Στην αναγνώριση του παραδοσιακού τούρκικου γιαουρτιού Silifke Yoğurdu ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τον κανονισμό (ΕΕ) 2025/112 της Κομισιόν, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ε.Ε. στις 23 Ιανουαρίου «η γεωγραφική ένδειξη «Silifke Yoğurdu» (ΠΓΕ) καταχωρίζεται στο ενωσιακό μητρώο γεωγραφικών ενδείξεων που αναφέρεται στο άρθρο 22 του κανονισμού (ΕΕ) 2024/1143». Το συγκεκριμένο γιαούρτι παρασκευάζεται είτε από 100% γίδινο γάλα, είτε από γίδινο και αγελαδινό (έως 20%).
Όπως σχολιάζει σε ανάρτησή του στο Facebook, o Θωμάς Μόσχος, τεχνικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, «η Τουρκία δεν είναι καν στην Ε.Ε. και όμως κατάφερε να έχει γιαούρτι ΠΓΕ. Εμείς πάλι στην Ελλάδα, παρά τις πιέσεις του ΣΕΚ, δεν μπορούμε ούτε να συζητήσουμε με βιομήχανους και κράτος και αυτό το θέμα, γιατί κανείς δεν θέλει να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να αναπτύξει την αγελαδοτροφία στην Ελλάδα, γιατί να το κάνει άλλωστε, έρχεται η Mercosur όπου θα μπορούμε να εισάγουμε χωρίς δασμούς ό,τι θέλουμε από Λατινική Αμερική».
Σημειωτέον ότι ο ΣΕΚ έχει παρουσιάσει την πρότασή του για την κατοχύρωση ΠΓΕ του ελληνικού γιαουρτιού εδώ και έναν χρόνο.
Δείτε ΕΔΩ τον κανονισμό
Πηγή: www.ypaithros.gr