Στις άκρες του δρόμου χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών που μετέχουν σε διαμαρτυρίες σε έξι περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Την ίδια ώρα «ραντεβού» στον Παλαμά Καρδίτσας δίνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας, καθώς την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου (στη 1 το μεσημέρι) έχει προγραμματιστεί η πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων, με σκοπό το συντονισμό των δράσεων τους για το επόμενο διάστημα.
Ωστόσο, όπως επιβεβαιώνει και το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αριθμός των αγροτών που μετέχουν στις διαμαρτυρίες αυξάνεται το τελευταίο 48ωρο.
Υπενθυμίζεται πωςοι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους από την περασμένη εβδομάδα διεκδικώντας την επίλυση σειράς προβλημάτων που έχουν να κάνουν με το κόστος παραγωγής, την ενέργεια, το πετρέλαιο, σπόρους και λιπάσματα, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, εισαγωγές και «ελληνοποιήσεις» αμνοεριφίων κ.α.
Πορεία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στο κέντρο του Βόλου πραγματοποίησαν σήμερα Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, οι αγρότες Μαγνησίας του μπλόκου στον Ριζόμυλο, ενώ στη συνέχεια βρέθηκαν στο κτίριο της ΔΕΗ, όπου προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό διεκδικώντας φθηνό αγροτικό ρεύμα.
Με σύνθημα «όλοι μαζί να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους», οι αγρότες των Φαρσάλων και της Καρδίτσας, οι οποίοι έχουν παραταγμένα τα τρακτέρ τους στον Ε-65 διοργανώνουν συλλαλητήριο για την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου και ώρα 12:00 με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης των Φαρσάλων.
Την ίδια ημέρα, την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου στις 6.30 το απόγευμα, οι αγρότες της Ελασσόνας, καλούν στο μπλόκο του Μικρού Ελευθεροχωρίου, σε παράσταση διαμαρτυρίας με συμβολικό κλείσιμο του δρόμου.
Η κατανομή των κινητοποιήσεων
Στην Θεσσαλονίκη, εκτός από τη συγκέντρωση των τρακτέρ σε δύο σημεία στην αερογέφυρα με συνολικά 72 γεωργικά μηχανήματα στο χορό των κινητοποιήσεων μετέχουν πλέον και αγρότες από τα ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Στην πλατεία Επανωμής βρίσκονται πλέον συγκεντρωμένα 18.
Στην Ημαθία, η Τροχαία αναφέρει περισσότερα από 70 τρακτέρ στον κόμβο Νησελίου και 17 στη διασταύρωση Νάουσας με σιδηροδρομικό σταθμό.
Στο Κιλκίς παραμένουν στο γήπεδο Πολυκάστρου 38 τρακτέρ και στην είσοδο της πόλης του Κιλκίς έχουν μετρηθεί άλλα 30.
Στην Πέλλα, αγρότες με τα τρακτέρ τους βρίσκονται σε τρία σημεία: Στον κόμβο Γυψοχωρίου 18, στη διασταύρωση Παραλίμνης 71 και στην Κρύα Βρύση 56. Στην Πιερία 23 τρακτέρ βρίσκονται στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Κατερίνης.
Στην περιφερειακή ενότητα Σερρών 22 τρακτέρ βρίσκονται συγκεντρωμένα στην άκρη του δρόμου στην είσοδο της Αλιστράτης και 18 στην πλατεία του χωριού Μαυροθάλασσα.
Κάλεσμα ενίσχυσης του μπλόκου στα Μεγάλα Χωράφια Χανίων
Κάλεσμα να ενισχυθεί το μπλόκο αγροτών και κτηνοτρόφων στα Μεγάλα Χωράφια Χανίων, απευθύνει το Δ.Σ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Χανίων εξαγγέλλοντας μεγάλη κινητοποίησης στο κτήριο της ΑΔΑΕΕ στο κέντρο της πόλης για την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Μανούσος Σταυριανουδάκης, «Ο μόνος δρόμος που μας μένει για να μπορέσουμε να μείνουμε στα χωριά μας , στους στάβλους μας, να καλλιεργήσουμε την γή μας είναι ο δρόμος του αγώνα. Μόνο μέσα από τον συντονισμένο αγώνα μας μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Χανιά έρχονται αντιμέτωποι, όπως καταγγέλλουν, με το τεράστιο κόστος παραγωγής με την εκτόξευση των ζωοτροφών και αγροεφοδίων στα ύψη, με το συνεχές κόψιμο των ενισχύσεων, με τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα, φέρνοντας για παράδειγμα το γάλα «…να έχει φτάσει στο 1 ευρώ και το λάδι λίγο πάνω από 4 ευρώ», με την κυβέρνηση όπως τονίζει το προεδρείο της ομοσπονδίας: «…να αρνείται να ορίσει εγγυημένες τιμές στα προϊόντα μας κάνοντας πλάτες στους μεγαλεμπόρους, στα καρτέλ της μεταποίησης που αγοράζουν κοψοχρονιά ,την παραγωγή μας για να την πουλήσουν 3, 4 και 5 φορές πάνω στον καταναλωτή».
Για το λόγο αυτό συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους στα Χανιά με συνελεύσεις και περιοδείες με επόμενες αύριο Τετάρτη το πρωί στις 10.00 στο Μπρόσνερο, το απόγευμα στις 6.30 στις Καλύβες, το Σάββατο στις 7.00 το απόγευμα στα Παλαιά Ρούματα διεκδικώντας μεταξύ άλλων: «Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής και των χαμηλών τιμών. Αποζημιώσεις στο 100%των ζημιών σε αγροτικό κεφάλαιο και παραγωγή. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που να καλύπτει όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, πλαφόν στο ρεύμα 7 λεπτά/Kwh, επιδότηση λιπασμάτων, αγροεφοδίων και ζωοτροφών. Εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση. Υλοποίηση και επισκευή όλων των απαραίτητων έργων υποδομής για την αντιμετώπιση της λειψυδρία(γεωτρήσεις, φράγματα, λιμνοδεξαμενές) καθώς και μέτρα για τον έλεγχο των «ελληνοποιήσεων» με στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών».
Πηγή: www.cnn.gr