Τραβηχτήρια και σφυράκια σκάλισαν, χάραξαν τα δένδρα του σχίνου, και υποδεχόμενοι το φθινόπωρο, οι κορμοί τους άρχισαν να δακρύζουν.
Μια ιεροτελεστία των ανθρώπων της γης που παρακολούθησε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θοδωρής Πυλιώτης και παρουσιάζει το τελευταίο της στάδιο, ημέρα ανταμοιβής των κόπων ενός χρόνου.
Ο Τηλέμαχος Βασιλάκης, διευθυντής παραγωγικών μονάδων Ένωσης μαστιχοπαραγωγών Χίου, βλέπει τα αποτελέσματα των καιρικών φαινομένων να έχουν προκαλέσει μείωση της παραγωγής τουλάχιστον κατά 38% και υποβαθμισμένη ποιοτικά σε σχέση με άλλες χρονιές. Ενώ η Α΄ ποιότητα κοστίζει γύρω στα 100 το κιλό, η φετινή αναμένεται να δώσει πενιχρά κέρδη στους παραγωγούς.
Αιτία ήταν η πρωτοφανής βροχή που έπεσε τον Σεπτέμβριο κατά το στάδιο που η μαστίχας έπεφτε από το δένδρο και δεν είχε ακόμη συλλεχθεί, ενώ το νερό παρέσυρε μεγάλες ποσότητες στα χωράφια.
Στην Καρδαμάδα όπου βρίσκεται το εργοστάσιο επεξεργασίας, οι εργασίες ξεκίνησαν από τον Νοέμβριο και η παραλαβή της μαστίχας κάθε μεγέθους συνεχίζεται.
Το παρήγορο είναι ότι όλοι όσοι ασχολούνται σήμερα με αυτό το μοναδικό στον κόσμο προϊόν είναι επαγγελματίες αγρότες και όπως λέει ο κ. Βασιλάκης νέοι άνθρωποι μπαίνουν στα χωράφια και φυτεύουν συνεχώς δέντρα.
Παρά τις δυσκολίες του καιρού οι μαστιχοπαραγωγοί δεν πτοούνται και ετοιμάζουν μια νέα μονάδα με μηχανήματα που θα καθαρίζουν την μαστίχα, χωρίς την παρέμβαση χεριών, γεγονός που θα δώσει καλύτερη ποιότητα και χωρίς το υψηλό εργατικό κόστος.
Πηγή: ertnews.gr
Πηγή: www.ypaithros.gr