14 Μαρτίου 2025
ΑΓΡΟΤΙΚΑ/ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ

Ρομανέσκο: Ένα ξενόφερτο λαχανικό ετοιμάζεται να «κατακτήσει» τη Λάρισα

Το ρομανέσκο είναι το λαχανικό με τη μοναδική γεωμετρική εμφάνιση που έχει κερδίσει τελευταία τις εντυπώσεις στις λαϊκές αγορές της Λάρισας. Παρόλο που σαν τροφή δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα, στο εξωτερικό, τα πυραμιδόσχημα αυτά μπουκετάκια με το χαρακτηριστικό μηλοπράσινο χρώμα θεωρούνται ήδη υπερτροφή, λόγω των πλούσιων θρεπτικών συστατικών τους.

Από τον αγρό στην πρώτη θέση της διατροφής

Ο παραγωγός Αργύρης Μυτιληνέλης καλλιεργεί το ρομανέσκο στον Πλατύκαμπο Λάρισας από το 2013, εισάγοντάς το στις τοπικές αγορές, παρά την αρχική διστακτικότητα των καταναλωτών. Ο ίδιος, όντας αγρότης της περιοχής, περιγράφει ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες που χρειάζεται το συγκεκριμένο είδος για να αναπτυχθεί: «Το λαχανικό ευδοκιμεί στις ψυχρές και υγρές συνθήκες του χειμώνα, απαιτώντας περίπου τρεις μήνες για την ανάπτυξή του. Με λίγα λόγια, τώρα είναι η εποχή του».

Μοιάζει οπτικά με μπρόκολο, αλλά έχει μια ξεχωριστή, ήπια γεύση που θυμίζει μπρόκολο και κουνουπίδι μαζί και αφήνει στο τέλος μια επίγευση από καρύδι. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, συμβάλλει –όπως και τα περισσότερα λαχανικά– στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, στην καλή υγεία των μαλλιών και των νυχιών, ενώ θεωρείται και αντικαρκινικό. «Είναι ένα superfood με υψηλή θρεπτική αξία», τονίζει ο παραγωγός.

Μαγειρεύεται όπως τα λαχανικά της κατηγορίας του, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, βραστό, στον ατμό, με λεμόνι ή ξύδι. «Η γεύση του ταιριάζει εξαιρετικά και αναδεικνύεται αν του προσθέσεις ελαιόλαδο», αναφέρει ο κ. Μυτιληνέλης.

Από την απόρριψη, στην αποδοχή

«Το ρομανέσκο το συνάντησα πρώτη φορά σε ένα ταξίδι που είχα κάνει με τα παιδία μου στο εξωτερικό. Σε συνεργασία, λοιπόν, με μια ομάδα τοπικών παραγωγών μαζέψαμε τα σποράκια και δειλά-δειλά ξεκίνησα να το καλλιεργώ στα χωράφια μου», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Αρχικά, ο κόσμος το έβλεπε στον πάγκο μου, σαν κάτι εξωγήινο, ειδικά την περίοδο της πανδημίας, το παρομοίαζαν με τον ίδιο τον ιό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληνέλης. «Τον πρώτο καιρό το προσέφερα δωρεάν για να το γνωρίσουν οι πελάτες μου στις λαϊκές αγορές και πλέον έχει αποκτήσει φανατικό κοινό».

Το ιδιαίτερο σχήμα του έκανε τους καταναλωτές επιφυλακτικούς. Σε μια κλειστή κοινωνία, όπως αυτή της Λάρισας είναι γενικότερα δύσκολο να εισάγεις κάτι τόσο ξενόφερτο και παράλληλα νεωτεριστικό.

«Το φοβήθηκα κι εγώ στην αρχή, δεν ήξερα πώς να το προσφέρω στην αγορά, αλλά αποφάσισα να τολμήσω», εξομολογείται ο παραγωγός. Πλέον, οι Λαρισαίοι το έχουν εντάξει στη διατροφή τους και βάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο τραπέζι τους αυτό το περίτεχνο, πράσινο στολίδι, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 3,5 ευρώ το κιλό.

Το ρομανέσκο είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη ότι οι τολμηρές αγροτικές πρωτοβουλίες μπορούν να φέρουν νέα προϊόντα στις ελληνικές αγορές, προσφέροντας τόσο γεύση όσο και διατροφικά οφέλη.

Πηγή: www.ypaithros.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Υπεγράφη και από το Υπ. Οικονομικών το de minimis για τα παραμορφωνένα φρούτα, ύψους 5,1 εκατ. ευρώ

mera24

Τσιάρας από Βρυξέλλες: Αναγκαία η σύσταση Ταμείου Αλληλοβοηθείας για αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές

mera24

Κόκκαλης σε Τσιάρα: «Αστοχίες στην πρόσκληση των νέων αγροτών αποκλείουν την ένταξη υποψηφίων στο πρόγραμμα»

mera24
Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας τότε συναινείτε σε αυτό. View more
Accept