23 Φεβρουαρίου 2025
Οικονομία

Η μεγάλη ευρωπαϊκή αναταραχή, το Μ.Μ και ο αντικαταστάτης του Γεραπετρίτη, η Attica Group στα νερά, οι βιαστικές τράπεζες, ένα ρολόι δώρο

Τώρα χθες όπως αναμενόταν στην άτυπη σύνοδο του Μακρόν δεν έγινε και τίποτα πέραν ενός ευχολογίου, αλλά και τι μπορεί να κάνει αυτήν την ώρα η ΕΕ, αφού ούτε ξέρει τον ακριβή σχεδιασμό των Αμερικανών, ούτε και βέβαια… φτιάχνεται στρατός με έναν νόμο και ένα άρθρο που λέγανε και επί ΣΥΡΙΖΑ εδώ τα παιδιά. Πάντως στο Μ.Μ παρακολουθούν με έκδηλη αγωνία την κατάσταση (κάπου τη φύλαγε ο Μακρόν και δεν φώναξε τον Μητσοτάκη, εδώ που τα λέμε) και φυσικά διαμήνυαν παντοιοτρόπως και μάλιστα εντός των συνόρων ότι η Ελλάδα δεν θα στείλει… ούτε μια μπότα από στρατιώτη σε περίπτωση που αναλάβει η Ευρώπη ευρύτερο ρόλο στη θέση της Αμερικής στην Ουκρανία. Τώρα αν θέλει ο Στάρμερ να στείλει Εγγλέζους να πολεμήσουν, πιστεύω δεν θα βγάλει ούτε τη χρονιά.

Αργεί η έκτακτη Σύνοδος

-Στον απόηχο του gathering στο Ελιζέ, πάντως, ξεκίνησε και μια κουβέντα αν μπορεί να γίνει το επόμενο διάστημα μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, πριν δηλαδή από την τακτική που θα γίνει σε περίπου έναν μήνα στις Βρυξέλλες. Αν εξαιρέσεις τη σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη που κάνει το ΕΛΚ, γιατί η Ούρσουλα θέλει τους ηγέτες με το μέρος της, δεν βλέπω κάτι άλλο άμεσα. Ούτως ή άλλως, πολύ δύσκολο να γίνει μια έκτακτη Σύνοδος όταν δεν έχει λυθεί το θέμα της νέας γερμανικής κυβέρνησης (έχουν εκλογές την Κυριακή, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για έναν νέο συνασπισμό).

Ποιος ΥΠΕΞ;

-Τώρα στα εσωτερικά νέα γίνεται πολύ κουτσομπολιό αλλά δίχως πραγματική είδηση για τον ανασχηματισμό. Φέρεται ως επικρατέστερο το σενάριο της μετακίνησης του Γεραπετρίτη στο Μ.Μ και δη ως αντιπροέδρου, αλλά ως εκεί. Ποιος θα πάει στη θέση του, έχω ακούσει την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, την υφυπουργό του, άκουσα και για τον Μαργαρίτη Σχοινά που επανεμφανίστηκε στα πέριξ, μια μερακλίδικη πηγή (υπάρχουν και τέτοιες…) μου είπε ακόμα και για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο που ξέρει λέει καλά και μιλάει στο τηλέφωνο με τον Ταγίπ! Μην μου πείτε ότι δεν έχω πικάντικη πληροφόρηση…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

-Για να χαλαρώσουμε και λίγο διάβασα τον Φάμελλο που λέει ότι ο Μητσοτάκης είναι απονομιμοποιημένος πρωθυπουργός, μάλιστα ο Φάμελλος τα λέει αυτά με 7%. Αλήθεια, είναι μια περίοδος όπου ο καθένας λέει και μια μπούρδα πραγματικά και έτσι καταχωρείται άλλωστε. Το ίδιο συμβαίνει και στο διπλανό ΠΑΣΟΚ που ξύπνησε η Μιλένα τώρα και λέει και αυτή ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη στην κοινωνία (ληγμένα, ε;) ενώ ο Νικόλας κρεσεντάρει καθημερινώς στην παπάτζα, μια αισθάνεται έλλειψη εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη (που δικαίωσε τον χασάπη), μια ειρωνεύεται ένα από τα πανεπιστήμια της Σορβόννης που φυσικά του απάντησε ότι «ανήκουμε στο 4,4% των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου», μια τσακώνεται με τα media… Συγγνώμη, θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε τον Ανδρέα Παπανδρέου ή τον Κώστα Σημίτη να τσακώνεται μ’ έναν χασάπη; Θα μου πείτε, θα μπορούσατε να φανταστείτε τον ΓΑΠ να τσακώνεται με χασάπη για οικολογικούς λόγους! Σωστό κι αυτό.

