Οι παραγγελίες των εμβολιασμένων σποροφύτων καρπουζιού για τις πρώιμες φυτεύσεις έχουν δοθεί στους φυτωριούχους από τον Δεκέμβριο και ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες της σποράς και των εμβολιασμών. Αυτήν τη στιγμή, το ενδιαφέρον των παραγωγών για τις πρώιμες φυτεύσεις σε χαμηλά τολ είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.
Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι όψιμες, κυρίως υπαίθριες, καλλιέργειες, ώστε να καλύψουν την αγορά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αρνητικοί παράγοντες παραμένουν το υψηλό κόστος παραγωγής και η έλλειψη εργατικών χεριών, δυσκολεύοντας τον προγραμματισμό.
Σε ρόλο ρυθμιστή για την Ηλεία οι χαμηλές τιμές παραγωγού στο καλαμπόκι
Η μέση τιμή πώλησης στα 35 λεπτά το κιλό τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξήσει το ενδιαφέρον των παραγωγών της Ηλείας για την καλλιέργεια του καρπουζιού. Όπως μας ενημερώνει ο Τάκης Σαββόπουλος, παραγωγός από τη Γαστούνη, το καρπούζι μαζί με τη φράουλα είναι δύο σημαντικές καλλιέργειες για την περιοχή τους. «Το πρόβλημά μας είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με την έλλειψη εργατικών χεριών», αναφέρει.
Ο ίδιος εκτιμά ότι οι πρώτες φυτεύσεις θα ξεκινήσουν στις 20 Φεβρουαρίου και, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, θα ολοκληρωθούν στις αρχές Μαρτίου. Εστιάζοντας σε γενικότερα ζητήματα της καλλιέργειας, υποστηρίζει ότι οι χαμηλές τιμές του καλαμποκιού δίνουν τη δυνατότητα στους παραγωγούς καρπουζιού να επεκτείνουν τις καλλιέργειές τους, ώστε να έχουν ένα καλύτερο εισόδημα.
Ο κ. Σαββόπουλος καλλιεργεί τον τύπο του στρογγυλού καρπουζιού, με βάρος από 6 έως 10 κιλά το τεμάχιο, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι άσπερμες ποικιλίες, όπως επίσης και τα τύπου «μπέιμπι» μικρού βάρους. Τέλος, ο ίδιος δηλώνει ότι αν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, η συλλογή του προϊόντος θα ξεκινήσει προς τα τέλη Μαΐου ή στις αρχές του καλοκαιριού.
Στόχος οι εξαγωγές στο Μακρυχώρι Λάρισας
«Πάνω από 2.500 στρέμματα καλύπτουμε με πρώιμο καρπούζι κάθε χρόνο στην περιοχή μας», αναφέρει ο Γιώργος Σελικούνας, παραγωγός από το Μακρυχώρι Λάρισας. Οι καλές αποδόσεις της προηγούμενης χρονιάς, σε συνδυασμό με τις τιμές, έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον των παραγωγών της περιοχής για την επέκταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων.
Παράλληλα, ο ίδιος υποστηρίζει ότι η καλλιέργεια του καρπουζιού θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, με φυτεύσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο, ώστε να καλυφθεί όλη η καλοκαιρινή περίοδος, ακόμα και το φθινόπωρο. Όπως συμβαίνει και με την Πελοπόννησο, η περιοχή καλλιεργεί το στρογγυλό καρπούζι, με πολύ μικρότερες εκτάσεις σε άσπερμο και τύπου «μπέιμπι».
Αναφερόμενος σε θέματα εμπορίας του προϊόντος, ο κ. Σελικούνας υποστηρίζει ότι οι εξαγωγές των πρώιμων καρπουζιών καλύπτουν τις αγορές της Πολωνίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας. «Στόχος μας είναι να ανοίξουμε περισσότερες αγορές, ώστε να προωθήσουμε το ελληνικό καρπούζι», καταλήγει.
Πηγή: www.ypaithros.gr