Στο Green Tech Challenge, στην κατηγορία Researcher, βραβεύτηκαν στις 26 Ιανουαρίου δύο ερευνητικές ομάδες του Εργαστηρίου Γεωργικής Εντομολογίας και Ζωολογίας του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Επικεφαλής των ομάδων INSECTFEED και INSECT-Rep, που συμμετείχαν στο μεγαλύτερο εθνικό πρόγραμμα πράσινης καινοτομίας, με τη διοργάνωση και την υποστήριξη της Mantis Beyond Innovation και τη συνεργασία της Έδρας UNESCO για την Κυκλική Οικονομία και την Πράσινη Καινοτομία, ήταν η αντιπρόεδρος του τμήματος, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Μαρία Παππά.
Η ομάδα INSECTFEED επικεντρώθηκε στη μαζική εκτροφή εντόμων για την παραγωγή εναλλακτικών πρωτεϊνών για χρήση σε ζωοτροφές μέσω της χρησιμοποίησης υποπροϊόντων επεξεργασίας τροφίμων και γεωργικών υποπροϊόντων. Η ομάδα INSECT-Rep σχεδίασε και πρότεινε τη χρήση ενός καινοτόμου εντομοαπωθητικού, αποτελούμενου από φυτικά συστατικά, που συνδυάζει μία οργανική ένωση και δύο αιθέρια έλαια. Οι δύο ομάδες του ακριτικού πανεπιστημίου, με έδρα την Ορεστιάδα, συμμετείχαν σε θεματικές ομάδες που είχαν προσανατολισμό τη γαλάζια ανάπτυξη, τα καινοτόμα προϊόντα & τα προηγμένα υλικά, τη διαχείριση υδάτων, τις έξυπνες και βιώσιμες πόλεις, τα περιβαλλοντικά έργα & τις υποδομές, τον βιώσιμο τουρισμό, τις ορυκτές πρώτες ύλες, την ενέργεια και το περιβάλλον.
Από τις 215 υποβληθείσες προτάσεις, 60 ομάδες προκρίθηκαν στη φάση των ημιτελικών, όπου παρουσίασαν τις ιδέες τους, ενώ στην τελική διαγωνιστική φάση επτά ομάδες αναδείχθηκαν νικήτριες και έξι διακρίθηκαν ως runner-ups (επιλαχούσες).
Πηγή: www.ypaithros.gr