Το εβδομαδιαίο δελτίο εξαγωγών νωπών οπωροκηπευτικών εξέδωσε στις 3 Ιανουαρίου 2025, για την εβδομάδα που μας πέρασε, o Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εξαγωγής Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas. Οι κυριότερες επισημάνσεις του δελτίου είναι οι εξής:
- Το 2024 ήταν μια καταστροφική χρονιά για τις παραδοσιακά καλλιεργούμενες ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών και χρειάζεται αναδιάρθρωση και ποικιλιακή προσαρμογή στις απαιτήσεις των καταναλωτών.
- Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ελαχιστοποίηση της ζήτησης για ελληνικά πορτοκάλια μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων, καθώς ξεκινά η διάθεση εσπεριδοειδών αιγυπτιακής παραγωγής.
- Παρατηρούνται ιδιαίτερα αυξημένες εισαγωγές μήλων κυρίως από Βόρεια Μακεδονία.
- Από 1/1/25 είναι ελεύθερη η διακίνηση και εμπορευμάτων προς και από Βουλγαρία – Ρουμανία, λόγω ένταξής τους στη ζώνη Σέγκεν και απαιτείται αύξηση και εντατικοποίηση των ελέγχων.
- Η αποφυγή της διαδρομής Ερυθράς θάλασσας μέσω Σουέζ έχει αντίκτυπο στις εξαγωγές ακτινιδίων μας προς την Ασία, με αύξηση του κόστους και του χρόνου παράδοσης αλλά και το κόστος προς άλλους υπερπόντιους προορισμούς.
Μείωση εξαγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών
H εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών από την Ελλάδα ανήλθε το 2024 σε 40.455 τόνους. Η ποσότητα αυτή είναι μειωμένη κατά -6,6% σε σχέση με το 2023 (43.316 τόνοι). Η εκστρατεία των επιτραπέζιων σταφυλιών ουσιαστικά ολοκληρώθηκε. Ήταν μια καταστροφική χρονιά για τις παραδοσιακά καλλιεργούμενες ποικιλίες και χρειάζεται αναδιάρθρωση και ποικιλιακή προσαρμογή στις απαιτήσεις των καταναλωτών.
Αυξήθηκαν οι εξαγωγές πορτοκαλιών και μανταρινιών
Καταγράφεται εξαγωγή πορτοκαλιών με 104.060 τόνους την περίοδο 2024/2025, δηλαδή κατά 6,5% αύξηση σε σχέση με την περίοδο 2023/2024 (97.746 τόνοι). Την ίδια περίοδο εξήχθησαν 115.698 τόνοι μανταρίνια, δηλαδή κατά 33,6% περισσότερα σε σχέση με την περίοδο 2023/2024 (86.606 τόνοι). Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ελαχιστοποίηση της ζήτησης μέχρι εξαντλήσης των αποθεμάτων και εισόδου στις με υποκατανάλωση αγορές εσπεριδοειδών αιγυπτιακής παραγωγής.
Σύμφωνα με δήλωση Αιγύπτιου εξαγωγέα, «η ζήτηση για αιγυπτιακά εσπεριδοειδή παραμένει υψηλή, λόγω των ανταγωνιστικών τιμών και της υψηλής ποιότητας. Ωστόσο, η σεζόν αντιμετώπισε προκλήσεις όπως οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, οι οποίες επηρέασαν κάπως το μέγεθος και τις αποδόσεις. Ωστόσο, οι πρώτες αποστολές έγιναν δεκτές θετικά στην αγορά, ειδικά σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, κάτι που δίνει ελπίδες για το υπόλοιπο της σεζόν».
Μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές μήλων
Το διάστημα από 1η Σεπτεμβρίου 2024 έως 3 Ιανουαρίου 2025 οι εξαγωγές ελληνικών μήλων ανήλθαν σε 27.973 τόνους, έναντι 18.572 τόνων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 50,6%. Αυτή η ροή των εξαγωγών σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα αυξημένες εισαγωγές μήλων, κυρίως από Βόρεια Μακεδονία, δημιουργεί ερωτήματα για τη διάθεσή τους και σε τυχόν περιπτώσεις εξαγωγής των εισαγομένων μήλων εφιστάται αφ’ ενός να αναγράφεται η χώρα καταγωγής τους και αφ’ ετέρου να συνοδεύονται από εργαστηριακές αναλύσεις για υπολείμματα φυτοφαρμάκων (φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό).
Οι εξαγωγές αγγουριών την ίδια περίοδο (1/9/24-3/1/25) ανήλθαν σε 24.110 τόνους έναντι 25.461 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας μείωση -5,3%.
Προβλήματα από την παράκαμψη του Σουέζ για το ελληνικό ακτινίδιο
Οι εξαγωγές ακτινιδίων από 1/9/2024 έως και 3/1/2025 ανέρχονται σε 100.438 τόνους, έναντι 101.561 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2023/24, δηλαδή είναι μειωμένες κατά -1,1%.
«Η αποφυγή της διαδρομής Ερυθράς θάλασσας μέσω Σουέζ έχει αντίκτυπο στις εξαγωγές ακτινιδίων μας προς την Ασία, με αύξηση του κόστους και του χρόνου παράδοσης, αλλά και το κόστος προς άλλους υπερπόντιους προορισμούς», δηλώνει ο Γιώργος Πολυχρονάκης και συμπληρώνει: «Στόχος μας οφείλει να είναι η εκμετάλλευση της μείωσης της παραγωγής της Ιταλίας και της Ισπανίας για διεύρυνση του πελατολογίου των προϊόντων μας, με ταυτοποίηση της προέλευσής τους, τυποποίηση και ποιότητα και όχι η διακίνηση πρώτης ύλης (χωρίς μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία) στο ιταλικό-ισπανικό εξαγωγικό εμπόριο για διατήρηση της παρουσίας του στα ράφια των καταναλωτικών αγορών.»
Προσοχή στους ελέγχους από Βουλγαρία και Ρουμανία
Ο Incofruit Hellas, τέλος, στο δελτίο του σημειώνει το γεγονός ότι από 1/1/25 είναι ελεύθερη η διακίνηση και εμπορευμάτων προς και από Βουλγαρία και Ρουμανία, λόγω ένταξής τους στην ζώνη Σέγκεν. Γι’ αυτό ζητείται από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες η αύξηση και εντατικοποίηση των ελέγχων προς κάλυψη ικανοποιητικού αντιπροσωπευτικού ποσοστού, σε σχέση με τις διακινούμενες ποσότητες, στις περιφέρειες παραγωγής και στα σημεία εξόδου της χώρας για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας, προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας και κυρίως από τη μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης, που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα.»
Πηγή: www.ypaithros.gr