Η πρώτη αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Περίπου οι μισοί άνδρες και το ένα τρίτο των γυναικών μέσης ηλικίας πεθαίνουν από κάποιο απ’ αυτά τα νοσήματα. Αρκετές φορές τα καρδιαγγειακά νοσήματα δεν έχουν προειδοποιητικά συμπτώματα και εμφανίζονται αιφνίδια. Μάλιστα, η πρώτη εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι ένα έμφραγμα ή μια ανακοπή.
Οι παράγοντες κινδύνου στους οποίους μπορούμε να παρέμβουμε και να ελαττώσουμε σημαντικά την πιθανότητα καρδιαγγειακών νοσημάτων ή θανάτου από αυτά, είναι το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα, η υπέρταση, ο διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία και η παχυσαρκία.
Όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση όλων των παραγόντων κινδύνου συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Τα παραπάνω τόνισαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), καθηγητής Καρδιολογίας Κωνσταντίνος Τούτουζας και το Δ.Σ. της ΕΚΕ, με αφορμή την απόφαση για έναρξη Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων, στην κατάρτιση του οποίου μετείχε και η ΕΚΕ.
Οι εκπρόσωποι των καρδιολόγων παρέτρεψαν τους πολίτες να συμμετέχουν στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων και να προστατεύσουν την καρδιαγγειακή τους υγείας, ενώ τόνισαν ότι η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία θα συμβάλλει ενεργά, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τόσο των ασθενών όσο και ευρύτερα του κοινωνικού συνόλου, ώστε οι πολίτες να πραγματοποιήσουν τις προβλεπόμενες προληπτικές καρδιολογικές εξετάσεις που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στη μείωση της θνητότητας και νοσηρότητας.
Το κόστος του προγράμματος έγκαιρης ανίχνευσης καρδιαγγειακών νοσημάτων θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/02/23619207_high-cholesterol-levels.jpg)
Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, ευνοούν την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου
Το πρόγραμμα πρόληψης
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, το Πρόγραμμα αποσκοπεί στη μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και στη συλλογή πληθυσμιακών δεδομένων.
Μέσω του Προγράμματος θα διενεργηθεί προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και ιατρική επίσκεψη, καταγραφή των δεδομένων στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.) όσων ελεγχθούν και καρδιολογικός έλεγχος για στεφανιαία νόσο και ισχαιμία.
Ο έλεγχος αυτός αφορά όλον τον πληθυσμό, Έλληνες και αλλοδαπούς που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, είναι σε ηλικία μεταξύ 30-70 ετών και έχουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.).
Εξαιρούνται από τον έλεγχο όσοι έχουν ήδη διαγνωστεί με κάποια καρδιολογική πάθηση, πλην της στεφανιαίας νόσου, αφού οι πάσχοντες από στεφανιαία νόσο θα συμμετέχουν για τον έλεγχο ισχαιμίας.
Οι πολίτες που θα αποφασίσουν να μετέχουν στον έλεγχο, θα κάνουν προληπτικές εξετάσεις, θα επισκεφτούν τον προσωπικό γιατρό τους (παθολόγο, γενικό γιατρό, καρδιολόγο) και θα προχωρήσουν σε καρδιολογικό έλεγχο. Αν πάσχουν από στεφανιαία νόσο ο έλεγχος θα αφορά την ισχαιμία.
SMS στο κινητό
Η συμμετοχή θα γίνει μέσω της άυλης συνταγογράφησης, με τους δικαιούχους να παίρνουν SMS στο κινητό τους από την ΗΔΙΚΑ με τις οδηγίες για τον έλεγχό τους ή με τη βοήθεια του προσωπικού γιατρού.
Οι προληπτικές εργαστηριακές εξετάσεις που καλύπτονται από τη δράση είναι: α) ολική χοληστερόλη (TCHOL), β) χοληστερόλη των χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL-C), γ) χοληστερόλη των υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL-C), δ) τριγλυκερίδια (Tgs), ε) Non-HDL-C, στ) σάκχαρο αίματος – γλυκόζη (CL), ζ) γενική αίματος και η) προσδιορισμός λιποπρωτεϊνης α {LP (a)}.
Το κόστος του προγράμματος
Οι δαπάνες της δράσης βαρύνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υγείας και προέρχονται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στις δαπάνες της δράσης δεν εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback) και το μηνιαίο κλιμακωτό ποσοστό έκπτωσης (rebate).
Η αποζημίωση των γιατρών για την επίσκεψη του ασθενή φτάνει τα 20 ευρώ ανά δικαιούχο, η αποζημίωση των παρόχων τη διενέργεια καρδιολογικού ελέγχου παρουσίας ή απουσίας στεφανιαίας νόσου, σε 80 ευρώ ανά δικαιούχο, η αποζημίωση για τη διενέργεια ελέγχου ισχαιμίας με δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία (stress echocardiography) με χορήγηση παράγοντα αντίθεσης (υπερηχοκαρδιογραφία αντίθεσης – contrast echocardiography), ορίστηκε σε 250 ευρώ και η αποζημίωση των παρόχων υπηρεσιών υγείας για τη διενέργεια ελέγχου ισχαιμίας με σπινθηρογράφημα αιμάτωσης μυοκαρδίου (SPECT), η οπία ανέρχεται σε 260 ευρώ.
Πηγή: www.in.gr