«Ο στόχος επιτεύχθηκε», αυτό ήταν το σχόλιο συνεργάτη του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, αναφορικά με την επιτυχία της έκθεσης προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο Μετρό, στην Πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα. Η τελετή των εγκαινίων, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, καθώς η προσέλευση πολιτικών, αυτοδιοικητικών και εκπροσώπων του παραγωγικού κόσμου ήταν ικανοποιητική.
Οι Θεσσαλοί παραγωγοί των 14 προϊόντων που βρίσκονται σε διαδικασία πιστοποίησης είχαν την ευκαιρία να προβάλουν τα προϊόντα τους, από τα οποία κάποια ήταν γνωστά στους επισκέπτες και κάποια άλλα όχι. Το θετικό είναι ότι οι καταναλωτές ενημερώθηκαν απευθείας από τους παραγωγούς για τα σημεία πώλησης των προϊόντων στην πρωτεύουσα και αλλού, αλλά και για τις φιλοπεριβαλλοντικές καλλιεργητικές πρακτικές που ακολουθούνται.
Δ. Κουρέτας: «Η πιστοποίηση μπορεί να αυξήσει τα έσοδα έως και 20%-25%»
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των Θεσσαλών και του αθηναϊκού κοινού στην πρωτοβουλία της περιφέρειας να ενισχύσει περαιτέρω την εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων.
«Η Θεσσαλία ζει από τον αγροτικό τομέα, καθώς περίπου το 30% του ΑΕΠ της περιοχής προέρχεται από την αγροτική παραγωγή. Η προσπάθεια να πιστοποιηθούν 14 νέα προϊόντα ως ΠΟΠ/ΠΓΕ θα προσθέσει σημαντική αξία στην τοπική οικονομία, υπολογίζοντας ότι η πιστοποίηση μπορεί να αυξήσει τα έσοδα έως και 20%-25%. Είναι σημαντικό να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προωθήσουμε αυτά τα προϊόντα, τα οποία αποτελούν πρεσβευτές της περιοχής μας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Δ. Τσέτσιλας: «Αγροδιατροφή, τουρισμός και πολιτισμός το θεμέλιο για την ανάπτυξη»
Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Δημήτρης Τσέτσιλας, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι «το μήνυμα που εκπέμπουμε σήμερα είναι ξεκάθαρο: Αγροδιατροφή, τουρισμός και πολιτισμός αποτελούν το θεμέλιο για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας. Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αποδεικνύει τη δέσμευση της περιφέρειας να στηρίξει τους παραγωγούς και να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους νέους να παραμείνουν και να δραστηριοποιηθούν στον τόπο τους». Ευχαρίστησε, δε, το προσωπικό της ΔΑΟΚ Περιφέρειας Θεσσαλίας για την άρτια διοργάνωση της έκθεσης.
Κ. Τσιάρας: «Η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων μέσω της πιστοποίησης είναι το μεγάλο στοίχημα»
Ο ΥπΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, στον χαιρετισμό του στην τελετή των εγκαινίων υποστήριξε ότι «η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων μέσω της πιστοποίησης είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Τα προϊόντα της Θεσσαλίας διαθέτουν εξαιρετική διατροφική αξία και μπορούν να κερδίσουν τη θέση που τους αξίζει στις διεθνείς αγορές, φέρνοντας προστιθέμενη αξία στην περιοχή. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Θεσσαλία λόγω φυσικών καταστροφών, η σημερινή εκδήλωση αποδεικνύει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα των ανθρώπων της να προχωρήσουν μπροστά. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Δημήτρη Κουρέτα για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει τη σπουδαία αυτή έκθεση, αλλά και τον στρατηγικό σχεδιασμό που υλοποιεί για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος των Θεσσαλών παραγωγών».