Η Attica Group θέλει να μπει στα εμφιαλωμένα νερά

-Aνακατωσούρες έχουμε με τα νερά που τελευταία έχουν γίνει πολύ ελκυστικά επενδυτικά. Το trend λοιπόν ή αν προτιμάτε ο συρμός φαίνεται να επηρέασε τον Κ. Μάγειρα του Attica Group ο οποίος και έκανε μια επιχειρηματική κίνηση για να αποκτήσει τον έλεγχο της ΕΤΑΝΑΠ, δηλαδή των εμφιαλωμένων νερών της Κρήτης που κυκλοφορούν στην αγορά με διάφορες εμπορικές επωνυμίες. Η Attica Group όταν απορρόφησε την ΑΝΕΚ απέκτησε και το 31,9% της ΕΤΑΝΑΠ που κατείχε η τελευταία. Σκέφθηκαν λοιπόν να αποκτήσουν όλη την ΕΤΑΝΑΠ κι έκαναν προς τους υπόλοιπους μετόχους προσφορά στα 10 ευρώ ανά μετοχή. Οι υπόλοιποι μέτοχοι όμως δεν ενθουσιάστηκαν και ζητούν 17 με 18 ευρώ ανά μετοχή για να πουλήσουν. Έχει ξεκινήσει λοιπόν ένα αλισβερίσι μεταξύ Attica Group και λοιπών μετόχων της ΕΤΑΝΑΠ. Προσωπικά δεν θεωρώ απίθανο να τα βρουν κάπου στη μέση και στα 14-15 ευρώ να πουλήσουν τις μετοχές τους. Αυτό για το οποίο έχω κάποιες αμφιβολίες είναι το επιχειρηματικό μοντέλο της Attica Group και ειδικά το σχήμα μεταφορές-ξενοδοχεία – το οποίο δεν δούλεψε με επιτυχία. Αν θυμάμαι καλά ο μοναδικός που επιχείρησε να συνδυάσει μεταφορές με ξενοδοχειακές μονάδες ήταν η αεροπορική εταιρεία Swiss, η οποία όταν πέρασε στα ζόρια πρόλαβε να πουλήσει τα ξενοδοχεία λίγο πριν χρεοκοπήσει. Επειδή μεταφέρεις επιβάτες και τους κοιμίζεις το βράδυ, δεν σημαίνει ότι είσαι και ξενοδόχος (κι ας μην ανοίξουμε το θέμα των ανακαινίσεων στα ξενοδοχεία). Τα δε νερά υποθέτω ότι σκοπεύουν να τα πουλάνε στα μπαρ των πλοίων προκειμένου να αυξήσουν τους τζίρους της εταιρείας, ενόψει και του placement που ετοιμάζεται.

Ανακατωσούρες και εξώδικα

-Κι επειδή έλεγα για ανακατωσούρες με τα εμφιαλωμένα νερά, να αναφέρω πως ακούγεται στην αγορά πως ταραγμένα είναι τα νερά και στην έτερη εταιρεία λαϊκής βάσης της Κρήτης τη Ζάρος. Εδώ έχουμε τον δήμο Φαιστού να ελέγχει το 44% και το υπόλοιπο 56% να ανήκει σε περίπου 1.000 μετόχους. Στη Ζάρος φημολογείται ότι μοιράζονται εξώδικα μεταξύ των δυο πλευρών, καθώς ουσιαστικά τίθεται στρατηγικό δίλημμα μεταξύ πώλησης ή συνέχισης της διαχείρισης της εταιρείας υπό τις σημερινές συνθήκες. Με την ευκαιρία να σημειώσω πως τόσο η ΕΤΑΝΑΠ όσο και η Ζάρος είναι κερδοφόρες εταιρείες και διανέμουν στους μετόχους τους μερίσματα.

