Η Βιβλιοθήκη «Harry J. Psomiadis» και το Αρχείο του Κέντρου Βυζαντινών και Ελληνικών Σπουδών του Queens College
Το Κέντρο Βυζαντινών και Ελληνικών Σπουδών εκτός από τις εκπαιδευτικές και ακαδημαϊκές αρμοδιότητές του διαθέτει στο χώρο που στεγάζεται στο Jefferson Hall του Queens College μια μεγάλη βιβλιοθήκη με πάνω από 6000 τόμους βιβλίων στη συλλογή του και εκατοντάδες ακόμα βιβλία μη ταξινομημένα που φυλάσσονται στο Κέντρο. Η κύρια βιβλιοθήκη αποτελείται από τρεις αίθουσες. Στην Αίθουσα 1 υπάρχουν βιβλία στην ελληνική και αγγλική γλώσσα που αφορούν την Βυζαντινή Ιστορία, πολλά από τα οποία είναι πολύ σημαντικά και σπάνια, στην Αίθουσα 2 υπάρχουν βιβλία Λογοτεχνίας, άλλα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και στην Αίθουσα 3 υπάρχουν βιβλία που αφορούν τις Πολιτικές Επιστήμες ελληνικά και ξενόγλωσσα επίσης.
Τον Νοέμβριο του 2023 το Κέντρο Βυζαντινών και Ελληνικών Σπουδών έλαβε μια γενναιόδωρη προσφορά από ανώνυμο χορηγό προκειμένου να εκσυγχρονιστεί να συντηρηθεί και να αναδιαμορφωθεί η βιβλιοθήκη.
Το κύριο μέλημα ήταν η καταγραφή της υπάρχουσας συλλογής της βιβλιοθήκης και η ενσωμάτωσή της στο σύστημα κεντρικής βιβλιοθήκης του Queens College. Με τον τρόπο αυτό τα βιβλία μπορούν να αναζητηθούν στο Διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας της κεντρικής βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου. Μέχρι στιγμής, η Αίθουσα 1 της συλλογής (η «Βυζαντινή Αίθουσα») και η Αίθουσα 2 (η «Αίθουσα Λογοτεχνίας») έχουν ολοκληρωθεί, εκτός από εύθραυστα βιβλία που θα απαιτήσουν κάποια μέτρα συντήρησης και δεν θα κυκλοφορήσουν. Η καταλογογράφηση είναι σε εξέλιξη για η Αίθουσα 3 (το «αίθουσα ιστορίας/πολιτικής») θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.
Μια δευτερεύουσα εστίαση του έργου είναι να ταξινομήσει τον τεράστιο όγκο αποθηκευμένων βιβλίων που δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην ίδια τη συλλογή. Η Διεύθυνση του Κέντρου δηλώνει ευγνώμων για την γενναιόδωρη χορηγία, η οποία θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του Εργου της Βιβλιοθήκης και θα ανοίξει τον δρόμο για τη συνέχιση των έργων συντήρησης και ψηφιοποίησης.
Τα Αρχεία Βυζαντινού Κέντρου
Το Γραφείο Ειδικών Συλλογών και Αρχείων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Queens College μετά από ειδική πρόσκληση της Διεύθυνσης του Βυζαντινού Κέντρου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το αρχείο του Κέντρου. Εκανε μια αρχική αξιολόγηση από το πολυάριθμο υλικό του Κέντρου και εξέτασε τρόπους με τους οποίους η ιστορία του Κέντρου μπορεί αφενός να διατηρηθεί και αφετέρου να διατηρηθεί μόνιμα και να είναι προσβάσιμη. Το 2024, το Queens College Special Collections and Archives επεξεργάστηκε τα αρχεία του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών για 6 μήνες περίπου. Η έρευνα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2023. Η επεξεργασία των αρχείων αφορούσε το Κέντρο από την ίδρυσή του το 1974 μέχρι το 2020. Μέσω της αλληλογραφίας του ιδρυτή και πρώτου διευθυντή του Κέντρου Χάρη Ψωμιάδη, διαπιστώθηκε πως η ανάπτυξη του Κέντρου ήταν αργή, σταθερή και οργανωτική, παρά το ότι έπρεπε να ξεπεραστούν προβληματικές καταστάσεις, όπως περικοπές προϋπολογισμού ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής κρίσης της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του 1970.
Η συλλογή εγγράφων και φυλλαδίων που ανακοινώνουν τα διάφορα συνέδρια και διαλέξεις που έχει φιλοξενήσει και υποστηρίξει το Κέντρο, όπως οι διαλέξεις του ιστορικού Λίνου Πολίτη, επιβεβαιώνουν την ισχυρή και δυναμική παρουσία του Κέντρου στον ελληνικό και ακαδημαϊκό χώρο. Τα αποκόμματα εφημερίδων και τα δελτία Τύπου της συλλογής καλύπτουν πάνω από δύο δεκαετίες ανάπτυξης για το Βυζαντινό Κέντρο και τον ελληνικό πολιτισμό. Το Κέντρο Αρχείων Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών αποτελεί είναι ένα πολύ σημαντικό εφόδιο τόσο για φοιτητές όσο και για ερευνητές που αναζητούν πληροφορίες για τη ζωή και τις δραστηριότητες του Κέντρου κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, την ανάπτυξη της Ελληνικής Ακαδημαϊκής Κοινότητας γενικότερα και τη συνεισφορά του Βυζαντινού Κέντρου στο Queens College.
Πηγή: www.ekirikas.com