Εξίσου μεγάλο ήταν και το ενδιαφέρον των πανελλαδικών μέσων ενημέρωσης, που πρόβαλαν ανά την επικράτεια τα ποιοτικά προϊόντα και την προσπάθεια των παραγωγών της Θεσσαλίας να παραγάγουν εκλεκτά προϊόντα με ταυτότητα. Σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις του, ο περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας, αποκάλυψε ότι πρόθεση της περιφέρειας είναι αυτή η έκθεση να πραγματοποιηθεί και σε άλλα μέρη της χώρας, αλλά και εκτός συνόρων. Για παράδειγμα, στη Γερμανία, όπου η ελληνική ομογένεια επιζητά τέτοιες πρωτοβουλίες και αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή μας στις αγορές του εξωτερικού. Επιπλέον, ο κ. Κουρέτας ανέφερε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεργάζεται με τη Γεωπονική Σχολή της Θεσσαλονίκης για τη γενετική δημιουργία μιας νέας ζωικής ποικιλίας προβάτου, που θα ονομάζεται «Θεσσαλικό πρόβατο». Η ράτσα αυτή θα καλύπτει τις ανάγκες των Θεσσαλών παραγωγών, με σκοπό να αποφευχθούν οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές, περιορίζοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης ζωονόσων.
Οι συνεταιρισμοί που συμμετείχαν στην έκθεση
Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει χρηματοδοτήσει με 140.000 ευρώ τη διαδικασία πιστοποίησης των προϊόντων που καταθέτουν οι συνεταιρισμοί για να χαρακτηριστούν ως ΠΟΠ και ΠΓΕ. Η προηγούμενη σχετική διαδικασία είχε γίνει στη Θεσσαλία πριν από 20 χρόνια. Οι Θεσσαλοί εκθέτες – συνεταιριστές σε δηλώσεις τους ευχαρίστησαν την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ιδιαίτερα τον περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα, για την ευκαιρία που τους έδωσε να συμμετάσχουν στην έκθεση. Να σημειωθεί ότι οι συνεταιρισμοί που συμμετείχαν στην έκθεση και τα προϊόντα τους ήταν:
- Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Λιβαδίου – Δολίχης «Ο Βοσκός», Βοσκοτύρι Λιβαδίου ΠΓΕ.
- Ένωση Οινοποιών και Αποσταγματοποιών Τυρνάβου ΠΓΕ (οίνος λικέρ, αφρώδης οίνος ποιότητας, αφρώδης οίνος ποιότητας αρωματικού τύπου, ημιαφρώδης οίνος, οίνος από λιαστά σταφύλια).
- ΑΣ Επεξεργασίας και Πωλήσεως Οπωροκηπευτικών Προϊόντων Τυρνάβου, αχλάδι Κρυστάλλι Τυρνάβου.
- ΚοινΣΕπ «Οξυγόνο των Αγράφων», οίνος ΠΟΠ Πλαγιές Αγράφων.
- Συνεταιρισμός Παραγωγής Εμπορίας Μεταποίησης Φρούτων και Καστάνων Μελιβοίας «Αθανάτη», κάστανο Μελιβοίας ΠΟΠ.
- ΑΣ Παραγωγής Εμπορίας ροδάκινων – βερίκοκων και βάμβακος Καλοχωρίου, αμύγδαλο Τεμπών ΠΓΕ.
- ΑΣ Παραγωγής & Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων Πλατυκάμπου, εντόπιο σκόρδο Πλατυκάμπου ΠΟΠ.
- Νέος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελακίων, κάστανο Αμπελακίων ΠΟΠ.
- ΑΣ Αγιάς, ορεινά μήλα Αγιάς ΠΓΕ.
- ΑΣ Πυργετού, ακτινίδιο Δέλτα Πηνειού ΠΓΕ.
- ΑΣ Ζαγοράς Πηλίου, κάστανα Πηλίου ΠΟΠ.
- ΑΣ επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας», ρεβίθια Αμοργός Φαρσάλων ΠΓΕ.
- Αγουρέλαιο Πτελεού, Δήμος Αλμυρού.
- Τσάι Ολύμπου Καλλιθέα Καρυά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το επόμενο ραντεβού της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε εκθέσεις αγροτικών προϊόντων είναι στην Αθήνα, 1-3 Μαρτίου στην EΞΠΟΤΡΟΦ (Παιανία) και 8-10 Μαρτίου στη Food Expo (Metropolitan).
Πηγή: www.ypaithros.gr