Το άγχος της πιστωτικής επέκτασης και το Ελ. Βενιζέλος

Η σκληρή μάχη που δόθηκε το προηγούμενο διάστημα για τη χρηματοδότηση του Αεροδρομίου Αθηνών, μία από τις ελάχιστες στην Ελλάδα εταιρείες με ΑΑΑ rating, αλλά και σειρά άλλων deals στον κλάδο food and trade, φαίνεται ότι συνεχίζουν να προκαλούν απόνερα στην ελληνική τραπεζική αγορά. Δεν εξηγούνται διαφορετικά οι διαρροές των τελευταίων ημερών, που πολλοί μοιάζουν να αποδίδουν σε μία προσπάθεια προληπτικής διαχείρισης των αποτελεσμάτων που θα ανακοινωθούν από τις Τράπεζες τις επόμενες λίγες ημέρες. Στην περίπτωση του ΑΙΑ, το δάνειο 800 εκατ. ευρώ το πήρε η ALPHA BANK, λόγω του καλύτερου structuring που παρείχε, με τιμή που το έχει κάνει περιζήτητο για ξένες τράπεζες, καθώς εκτιμούν ότι θα κοινοπρακτηθεί. Τα μεγέθη που δημοσιοποιούν οι τράπεζες κάθε τρίμηνο δείχνουν πού κινούνται τα περιθώριά τους και ποιος θυσιάζει κερδοφορία για πιστωτική επέκταση. Για την Alpha Bank, οι αναλυτές περιμένουν εξαιρετικά δυνατή πιστωτική επέκταση, κάτι που είχε υποσχεθεί και το management, με σταθερά έσοδα από τόκους σε σχέση με το 3ο τρίμηνο, παρά την πτώση των επιτοκίων. Σε μία εβδομάδα, θα ξέρουμε.

Γιατί οι τράπεζες βιάζονται

-Οι συστημικές τράπεζες ξαφνικά δείχνουν να βιάζονται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα για τη χρήση 2024. Οι ανακοινώσεις τους θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ φέρνουν νωρίτερα και τις γενικές συνελεύσεις, με τη Eurobank να έχει ανακοινώσει πως θα πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου και την Τράπεζα Πειραιώς σε ανακοίνωσή της να αναφέρεται πως η συνέλευση θα γίνει εντός του Απριλίου σε ημερομηνία που θα καθοριστεί, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο πως θα συγκληθεί περί τα μέσα Απριλίου. Όλη αυτή η βιασύνη έχει την εξήγησή της. Οι ελληνικές τράπεζες συντονίζονται χρονικά με τις ανάλογες ανακοινώσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών, επειδή οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και οι διεθνείς θεσμικοί διαμορφώνουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις κυρίως μέσα από τις διανομές των πιστωτικών ιδρυμάτων και η προτεραιότητα στις κινήσεις τους προκύπτει με βάση αυτά που γνωρίζουν. Οπότε φέρνουν νωρίτερα από ό,τι μας είχαν συνηθίσει τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων ώστε να συμβαδίζουν με τις ευρωπαϊκές τράπεζες και έτσι να είναι στο ίδιο “κάδρο” των επενδυτικών αποφάσεων.

Metlen: Αποτελέσματα με το βλέμμα στο Λονδίνο και τις επενδύσεις

-Κι αφού ήρθε ο λόγος στα αποτελέσματα, τα βλέμματα της αγοράς τώρα έχουν πέσει στη Metlen Energy & Metals καθώς μεθαύριο Πέμπτη γνωστοποιεί τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024 και οι επενδυτές προσδοκούν να πληροφορηθούν νεότερα για την επικείμενη εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, τις νέες επενδύσεις (γάλλιο κ.λπ.) αλλά και μια πιθανή βελτίωση στο μέρισμα που θα διανεμηθεί. Χθες η μετοχή βρέθηκε σε υψηλό 7μήνου (36,86 ευρώ), σχεδόν στο υψηλό ημέρας. Με όσα έγιναν την περασμένη χρονιά, αν η Metlen σταθεροποιηθεί στα ίδια όσον αφορά το EBIDTA, θα είναι ένας πραγματικός άθλος.

Νέα κεφάλαια, νέοι μέτοχοι και νέα γραφεία για την Ευρώπη Holdings

-Μετακομίζει από τα γραφεία της οδού Φιλελλήνων η Ευρώπη Ασφαλιστική και θα εγκατασταθεί σε νέα σύγχρονα γραφεία επί της Λεωφόρου Κηφισίας, στο ύψος του Ψυχικού. Η έκτακτη γενική συνέλευση της 6ης Μαρτίου θα αποτελέσει την αφετηρία μεγάλων αλλαγών, αφού εκτός από την εξουσιοδότηση για την αύξηση κεφαλαίου και την επαναγορά ιδίων μετοχών, λέγεται ότι θα πιστοποιηθεί και η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας γνωστών επιχειρηματικών ονομάτων. Μέχρι την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης, η διοίκηση ελπίζει να έχει πάρει και το «πράσινο φως» από την Τράπεζα της Ελλάδος για τη συμμετοχή του Ομίλου Intracom, του Σωκράτη Κόκκαλη, στον πολλά υποσχόμενο κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, μέσω της προσυμφωνημένης εξαγοράς της Ευρώπη Ασφαλιστική.

