O Ντέρεκ Γουόλκοτ (Derek Walcott) ήταν ποιητής και θεατρικός συγγραφέας από τις Δυτικές Ινδίες (αρχιπέλαγος της Καραϊβικής), βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1992 για το «ποιητικό, πολύ φωτεινό έργο του, που βασίζεται σ’ ένα ιστορικό όραμα, αποτέλεσμα ενός πολύπολιτισμικού κατορθώματος». Το πιο γνωστό έργο του και το πιο φιλόδοξο είναι το πολυσέλιδο ποίημά «Όμηρος» («Omeros»), που δημοσιεύτηκε το 1990 και συνετέλεσε στη βράβευσή του με το επίζηλο λογοτεχνικό βραβείο.
Ο ίδιος, όπως είχε πει, πίστευε σε τρία πράγματα: την Καραϊβική, την αγγλική γλώσσα και τις αφρικάνικες ρίζες του. Έγραφε για τους κατοίκους των Δυτικών Ινδιών «που αναζητούν την ταυτότητά τους, και για τη ζημιά που έκανε το αποικιακό πνεύμα στην ψυχή τους». Η θεματολογία του μπορεί να είναι τοπική, αλλά η οπτική του είναι παγκόσμια και του επιτρέπει να συνδυάζει την αγάπη του για την Καραϊβική με φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους γεγονότα, όπως η φρίκη του Ολοκαυτώματος, η γοητεία που ασκούσε επάνω του η ρωσική ποίηση και η Ελλάδα του Ομήρου.
Ο Ντέρεκ Άλτον Γουόλκοτ γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1930 στην πόλη Κάστρις, την πρωτεύουσα της Αγίας Λουκίας, νησιού των Δυτικών Ινδιών. Οι παππούδες του ήταν κατευθείαν απόγονοι αφρικανών σκλάβων και ο πατέρας του, ένας μποέμ ζωγράφος, πέθανε όταν ο Ντέρεκ και ο δίδυμος αδερφός του ήταν μόλις τριών ετών.
Φοίτησε στο κολέγιο της Αγίας Λουκίας και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών στην Τζαμάικα. Από τα εφηβικά του χρόνια άρχισε να γράφει ποιήματα και σε ηλικία 20 ετών ανέβασε το πρώτο του θεατρικό έργο στη γενέτειρά του με ήρωα τον Ανρί Κριστόφ, τον πρώην δούλο που ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Αϊτής («Henri Christophe: A Chronicle in Seven Scenes»). Παράλληλα, δίδασκε σε σχολεία της Αγίας Λουκίας και της Γρενάδας και δημoσίευε άρθρα και κριτικές σε περιοδικά του Τρίνινταντ και της Τζαμάικα.
Το 1957, με υποτροφία του ιδρύματος Ροκφέλερ, πραγματοποίησε θεατρικές σπουδές στη Νέα Υόρκη. Έκτοτε μοίραζε το χρόνο του μεταξύ Τρίνινταντ και Βοστώνης, όπου δίδασκε δημιουργική γραφή στο εκεί πανεπιστήμιο. Ο Γουόλκοτ προέτρεπε τους φοιτητές του να γνωρίσουν τον Όμηρο, τον Σαίξπηρ, τον Μίλτον, να κατανοήσουν τη μορφή και την Ιστορία, να δουν ότι δεν υπάρχει τίποτα ελεύθερο στον «ελεύθερο στίχο».
Ο Γουόλκοτ έκανε το ντεμπούτο του στα γράμματα σε ηλικία δεκαοκτώ ετών με τη συλλογή «25 Ποιήματα» («25 Poems»). Το 1962 δημιούργησε αίσθηση στους λογοτεχνικούς κύκλους με τη συλλογή «Σε μια Πράσινη Νύχτα» («In a Green Night») και άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός. Ακολούθησαν οι συλλογές «Ο Κόλπος και άλλα ποιήματα» («The Gulf and Other Poems», 1970), «Θαλασσοστάφυλα» («Sea Grapes», 1976), «Το βασίλειο του Αστρόμηλου» («The Star-Apple Kingdom», 1979), «Ο καλότυχος ταξιδιώτης» («The Fortunate Traveller», 1981), «Μεσοκαλόκαιρο» («Midsummer», 1984), «H διαθήκη του Αρκάνσας» («The Arkansas Testament», 1987) και «Το Μπάουντυ» («The Bounty», 1997). Ποιήματα από τις πιο πάνω συλλογές έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.
Το 1990 κυκλοφόρησε το ποίημα-ποταμός «Όμηρος» («Omeros»), το οποίο αναφέρεται στα ομηρικά έπη της «Οδύσσειας» και της «Ιλιάδας», τοποθετημένα όμως στην Καραϊβική του 20ου αιώνα. Το ποίημα καλύπτει 360 σελίδες στην ελληνική του έκδοση («Νέα Σύνορα», 1993), σε μετάφραση της Ελένης Κεκροπούλου και επιμέλεια του ποιητή και πολιτικού Τηλέμαχου Χυτήρη.
Ανάμεσα στα 30 θεατρικά του έργα, που ανεβαίνουν κυρίως στην Αμερική, ξεχωρίζει η παράσταση της «Οδύσσειας» το 1993.
Ο Ντέρεκ Γουόλκοτ πέθανε στο κτήμα του στην Αγία Λουκία, στις 17 Μαρτίου 2017, σε ηλικία 87 ετών.
Πηγή: www.sansimera.gr