Μια καινοτόμος ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία ο καθένας μπορεί να καταχωρίσει τα στοιχεία ανάλυσης της καλλιέργειάς του, είναι πλέον στη διάθεση όλων των παραγωγών-μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπορίας Κηπευτικών «ΨΑΡΗΣ», που βρίσκεται στην περιοχή Ψαρή Φοράδα του Ηρακλείου Κρήτης. Ο λόγος για την εφαρμογή του λογισμικού Nutrisense, μέσω του οποίου υπολογίζονται επακριβώς οι ανάγκες λίπανσης της κάθε καλλιέργειας, ούτως ώστε να περιορίζεται η άσκοπη χρήση λιπασμάτων.
Το λογισμικό δημιουργήθηκε από τον καθηγητή Δημήτρη Σάββα, διευθυντή στο Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ). Ο ίδιος, μαζί με την ερευνητική του ομάδα και μέσω του Μέτρου 16 «Συνεργασία» και της Επιχειρησιακής Ομάδας (Ε.Ο.) «DSS-ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ», συνεργάστηκε με τον ΑΣ «ΨΑΡΗΣ» και τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ-συντονιστή φορέα της Ε.Ο. για την εφαρμογή του. Στον ηρακλειώτικο αγροτικό συνεταιρισμό, που λειτουργεί από το 2006, συμμετέχουν περίπου 100 άτομα, τα οποία καλλιεργούν συνολικά σε 450 στρέμματα θερμοκηπίων αγγούρια, τα οποία πηγαίνουν κυρίως για εξαγωγές.
«Πέρυσι, ξεκινήσαμε την εφαρμογή του προγράμματος σε πιλοτικό επίπεδο, με δύο παραγωγούς του συνεταιρισμού. Ο ένας καλλιεργεί στο έδαφος και ο άλλος με υδροπονία. Είχαμε άμεση επαφή με τον κ. Σάββα, από το ΓΠΑ, κάναμε αναλύσεις στο νερό και στο χώμα και, στη συνέχεια, καλλιεργήσαμε, χρησιμοποιώντας τις ποσότητες λιπασμάτων που συστήνει το πρόγραμμα. Είδαμε πολύ θετικά αποτελέσματα και έτσι αποφασίσαμε να επεκτείνουμε την εφαρμογή του σε όλους τους παραγωγούς του συνεταιρισμού», λέει ο Μανώλης Παπαδάκης, διαχειριστής και ταμίας του ΑΣ «ΨΑΡΗΣ».
Προλαβαίνοντας τις εξελίξεις
Ο κ. Παπαδάκης εξηγεί ότι ο συνεταιρισμός είναι πάντα έτοιμος να εφαρμόσει πρωτοπόρες τεχνικές. «Οι παραγωγοί μας είναι νέοι, κατά μέσο όρο 40-45 χρονών, και δεκτικοί σε νέες τεχνολογίες. Έχουν μπροστά τους 20-30 χρόνια καλλιέργειας ακόμα και προσπαθούμε όλοι μαζί να προλάβουμε τις εξελίξεις», περιγράφει.
Ο συνεταιρισμός διενήργησε ανάλυση χώματος για όλους τους παραγωγούς-μέλη του, καθώς και αναλύσεις στο νερό. «Από τις αναλύσεις είδαμε ότι σε κάποια συστατικά υπήρχε πλεόνασμα. Για παράδειγμα, το νερό μας έχει ασβέστιο, το οποίο επαρκεί και, άρα, δεν χρειάζεται να ρίχνουμε ασβέστιο στις καλλιέργειες», τονίζει ο κ. Παπαδάκης.
Επιπλέον, πριν από δύο εβδομάδες, ο συνεταιρισμός διοργάνωσε εκπαιδευτικό σεμινάριο για τους παραγωγούς του, έτσι ώστε να μάθουν να καταχωρίζουν τα στοιχεία της καλλιέργειάς τους στην ψηφιακή πλατφόρμα. «Στην πλατφόρμα μπορείς να βάζεις τα στοιχεία από την ανάλυση νερού, από την ανάλυση εδάφους και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η καλλιέργειά σου. Στη συνέχεια, η πλατφόρμα σού βγάζει τη λίπανση που χρειάζεται να κάνεις», περιγράφει ο κ. Παπαδάκης. «Σου λέει: “Θα βάλεις τόσο άζωτο, τόσο φώσφορο, τόσο κάλιο, τόσο ασβέστιο, τόσο βόριο”. Σου λέει ακριβώς τι χρειάζεται το χωράφι σου», συμπληρώνει.
Απόλυτα εφικτός ο στόχος μείωσης κατά 20% της χρήσης λιπασμάτων
Απώτερος στόχος της προσπάθειας είναι να υπάρξει μείωση των χρησιμοποιούμενων λιπασμάτων σε ποσοστό 20%, ο οποίος εκτιμάται ως απόλυτα εφικτός με τη χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και μεγαλύτερη μείωση.
Να σημειωθεί ότι η παραγωγή του συνεταιρισμού ανήλθε περίπου στους 8.500 τόνους αγγουριού εκτός εποχής από αρχές Νοεμβρίου μέχρι τέλη Απριλίου, διοχετεύεται στο εξωτερικό και οποιαδήποτε καινοτομία δίνει προβάδισμα στα προϊόντα του. «Έχουμε μεγάλη αποδοχή από τις αγορές της Ευρώπης, ενώ δεν έχουμε καμία παρατήρηση στο θέμα της ιχνηλασιμότητας», λέει ο κ. Παπαδάκης.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο συνεταιρισμός έχει ενταχθεί σε επιχειρησιακό πρόγραμμα καταπολέμησης εντόμων, με τη χρήση ωφέλιμων εντόμων. «Χρησιμοποιούμε τα ωφέλιμα έντομα στο 100% της καλλιέργειας, για την καταπολέμηση επιβλαβών εντόμων. Δεν κάνουμε καθόλου χρήση μυκητοκτόνων και εντομοκτόνων στην καλλιέργεια της αγγουριάς. Όλη η καταπολέμηση των επιβλαβών γίνεται με ωφέλιμα έντομα», υπογραμμίζει ο διαχειριστής του ΑΣ «ΨΑΡΗΣ».
Πηγή: www.ypaithros.gr