχει και πολύ μεγάλη επίδραση στη μέση αναμονή στην εφημερία». 

Για την κτιριολογική αναβάθμιση του ΕΣΥ:

«Είμαι πολύ τυχερός, που επί θητείας, θα έχουμε την μεγαλύτερη κτιριολογική αναβάθμιση του ΕΣΥ από την ίδρυσή του. Όλα τα εργοτάξια πια έχουν προχωρήσει. Μέσα στο 2025, θα βαρεθείτε να μας βλέπετε να εγκαινιάζουμε κλινικές και ΤΕΠ. Ανακαινίζουμε πλήρως 93 νοσοκομεία, κυρίως στα ΤΕΠ και τις κλινικές που είναι οι πιο παλιές, και ανακαινίζουμε και 158 κέντρα υγείας. Άρα, έχουμε το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία. Το τέλος του 2025, θα φέρει το ΕΣΥ σε τελείως διαφορετική κατάσταση από πλευράς υποδομών από ό,τι ήταν όλα αυτά τα χρόνια. Επιπλέον αυτού, έχουμε περίπου 100 εκατομμύρια για την αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, τα 60 εκατομμύρια για τα νοσοκομεία και τα περίπου 38 εκατομμύρια για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για τα Κέντρα Υγείας δηλαδή, που θα μας δώσουν την δυνατότητα στο τέλος του 2025 να έχουμε καινούριο τελείως εξοπλισμό. Όπου έχουμε παλιό αξονικό ή παλιό μαγνητικό σε νοσοκομείο αντικαθίσταται με καινούριο και το ίδιο συμβαίνει και στα Κέντρα Υγείας με τα αντίστοιχα μηχανήματα». 

Για την επίτευξη του στόχου της απορρόφησης των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης στο Υπουργείο Υγείας: 

«Ξέρετε ότι όλα τα Υπουργεία έχουν χρεωθεί ένα ετήσιο στόχο απορρόφησης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εμείς, λοιπόν, στο Υπουργείο Υγείας για το έτος 2024 είχαμε αναλάβει τη δέσμευση να απορροφήσουμε τουλάχιστον 234 εκατομμύρια. Μάλιστα ίσως να έχετε ακούσει ότι συχνά στα υπουργικά συμβούλια ο Πρωθυπουργός έβγαζε τον πίνακα σε ποια φάση απορρόφησης είναι το κάθε Υπουργείο διότι αν ένα Υπουργείο μένει πίσω αυτό σημαίνει ότι μένει πίσω συνολικά το Ταμείο Ανάκαμψης της χώρας. Όπως ξέρετε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετράει συνολικά την απορρόφηση ανά χώρα. Και αυτό έχει να κάνει με την ταχύτερη αποδέσμευση της επόμενης δόσης. Χθες κάναμε τις τελευταίες πληρωμές του έτους στο Υπουργείο Υγείας και πετύχαμε το στόχο των 400.070.000 ευρώ. Ξεπεράσαμε δηλαδή το στόχο κατά 171% συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση άρα στην ταχύτερη έναρξη των έργων που είχαμε δεσμευτεί να υλοποιήσουμε. Και συμβάλλουμε φυσικά με αυτό τον τρόπο στο να συμπληρώσουμε και από άλλα Υπουργεία που δεν έχουν πετύχει ανάλογους στόχους και να κρατήσει η χώρα μας μία από τις πρώτες θέσεις στην απορρόφηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε όσους παρακολουθούν τους σχετικούς δείκτες η Ελλάδα από την αρχή του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει σταθερά στην πρώτη πεντάδα της απορρόφησης και πιστεύω ότι θα παραμείνουμε σε αυτό».

Πηγή: www.zougla.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Γιατί ξυπνάμε μεταξύ 3 και 5 το πρωί; – Ειδικός εξηγεί | in.gr

mera24

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτου – MiLEP: Minimally invasive Laser Enucleation Prostate

mera24

Θλιβερή πρωτιά στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών – Τρομάζει η μικροβιακή αντοχή | in.gr

mera24
Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας τότε συναινείτε σε αυτό. View more
Accept