Σε ετοιμότητα βρίσκονται ΕΜΑΚ, Πυροσβετικη Λιμενικό και στρατός. Οι δυνάμεις ενισχύονται, ενώ έχουν επιστρατευτεί σκάφη και ελικόπτερα του Λιμενικού, αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού και εναέριοι διασώστες.
Σε ετοιμότητα έχει τεθεί και η ΕΛΑΣ με επιπλέον αστυνομικούς που έχουν σταλεί στην Σαντορίνη για την βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στους συμπολίτες μας, αλλά και την αστυνόμευση καθώς υπάρχουν φόβοι για πλιάτσικο στα σπίτια που έμειναν κενά από τους ιδιοκτήτες τους οι οποίοι έφυγαν υπό τον φόβο των σεισμών.
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε τέσσερις φάσεις έχει καταστρώσει και ο δήμος Σαντορίνης για την καταφυγή των πολιτών σε ασφαλή μέρη, ενώ το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανακοίνωσε την ψηφιακή πλατφόρμα mysafetyplan.gov.gr για τα καταφύγια όπου μπορούν να προσφύγουν οι πολίτες σε περίπτωση σεισμού ή φυσικών καταστροφών.
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος για τα μέτρα που έχουν ληφθεί σημείωσε:
«Σταχυολογώ τις ομάδες της ΕΜΑΚ και των ΕΜΟΔΕ, τις ομάδες με τους ειδικούς σκύλους, το επιχειρησιακό κέντρο το κινητό, τα ελικόπτερα και τον τρόπο με τον οποίο έχει κινηθεί, ενισχύοντας σε όλα τα νησιά, όχι μόνο στη Θήρα, το Πυροσβεστικό Σώμα και οι Πολιτική Προστασία τις δυνάμεις του, όπως και το Λιμενικό Σώμα και να πω ότι επειδή είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τα σενάριά μας για τα καλύτερα και τα χειρότερα σε ό,τι έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη παρατεταμένη σεισμικότητα και σκάφος του Λιμενικού είναι στη διάθεσή μας και στην περιοχή. Θέλω να πω και να ευχαριστήσω και τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθότι αρματαγωγό είναι στην περιοχή στην Ίο και άλλο επίσης στη γύρω περιοχή. Γιατί όλο αυτό; Γιατί πρέπει να έχουμε και κάποια σενάρια απεμπλοκής από το νησί ευπαθών ομάδων. Παράδειγμα χρόνιων νεφροπαθών […]».
Σε ετοιμότητα Πυροσβεστική και Λιμενικό
Συνολικά σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο, Αστυπάλαια, Ανάφη και Νάξο οι πυροσβεστικες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με: 67 πυροσβέστες με διασωστικό σκύλο, 2 drones, 13 οχήματα και 1 επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται ελικόπτερο με 2 εναέριους διασώστες.
Εκτός από τα σκάφη του Λιμενικού που επιχειρούν καθημερινά στα νησιά της Σαντορίνης, της Ίου, της Αμοργού και της Ανάφης, βρίσκονται σε επιφυλακή επιπλέον 4 σκάφη.
Με βάση το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε ετοιμότητα είναι άλλα 21 σκάφη μεταξύ των οποίων ρυμουλκό, επιβατηγά, μεγάλα αλιευτικά κ.ά.
Σε 24ωρη ετοιμότητα στη βάση του, βρίσκεται και ένα ελικόπτερο του Λιμενικού.
Ειδικός επιχειρησιακός από την ΕΛΑΣ
Ο ειδικός επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ., κινείται σε δύο άξονες:
- Πρώτον, να διασφαλίσουν την μη διέλευση πολιτών σε επικίνδυνα σημεία, και
- δεύτερον να προστατέψουν από επιτήδειους, τις περιουσίες των ανθρώπων που έφυγαν από το νησί.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ενισχυθεί οι αστυνομικοί που βρίσκονται τον χειμώνα στο νησί της Σαντορίνης, οι οποίοι είναι 25.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΕΡΤNews, έχουν φτάσει 15 επιπλέον αστυνομικοί από τις Κυκλάδες καθώς και 10 αστυνομικοί της ΟΠΚΕ από την Αθήνα.
Παράλληλα, έχει μεταβεί στο νησί και ο Ταξίαρχος της διεύθυνσης αστυνομίας Κυκλάδων, προκειμένου να επιβλέπει την κατάσταση.
Και το ΕΚΑΒ έχει προχωρήσει σε ενίσχυση της υγειονομικής κάλυψης στη Σαντορίνη, την Αμοργό και την Ίο, με την εξειδικευμένη ομάδα του ειδικού τμήματος ιατρικής καταστροφών που αποτελείται από έναν ιατρό με 5 διασώστες και 2 οχήματα, με τον απαιτούμενο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό καθώς και 1 ασθενοφόρο.
