Σκωτσέζος πολιτικός μηχανικός και εφευρέτης, που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου του Καναδά και κυρίως στη σιδηροδρομική σύνδεση των δυο άκρων της χώρας, που βρέχονται από τον Ατλαντικό και Ειρηνικό Ωκεανό. Άφησε πίσω του σημαντικό τοπογραφικό και χαρτογραφικό έργο, ενώ πρότεινε το πρώτο σύστημα ωριαίων ατράκτων (ζώνες ώρας) που έτυχε διεθνούς αποδοχής.
O Σάντφορντ Φλέμινγκ γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1827 στο Κέρκαλντι της Σκωτίας. Το 1845 μετανάστευσε στον Καναδά, όπου εκπαιδεύτηκε ως μηχανικός. Το 1857 ήταν ήδη αρχιμηχανικός των Σιδηροδρόμων Οντάριο, Σίμκοου και Χιούρον, που αποτελούν σήμερα τμήμα των Εθνικών Καναδικών Σιδηροδρόμων.
Από το 1867 έως το 1880 διετέλεσε αρχιμηχανικός στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων του Καναδά. Από τη θέση αυτή κατασκεύασε τον Διεθνή Σιδηρόδρομο (επίσης τμήμα των Εθνικών Καναδικών Σιδηροδρόμων) και υποστήριξε την ανάγκη κατασκευής σιδηροδρομικής γραμμής προς τον Ειρηνικό, της οποίας μάλιστα και κατασκεύασε σημαντικό μέρος.
Μετά την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων το 1880 παραιτήθηκε από τη δημόσια υπηρεσία και αφοσιώθηκε σε επιστημονικές εργασίες και στη συγγραφή. Παράλληλα, διετέλεσε πρύτανης του Βασιλικού Πανεπιστημίου του Κίνγκστον. Παρήγαγε ένα σύστημα πρότυπης ώρας (1884), που έτυχε διεθνούς αποδοχής κι ένα τηλεγραφικό σύστημα επικοινωνιών για τη Βρετανική Αυτοκρατορία, πρώτος σύνδεσμος του οποίου υπήρξε ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μεταξύ Καναδά και Αυστραλίας (1902).
Σχεδίασε το πρώτο γραμματόσημο του Καναδά και ίδρυσε το Βασιλικό Καναδικό Ινστιτούτο (RCI), που είναι αφιερωμένο στην προαγωγή των επιστημών. Το 1897 του απονεμήθηκε ο τίτλος ευγενείας του «σερ».
O Σάντφορντ Φλέμινγκ πέθανε στις 22 Ιουλίου 1915 στο Χάλιφαξ του Καναδά, σε ηλικία 88 ετών.
Πηγή: www.sansimera.gr