Ο καθηγητής Φωκίων Εγκολφοπουλος.ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟΝ Ε.Κ.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με πολύ έντονο τρόπο περιέγραψε την πύρινη κόλαση του Λος Αντζελες, η οποία συγκλονίζει την παγκόσμια Κοινή Γνώμη, ο ομογενής καθηγητής Αεροδιαστημικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, Φωκίων Εγκολφόπουλος.
Ειδικότερα, ο κ. Εγκολφόπουλος, μιλώντας στον ενημερωτικό τηλεοπτικό σταθμό της ΕΡΤ («ΕΡΤNews») έκανε λόγο για μια τραγική κατάσταση, κάνοντας λόγο για τη χειρότερη πυρκαγιά που έχει βιώσει στην περιοχή.
«Βρισκόμαστε σε μια μικρή ασφαλή περιοχή που προς το παρόν δεν έχει επηρεαστεί. Οι φωτιές είναι γύρω μας, δεξιά και αριστερά, αλλά όχι πολύ κοντά. Από την αυλή μας βλέπαμε χθες το βράδυ το Παλισέιντς να καίγεται. Εμείς ευτυχώς δεν έχουμε επηρεαστεί ακόμη, αλλά η κατάσταση στο Λος Αντζελες είναι τραγική. Έχω ζήσει κι άλλες φωτιές, αλλά αυτή είναι η χειρότερη που έχω δει. Χιλιάδες σπίτια, αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, έχουν γίνει στάχτη. Δεν έχει απομείνει τίποτα», τόνισε ο κ. Εγκολφόπουλος.
Στη συνέχεια, ο ομογενής καθηγητής αναφέρθηκε στην πορεία της φωτιάς, τονίζοντας ότι έχει φτάσει μέχρι το Χόλιγουντ, ενώ απέφυγε να κάνει ασφαλή εκτίμηση όσον αφορά στα αίτια της πυρκαγιάς.
«Αυτή τη στιγμή η φωτιά έχει φτάσει στο Χόλιγουντ και υπάρχει φόβος να επεκταθεί προς το κέντρο της πόλης, εκεί που γίνονται τα Όσκαρ. Ο άνεμος φτάνει ταχύτητες έως και 160 χιλιομέτρων την ώρα, κάτι που δεν έχουμε δει εδώ και 15 χρόνια. Με τέτοιους ανέμους, είναι πιθανό να υπάρχουν πολλές εστίες φωτιάς. Ισως πρόκειται για εμπρησμό, αλλά υπάρχουν και φυσικές αιτίες, όπως βραχυκυκλώματα στα ηλεκτρικά καλώδια ή αμέλεια. Για παράδειγμα, στο Παλισέιντς λένε ότι κάποιος άναψε μια μικρή φωτιά στην αυλή του, και αυτό κατέληξε σε αυτήν την τραγωδία. Το Χόλιγουντ είναι όπως το Παγκράτι, πολύ πυκνοκατοικημένο. Αντίθετα, το Παλισέιντς μοιάζει με την Εκάλη ή την Κηφισιά, με τα σπίτια πιο απομακρυσμένα μεταξύ τους. Αν η φωτιά περάσει στο Χόλιγουντ, οι ζημιές θα είναι τεράστιες», τονίζει χαρακτηριστικά.
Μέχρι αυτή τη στιγμή, είναι άγνωστο κατά πόσον υπάρχουν Έλληνες οι οποίοι έχουν χάσει τα σπίτια τους. Σε κάθε περίπτωση, ορισμένοι από τους πληγέντες ενδέχεται να βρεθούν ενώπιον μιας σοβαρής οικονομικής καταστροφής, με δεδομένο ότι η ασφάλιση των ακινήτων στις περιοχές αυτές είναι από πολύ ακριβή έως αδύνατη, όπως τόνισε και ο κ. Εγκολφόπουλος στην «ΕΡΤNews».
«Ο καθηγητής υπογράμμισε επίσης ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες αρνούνται να ασφαλίσουν κατοικίες σε τέτοιες περιοχές ή ζητούν υπερβολικά υψηλά ασφάλιστρα, με τις συνολικές ζημιές να υπολογίζονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια», αναφέρει το δημοσίευμα του iefimerida.gr.
Πηγή: www.ekirikas.com