Με τη σειρά τους οι επιστήμονες βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή εκφράζοντας παράλληλα και μια μικρή αισιοδοξία για την πορεία του φαινομένου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα για την εξέλιξή του.
Ενεργός παραμένει ο κίνδυνος κατολισθήσεων στη Σαντορίνη λόγω και των ιδιαίτερων γεωλογικών συνθηκών του νησιού.
Ήδη οι Αρχές όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας στη συνέντευξη τύπου ύστερα από τη σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης (5/2) στην Πολιτική Προστασία παρουσία του πρωθυπουργού έχουν ήδη εντοπίσει τις πέντε περιοχές υψηλού κινδύνου και προχωρούν στη λήψη μέτρων.
«Χαρτογραφήσαμε τις περιοχές και συγκεντρώσαμε τις πέντε περιοχές υψηλού κινδύνου» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Με βάση αυτά τα δεδομένα, επιλέξαμε πέντε περιοχές, οι οποίες συγκεντρώνουν υψηλή διακινδύνευση και θα ληφθούν μέτρα: Ο Παλαιός Λιμένας Φηρών, το Λιμάνι Αθηνιού και το οδικό δίκτυο του Όρμου, η Οία και συγκεκριμένα οι περιοχές Αμμούδι και Αρμένη και η Θηρασιά».
Τα επικρατέστερα σενάρια σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα
Μιλώντας νωρίτερα στο CNN Greece ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε σε τρία επικρατέστερα σενάρια για την εξέλιξη του φαινομένου τα οποία θα καθορίσουν και τις επιχειρησιακές δράσεις.
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο είναι η σεισμική δραστηριότητα να συνεχιστεί ως έχει με μια διάρκεια της τάξεως των 3-4 εβδομάδων.
Το δεύτερο σενάριο είναι να σημειωθεί ένας σεισμός μεγέθους περίπου 5,5 Ρίχτερ και δεν θα προκαλέσει κάποια μεγάλη ζημιά στο νησί της Σαντορίνης.
Το τρίτο σενάριο το οποίο μάλλον αποκλείεται είναι να σημειωθεί κάποιος σεισμός πάνω από 5,5 Ρίχτερ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του κ. Λέκκα για το ποια ρήγματα έχουν ενεργοποιηθεί με τον ίδιο να δηλώνει ότι οι επιστήμονες τείνουν να συμπεραίνουν πως το φαινόμενο προκαλείται κυρίως από το ρήγμα που βρίσκεται ανάμεσα στην Αμοργό και τη Σαντορίνη, το οποίο δεν είναι αυτό που προκάλεσε τον μεγάλο σεισμό του 1956.
«Υπάρχει όμως και ένα σύνολο ρηγμάτων στην περιοχή» πρόσθεσε ο ίδιος. Ερωτώμενος εάν αυτά τα ρήγματα τροφοδοτούν το ένα το άλλο, ο κος Λέκκας τόνισε πως το μεγάλο ρήγμα δεν έχει δυνατότητα αυτή τη στιγμή να ενεργοποιηθεί.
Τέλος επανέλαβε πως η σεισμική με την ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι τελείως ανεξάρτητες διεργασίες, καθώς κάποιοι επιστήμονες σε Ελλάδα και εξωτερικό συνδέουν την αυξημένη σεισμικότητα με πιθανή ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Πιθανός ένας σεισμός γύρω στα έξι Ρίχτερ λέει ο Παπαζάχος
Πιθανό ένα σεισμό κοντά στα έξι Ρίχτερ βλέπει ο καθηγητής Σεισμολόγίας Κώστας Παπαζάχος.
«Σήμερα είναι καλύτερη η κατάσταση από χθες, έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού είναι οι σεισμοί, φαίνεται η περιοχή που έχει επηρεαστεί να είναι μικρότερη, όμως υπάρχει ένα κομμάτι του ρήγματος που φαίνεται ότι δεν έχει σπάσει. Το κομμάτι αυτό δεν είναι πολύ μικρό, κατά συνέπεια είναι δυνατό να έχουμε και μία πιο ισχυρή σεισμική δόνηση από αυτές που έχουμε μέχρι τώρα, οριακά μπορεί να φτάσει μέχρι το 6», δήλωσε μιλώντας στο Action 24
«Δεν είμαστε τελείως καθησυχαστικοί» ανέφερε χαρακτηριστικά, αλλά «είμαστε πιο καθησυχαστικοί απ’ ό,τι ήμασταν χθες», συμπλήρωσε.
«Το προηγούμενο χρονικό διάστημα λόγω του μεγέθους του ρήγματος και της έκτασης που είχαν οι σεισμοί, είχαμε στο μυαλό μας και χειρότερα σενάρια», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Παπαζάχος.
Απαντώντας σε ερώτηση αν η Σαντορίνη θα αντέξει έναν ενδεχόμενο σεισμό 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο καθηγητής απάντησε: «Είναι προφανές πως ναι».
Για να προσθέσει ότι «μιλάμε για μία εστία που έχει μετακινηθεί προς τα βορειοανατολικά, έχει κυκλώσει το νησί της Ανύδρου, γύρω στα 25 χιλιόμετρα από το νησί».
Ο ίδιος στη συνέχεια παρομοίασε την απόσταση της Σαντορίνης από το ρήγμα με την αντίστοιχη της πόλης του Ηρακλείου στην Κρήτη από τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου.