Ή τους έπηξαν ή τους έπρηξαν

-Για τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους σούπερ μάρκετ και βιομηχανιών τροφίμων δεν έχω να προσθέσω πολλά, πέραν των όσων αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ. Μπορώ όμως να αναφερθώ σε σημειολογικά στοιχεία, όπως π.χ. ότι με την ολοκλήρωση της συνεδρίασής τους οι επιχειρηματίες έφυγαν άρον άρον χωρίς όρεξη για κουβέντες και χαριεντισμούς. Μόνον ο Γ. Γιώτης στάθηκε να πει δυο ατάκες στους δημοσιογράφους και αυτές ήταν στη λογική «τρώμε τις σάρκες μας» κ.λπ. Η σύσκεψη πάντως διήρκεσε 1,5 ώρα, δηλαδή περισσότερο από ό,τι συνήθως και μπορεί οι άνθρωποι να έπηξαν και για αυτό βιάζονταν να φύγουν. Μπορεί όμως και να δέχθηκαν πιέσεις από την Κυβέρνηση και οι επιχειρηματίες δεν είναι συνηθισμένοι να τους πρήζουν σε τέτοιες καταστάσεις.

Για την κάμερα και το εφέ

-Κυριακή βράδυ με βροχή η παραλιακή στο ύψος του Αλίμου είχε κλείσει από όχημα του δήμου. Τι είχε συμβεί; Ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, είχε καλέσει συνεργείο του Star και έκανε δηλώσεις λέγοντας ότι κινητοποιήθηκε μήπως ανοίξει το καπάκι του δικτύου αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ και πλημμυρίσει η λεωφόρος με λύματα. Για να προσφέρει τηλεοπτικό θέαμα είχε κλείσει τον δρόμο ταλαιπωρώντας τους οδηγούς, παρότι δεν υπήρχε διαρροή υδάτων! Δήλωσε μάλιστα στο κανάλι ότι εκεί θα είναι, επιφυλακή όλη τη νύχτα, μήπως πλημμυρίσει η παραλιακή. Μόλις έφυγε το τηλεοπτικό συνεργείο, αποχώρησε μαζί με το όχημα της πολιτικής προστασίας και ο δρόμος αποδόθηκε στην κυκλοφορία. Συμπέρασμα: κάποιοι ζούνε για την κάμερα και το εφέ.

Το ρολόι του Δαγούμα

-Ο πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ Θανάσης Δαγούμας τις μέρες των Χριστουγέννων δέχτηκε ένα ακριβό δώρο από επιχειρηματικό όμιλο, το οποίο ήταν ένα ρολόι χειρός, αξίας περίπου 600 ευρώ. Επειδή προφανώς έκρινε άκομψο να το επιστρέψει, προτίμησε να το βάλει σε κλήρωση κατά την ετήσια κοπή της βασιλόπιτας της ΡΑΑΕΥ, ώστε το ρολόι να καταλήξει σε κάποιον υπάλληλο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, όπως και έγινε.

Αποτελέσματα και γεωπολιτικές εξελίξεις καθορίζουν το πρόσημο της αγοράς

-Ακόμη και χωρίς την «αμερικανική βοήθεια» το Χρηματιστήριο της Αθήνας κατάφερε να συντηρήσει την ανοδική του δυναμική, με τη συνηθισμένη επέλαση του ιππικού στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης. Η αξία των συναλλαγών κρατήθηκε κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, στα 99,7 εκατ. με 11,7 εκατ. σε πακέτα. Στην αρχή της συνεδρίασης οι ρευστοποιήσεις στις βαριές μετοχές του Δείκτη δεν βρήκαν ενθουσιώδες αγοραστικό ενδιαφέρον, γι’ αυτό ο Τραπεζικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί -0,77% παρασύροντας τον Γενικό Δείκτη -0,37% κάτω από τις 1.600 μονάδες. Μετά το μεσημέρι ωστόσο, οι αγοραστές εμφανίσθηκαν πιο δυναμικοί (έχοντας σιγουρευτεί ότι νέες πωλήσεις από το εξωτερικό δεν υπήρχαν) και ξεκίνησαν από τα… βασικά: Η Εθνική τράπεζα (+1,57%) έκλεισε στα 8,548 ευρώ, η Eurobank (+0,65%) στα 2,46€, η Piraeus (+0,39%) στα 4,69 ευρώ και η Alpha σταθεροποιήθηκε στα 1,87 ευρώ, παρά τις πρωινές απώλειες. Η Coca Cola συνέχισε με φόρα (+1,09%) στα 39,1 ευρώ και ο ΟΠΑΠ (+1,01%) στα 17,02 ευρώ. Μ’ αυτές τις βοήθειες ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο υψηλότερο σημείο της ημέρας στις 1.615,02 μονάδες με άνοδο +0,67%. Από ‘δω και πέρα πυξίδα για την αγορά θα είναι τα αποτελέσματα που θα ανακοινώνουν οι εταιρείες -όλοι ελπίζουν σε «ευχάριστες» εκπλήξεις- αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις που θα κρίνουν και τη διάθεση για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου γενικότερα στις αγορές. Οι αγορές ομολόγων δεν δείχνουν να πιστεύουν ότι επίκεινται νέες μειώσεις επιτοκίων. Στην Αμερική το 10ετές κρατικό ομόλογο «τσίμπησε» στο 4,48%, το Γερμανικό κρατικό ομόλογο στο 2,47% και το Γαλλικό στο 3,15% και το Ελληνικό 10ετές στο 3,31%.