Σε ετοιμότητα και οι ένοπλες δυνάμεις. Μετά από την σχετική ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία έλαβε μέρος και ο Αρχηγός επιτελείου Εθνικής Άμυνας, η διεύθυνση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών πήρε εντολή να προετοιμάσει όλα όσα απαιτούνται σε περίπτωση που απαιτηθεί να συνδράμει.
Αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού με εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό βρίσκονται σε 24ωρο συναγερμό ενώ και η πολεμική αεροπορία έχει ανάλογες ετοιμότητες που έχουν ζητηθεί.
Σε ετοιμότητα η ΕΜΑΚ
Λόγω της σεισμικής δραστηριότητας σε γενική επιφυλακή παραμένει η περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα είναι και οι 8 ΕΜΑΚ της επικράτειας.
Χθες, στη Σαντορίνη, έφτασε το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ» προκειμένου να συμβάλει στον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων σε περίπτωση που χρειαστεί.
Δυνάμεις, έχουν σταλεί επίσης σε Αμοργό, Ίο, Αστυπάλαια, Ανάφη ενώ στη Νάξο είναι σε ετοιμότητα ένα ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος με εναέριους διασώστες.
Σχέδιο εκτακτης ανάγκης του δήμου Σαντορίνης
Σε ισχύ είναι και το σχέδιο που εχει καταρτίσει ο δήμος Σαντορίνης εδώ και χρόνια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Σε αυτό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η μεταφορά ατόμων και ηλικιωμένων που χρειάζονται βοήθεια, σε ασφαλές σημείο και η σίτισή τους.
«Έχει τους χώρους καταφυγής, είναι χώροι επίπεδοι που δεν είναι δομημένοι», ανέφερε ο δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ειδικότερα, το σχέδιο είναι βασισμένο στο σύστημα Κινητοποιήσεως της Πολιτικής Προστασίας πάνω στο οποίο απαιτείται η δημιουργία ενός συστήματος ενεργειών, οι οποίες περιλαμβάνουν:
- ΦΑΣΗ 1η: Συνήθης Ετοιμότητα (Σ)
Η φάση αυτή, περιλαμβάνει μέτρα και ενέργειες του Κρατικού μηχανισμού, που συμβάλλουν στην προετοιμασία του για τα επόμενα στάδια ενεργειών. Ειδικότερα, αξιολογούνται τα πρώτα στοιχεία και πληροφορίες που αναφέρονται στην εμφάνιση ή επικείμενο ερχομό καταστροφικών φαινομένων για το σχηματισμό βάσιμης εκτίμησης της καταστροφής. Τίθεται σε εφαρμογή το σύστημα επικοινωνίας και ροής πληροφοριών για τη συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων και λήψη αποφάσεων. Καταγράφονται τα μέσα πολιτικής προστασίας και ελέγχεται η επάρκεια και καταλληλότητα αυτών. Γίνονται προπαρασκευαστικές πράξεις και προϊδεάζονται επί του θέματος τα κλιμάκια της πολιτικής προστασίας.
- ΦΑΣΗ 2η: Αυξημένη Ετοιμότητα (Α)
Εάν από την αξιολόγηση των πληροφοριών δίνεται σχεδόν η βεβαιότητα, ότι επίκεινται καταστροφικά φαινόμενα, πέραν των ενεργειών της φάσης 1, γίνεται ευρύτερη κινητοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας σε όλα τα επίπεδα. Συνέρχονται τα επιτελικά και επιχειρησιακά όργανα και διατελούν σε πλήρη ετοιμότητα, για την εκτέλεση της αποστολής τους, λαμβανομένων και προληπτικών μέτρων, όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο.
- ΦΑΣΗ 3η Άμεση Κινητοποίηση – Επέμβαση (Ε)
Στη φάση αυτή γίνεται πλέον κινητοποίηση και δραστηριοποίηση όλου του συστήματος πολιτικής προστασίας προς αντιμετώπιση των καταστροφικών φαινομένων. Οι επιχειρησιακές δυνάμεις συνεργαζόμενες και συντονιζόμενες ευρίσκονται σε πλήρη δράση. Το ανθρώπινο δυναμικό και τα υλικοτεχνικά μέσα αξιοποιούνται κατά τον καλύτερο τρόπο. Όπου κρίνεται σκόπιμο, ενημερώνονται και οι πολίτες για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας, συνδρομή και διευκόλυνσης του έργου του κράτους. Το σύστημα επικοινωνιών, ευρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και οι υπηρεσίες διοικητικής μέριμνας είναι σε ετοιμότητα για τη στήριξη του επιχειρησιακού έργου και άμεσης επίλυσης προβλημάτων των πληγέντων.
- ΦΑΣΗ 4η Αποκατάσταση – Αρωγή
Γίνεται εκτίμηση ζημιών, εκτίμηση της καταστάσεως, γενικώς από ειδικούς και αρμοδίους και ακολούθως παρέχεται άμεση αρωγή στους πληγέντες, λαμβάνονται αποφάσεις και μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών και μη επανάληψη φαινομένων που είναι δυνατό να προληφθούν.
Πηγή: www.cnn.gr