«Ένας τέτοιος σεισμός σε αυτή την απόσταση έχει επιπτώσεις, αλλά σαφώς πιο περιορισμένες. Αυτή είναι περίπου η απόσταση που έχει το Ηράκλειο από τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου. Το Αρκαλοχώρι μπορεί να έπαθε καταστροφές, το Ηράκλειο είχε ελάχιστες επιπτώσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας Στρατός και Αστυνομία αλλά και Δήμος
Σε κατάσταση ετοιμότητας για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού έχουν τεθεί ήδη ΕΛ.ΑΣ, Πυροσβεστική, Λιμενικό, αλλά και ο Δήμος της Σαντορίνης
Ο ειδικός επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ., κινείται σε δύο άξονες:
Πρώτον, να διασφαλίσουν την μη διέλευση πολιτών σε επικίνδυνα σημεία, και
- δεύτερον να προστατέψουν από επιτήδειους, τις περιουσίες των ανθρώπων που έφυγαν από το νησί.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ενισχυθεί οι αστυνομικοί που βρίσκονται τον χειμώνα στο νησί.
Σε ετοιμότητα βρίσκονται επίσης ΕΜΑΚ, Πυροσβεστική, Λιμενικό και Στρατός. Λόγω της σεισμικής δραστηριότητας σε γενική επιφυλακή παραμένει η περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα είναι και οι οκτώ ΕΜΑΚ της επικράτειας.
Στη Σαντορίνη βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ» προκειμένου να συμβάλει στον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων σε περίπτωση που χρειαστεί.
Εκτός από τα σκάφη του Λιμενικού που επιχειρούν καθημερινά στα νησιά της Σαντορίνης, της Ίου, της Αμοργού και της Ανάφης, βρίσκονται σε επιφυλακή τέσσερα ακόμη.
Με βάση το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε ετοιμότητα είναι άλλα 21 σκάφη μεταξύ των οποίων ρυμουλκό, επιβατηγά, μεγάλα αλιευτικά κ.ά.
Σε 24ωρη ετοιμότητα, στη βάση του, βρίσκεται και ένα ελικόπτερο του Λιμενικού.
Το σχέδιο του Δήμου Σαντορίνης
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε τέσσερις φάσεις έχει καταστρώσει και ο δήμος Σαντορίνης για την καταφυγή των πολιτών σε ασφαλή μέρη, ενώ το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανακοίνωσε την ψηφιακή πλατφόρμα mysafetyplan.gov.gr για τα καταφύγια όπου μπορούν να προσφύγουν οι πολίτες σε περίπτωση σεισμού ή φυσικών καταστροφών.
Ειδικότερα, το σχέδιο είναι βασισμένο στο σύστημα Κινητοποιήσεως της Πολιτικής Προστασίας πάνω στο οποίο απαιτείται η δημιουργία ενός συστήματος ενεργειών, οι οποίες περιλαμβάνουν:
- ΦΑΣΗ 1η: Συνήθης Ετοιμότητα (Σ)
Η φάση αυτή, περιλαμβάνει μέτρα και ενέργειες του Κρατικού μηχανισμού, που συμβάλλουν στην προετοιμασία του για τα επόμενα στάδια ενεργειών. Ειδικότερα, αξιολογούνται τα πρώτα στοιχεία και πληροφορίες που αναφέρονται στην εμφάνιση ή επικείμενο ερχομό καταστροφικών φαινομένων για το σχηματισμό βάσιμης εκτίμησης της καταστροφής. Τίθεται σε εφαρμογή το σύστημα επικοινωνίας και ροής πληροφοριών για τη συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων και λήψη αποφάσεων. Καταγράφονται τα μέσα πολιτικής προστασίας και ελέγχεται η επάρκεια και καταλληλότητα αυτών. Γίνονται προπαρασκευαστικές πράξεις και προϊδεάζονται επί του θέματος τα κλιμάκια της πολιτικής προστασίας.
- ΦΑΣΗ 2η: Αυξημένη Ετοιμότητα (Α)
Εάν από την αξιολόγηση των πληροφοριών δίνεται σχεδόν η βεβαιότητα, ότι επίκεινται καταστροφικά φαινόμενα, πέραν των ενεργειών της φάσης 1, γίνεται ευρύτερη κινητοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας σε όλα τα επίπεδα. Συνέρχονται τα επιτελικά και επιχειρησιακά όργανα και διατελούν σε πλήρη ετοιμότητα, για την εκτέλεση της αποστολής τους, λαμβανομένων και προληπτικών μέτρων, όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο.
- ΦΑΣΗ 3η Άμεση Κινητοποίηση – Επέμβαση (Ε)
Στη φάση αυτή γίνεται πλέον κινητοποίηση και δραστηριοποίηση όλου του συστήματος πολιτικής προστασίας προς αντιμετώπιση των καταστροφικών φαινομένων. Οι επιχειρησιακές δυνάμεις συνεργαζόμενες και συντονιζόμενες ευρίσκονται σε πλήρη δράση. Το ανθρώπινο δυναμικό και τα υλικοτεχνικά μέσα αξιοποιούνται κατά τον καλύτερο τρόπο. Όπου κρίνεται σκόπιμο, ενημερώνονται και οι πολίτες για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας, συνδρομή και διευκόλυνσης του έργου του κράτους. Το σύστημα επικοινωνιών, ευρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και οι υπηρεσίες διοικητικής μέριμνας είναι σε ετοιμότητα για τη στήριξη του επιχειρησιακού έργου και άμεσης επίλυσης προβλημάτων των πληγέντων.
- ΦΑΣΗ 4η Αποκατάσταση – Αρωγή
Γίνεται εκτίμηση ζημιών, εκτίμηση της καταστάσεως, γενικώς από ειδικούς και αρμοδίους και ακολούθως παρέχεται άμεση αρωγή στους πληγέντες, λαμβάνονται αποφάσεις και μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών και μη επανάληψη φαινομένων που είναι δυνατό να προληφθούν.
Πηγή: www.cnn.gr