Στο Λονδίνο, οι «έξυπνες» ιδέες για το πρόβλημα της στέγης, σβήνουν…

-Το πρόβλημα της στέγης είναι μεγάλο και στο Λονδίνο. Παράλογα ενοίκια, τρελές τιμές αγοράς και προφανής έλλειψη προσφοράς κατοικιών. Κάποιοι τολμηροί Λονδρέζοι επέλεξαν κάποιες πρωτότυπες λύσεις. Εγκαταστάθηκαν σε εγκαταλελειμμένους καθεδρικούς ναούς, σε άδεια αστυνομικά τμήματα ή -το πιο σύνηθες- σε άδεια συγκροτήματα γραφείων. Ονομάστηκαν «κηδεμόνες ακινήτων» για να πληρώνουν μειωμένα τέλη και δέχθηκαν να ζωντανέψουν τα νεκρά κτήρια. Οι αιτήσεις γι’ αυτά τα κενά ακίνητα αυξήθηκαν κατά 67% σε σχέση με 2 χρόνια πριν. Οι καταστάσεις όμως άλλαξαν. Οι ιδιοκτήτες των εγκαταλελειμμένων ακινήτων αποφάσισαν τώρα να τα αξιοποιήσουν και ξαφνικά αυξήθηκε ο αριθμός ειδοποιήσεων έξωσης εντός 28 ημερών. Στα υπόλοιπα, καταγράφονται πτώσεις οροφών και άλλες επικίνδυνες καταστάσεις, όπως π.χ. ένα ντους εγκατεστημένο επισφαλώς κοντά σε ηλεκτρικά καλώδια. Κατοικίες υψηλού κινδύνου, υψηλής ανταμοιβής και μεγάλης ανασφάλειας.

Το ιδιωτικό χρέος στις ΗΠΑ είναι εξίσου προβληματικό όσο και το Δημόσιο

-Η ακρίβεια στην αμερικανική οικονομία έχει πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά. Ο περίφημος Αμερικανός καταναλωτής, που χρόνια τώρα στήριζε την ανάπτυξη, δείχνει τα πρώτα σημάδια κόπωσης και αδυναμίας. Το χειρότερο όμως είναι ότι πλέον τα αμερικανικά νοικοκυριά πνίγονται στα χρέη. Το χρέος πιστωτικών καρτών των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 45 δισεκατομμύρια δολάρια το 4ο τρίμηνο του 2024, στο ύψος-ρεκόρ του 1,21 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το μέσο χρέος πιστωτικών καρτών ανά κάτοχο κάρτας έφτασε στα 7.236 δολάρια το 2024. Με απλά λόγια, πολλοί Αμερικανοί βασίζονται περισσότερο στην πίστωση (μέσο ετήσιο επιτόκιο στις πιστωτικές κάρτες είναι πάνω από 20%) για να διαχειριστούν τα οικονομικά τους. Τα τελευταία 3 χρόνια τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν κατά 430 δισεκατομμύρια δολάρια. Εκπληκτικά υψηλό είναι και το ποσοστό απόρριψης αιτήσεων για πιστωτικές κάρτες, που έφτασε το 22%.

Πηγή: www.newmoney.gr


Πηγή: www.protothema.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Aκίνητα: Χαμηλό το ενδιαφέρον για αιτήσεις ασφάλισης παρά τον διπλασιασμό της έκπτωσης

mera24

Πληγή οι απώλειες στο δίκτυο για την αγορά ηλεκτρικού ρεύματος – Οι προμηθευτές ζητούν άμεσες ενέργειες

mera24

Υπερταμείο: Ακυρώνεται ο διαγωνισμός για τον λιμένα Βόλου

mera24
Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας τότε συναινείτε σε αυτό. View more
Accept