Ενα καινοτόμο προϊόν, που παράγεται από παραπροϊόντα ελαιοτριβείων, και το οποίο έχει ευεργετικές ιδιότητες για τα ζώα, προσφέροντας ένα βιώσιμο συμπλήρωμα διατροφής και συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος, παρασκευάζουν το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η εταιρεία Olea Fortius.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Φώτης Τέκος, εξηγεί ότι μέσω της βιοτεχνολογίας η εταιρεία κατάφερε να αναδείξει πως τα απόβλητα ενός ελαιοτριβείου αποτελούν συμπλήρωμα διατροφής 100% φυσικό, με υψηλό ποσοστό σε φαινόλες και βιοδραστικές ενώσεις, που βοηθούν στην παραγωγικότητα του κλάδου, αλλά και στην καλή διαβίωση και υγεία των ζώων.
Διαδικασία
Όπως αναφέρει ο κ. Τέκος, «γνωρίζοντας ότι πολλά παραπροϊόντα παραγωγής από ελαιοτριβεία, οινοποιεία και τυροκομεία πετάγονται ως απόβλητα σε ποτάμια, λίμνες κ.ά., επιβαρύνοντας το περιβάλλον, ερευνήσαμε τη δυνατότητα αξιοποίησής τους ως ζωοτροφών, διότι είναι πλούσια σε πολλές βιοδραστικές ενώσεις. Χωρίς να χρησιμοποιούμε καθόλου χημικά, κάνοντας χρήση της κυκλικής οικονομίας, δημιουργήσαμε ένα συμπλήρωμα διατροφής υψηλής φαινολικής αξίας για τον εμπλουτισμό της διατροφής των ζώων, με μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και με διάρκεια ζωής περισσότερα από τρία χρόνια, έτσι ώστε να φτάσει απ’ άκρη σε άκρη της γης. Σήμερα, προστίθεται σε ζωοτροφές στο Βέλγιο και από εκεί καταλήγει σε πάνω από 40 χώρες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «εκτός από τα παραπροϊόντα παραγωγής από ελαιοτριβεία, μπορούν εξίσου να αξιοποιηθούν απόβλητα από οινοποιεία, τυροκομεία κ.ά. Με την τεχνική που ακολουθούμε, καταλήγουμε σε ένα 100% φυσικό προϊόν χωρίς φυτοφάρμακα και τοξίνες. Στη συνέχεια, ποσοτικοποιούμε το περιεχόμενο σε βιοδραστικές ενώσεις, ουσίες οι οποίες δίνουν τα ευεργετικά οφέλη στο προϊόν και εντέλει στην υγεία του ζώου, όπως σε πρόβατα, βοοειδή, χοιρίδια, προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας και τώρα το τελευταίο διάστημα και στα ζώα συντροφιάς, όπως είναι ο σκύλος και η γάτα».
Στην έρευνα που γίνεται εδώ και χρόνια για την αξιοποίηση αποβλήτων από βιομηχανίες, παίρνει μέρος η Foodoxys, τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της αξιολόγησης βιοδραστικών ενώσεων, αλλά και φοιτητές του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους σε θέματα που αφορούν τους μηχανισμούς της διατροφής των ανθρώπων και των ζώων.
Ποιος είναι ο Φώτης Τέκος
Ο Φώτης Τέκος είναι μέλος της επίλεκτης λίστας του Forbes «30 Under Greece» με τους 30 πιο επιδραστικούς και επιτυχημένους νέους, ηλικίας κάτω των 30 ετών στην Ελλάδα για το 2024. Πρόσφατα, σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, βραβεύτηκε από την Υπατία στην κατηγορία «νεολαία» από τον Γάλλο γενικό πρόξενο και διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Ζαν-Λικ-Λαβό (Jean-Luv-Lavaud).
Είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της FoodOxys, εταιρείας τεχνοβλαστού από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην προσφορά υπηρεσιών που σχετίζονται με την επίδραση της άσκησης, της διατροφής και της νηστείας στη μεταβολική υγεία και ευεξία του ανθρώπου. Μέσω των υπηρεσιών της, παρέχει εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές, έπειτα από τη μέτρηση δεικτών στο αίμα. Μάλιστα, η εταιρεία διαθέτει και μία πατέντα για τον προσδιορισμό του σημαντικότερου αντιοξειδωτικού σε μία σταγόνα αίμα.
Πηγή: www.ypaithros.gr