14 Μαρτίου 2025
ΑΓΡΟΤΙΚΑ/ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ

Λάρισα: Το πρώτο ρεβίθι που θα ενταχθεί στον κατάλογο ΠΟΠ/ΠΓΕ της Ελλάδας

Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φαρσάλων «Ο Ενιπέας», αναφορικά με το ενδιαφέρον που έδειξαν στο περίπτερό τους οι επισκέπτες της έκθεσης προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας προ ημερών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Θανάση Καραΐσκο, και τον αντιπρόεδρο, Νίκο Γούσιο, «μόνο ως εποικοδομητική μπορούμε να κρίνουμε την παρουσία μας στην έκθεση, αφού κεντρίσαμε το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού της πρωτεύουσας, με όχημα το μεσόκαρπο ρεβίθι, το οποίο είναι ξεχωριστό».

Μοναδικά χαρακτηριστικά

Όπως τονίζουν, «τα Ρεβίθια Μεσόκαρπα Φαρσάλων είναι έτοιμα να γίνουν τα πρώτα ρεβίθια που θα ενταχθούν στον κατάλογο ΠΟΠ/ΠΓΕ της Ελλάδας. Ξεχωρίζουν για τη γλυκιά τους γεύση, την ευκολία στο μαγείρεμα και το λεπτό τους περίβλημα. Αυτά τα χαρακτηριστικά οφείλονται στη μοναδική συνδυαστική επίδραση της τοπικής ποικιλίας, των ιδιαίτερων εδαφοκλιματικών συνθηκών της περιοχής και των παραδοσιακών καλλιεργητικών πρακτικών. Η παραγωγή είναι καλά οργανωμένη και σταθερή, έτοιμη να υποστηρίξει τη νέα θέση του προϊόντος αυτού στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά. Τα Ρεβίθια Μεσόκαρπα Φαρσάλων δεν είναι απλώς ένα τοπικό προϊόν, αλλά ένας γευστικός θησαυρός που σύντομα θα κατακτήσει νέες αγορές, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα της περιοχής τους».

Και προσθέτουν: «Κεντρίσαμε το ενδιαφέρον του κόσμου για τα όσπρια που παράγουμε και προμηθεύουμε στην αγορά είτε μέσω των συνεργαζόμενων καταστημάτων, είτε διαδικτυακά μέσω του συνεταιρισμού μας. Οι περισσότεροι είχαν ακουστά τα όσπρια Φαρσάλων, αλλά δεν είχαν την ευκαιρία να τα γευτούν. Την απέκτησαν στο πλαίσιο της έκθεσης και της γευσιγνωσίας που πραγματοποιήθηκε, όπου έγινε αντιληπτή η διαφορά από τα υπόλοιπα όσπρια και κυρίως τα εισαγόμενα».

Οι Φαρσαλινοί συνεταιριστές ευχαρίστησαν την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ευκαιρία που τους έδωσε να έρθουν σε επαφή με το αθηναϊκό κοινό, ενώ δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον της καλλιέργειας, εάν η πολιτεία αποφασίσει να στηρίξει έμπρακτα τους συνεταιρισμούς, αλλά και τον κλάδο των οσπρίων που έχει πολλές προοπτικές. Επισημαίνουν με έμφαση ότι «η ελληνική αγορά είναι ελλειμματική, αφού γίνονται εισαγωγές για να καλυφθούν οι ανάγκες».

Ξεκινάει η σπορά

Ο μέσος όρος απόδοσης του συνεταιρισμού στο ρεβίθι είναι περίπου 60 τόνοι, αλλά συνεχώς τα στρέμματα αυξάνονται. Σε λίγες μέρες, στα χωράφια του «Ενιπέα» θα ξεκινήσει η διαδικασία της σποράς, ενώ η συγκομιδή τοποθετείται περί τις αρχές Ιουλίου. Ελπίδα και ευχή όλων είναι να βοηθήσουν οι συνθήκες για μια παραγωγική χρονιά.

Πηγή: www.ypaithros.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Για 31η φορά το Οινόραμα στο Ζάππειο

mera24

Εντυπωσίασαν τα θεσσαλικά προϊόντα στην Αθήνα

mera24

Κ. Τσιάρας: Χωρίς πλαφόν η συνδεμένη ενίσχυση για Θεσσαλία, Έβρο, Βοιωτία και Φθιώτιδα – iFarsala

mera24
Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας τότε συναινείτε σε αυτό. View more
Accept