14 Μαρτίου 2025
ΑΓΡΟΤΙΚΑ/ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ

Achaia Clauss: Τεχνική βαρελοποιίας και αμπελοοινική παράδοση Μαυροδάφνης στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η τεχνική της βαρελοποιίας και η αμπελοοινική παράδοση της Μαυροδάφνης στην Achaia Clauss αποτελούν δύο από τα επτά νέα στοιχεία που εγγράφηκαν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, με στόχο τη διαφύλαξη και τη μετάδοση των παραδόσεων στις νεότερες γενιές.

Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμογής της Σύμβασης της UNESCO για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία υιοθετήθηκε από την Ελλάδα το 2006.

Τα επτά νέα στοιχεία, που εγγράφηκαν στο Εθνικό Ευρετήριο, υποβλήθηκαν σε συστηματική επεξεργασία από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την Εφαρμογή της Σύμβασης της UNESCO. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις κοινότητες και τους φορείς, που διατηρούν και προωθούν αυτές τις παραδόσεις.

Η ετήσια διαδικασία εμπλουτισμού του Εθνικού Ευρετηρίου ξεκινά κάθε Ιανουάριο με δημόσια πρόσκληση της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή, στη συνεδρίασή της στις 18 Δεκεμβρίου 2024, ενέκρινε την εγγραφή των επτά νέων στοιχείων, τα οποία έγιναν δεκτά από την υπουργό Πολιτισμού.

Βαρελοποιία

Η τέχνη της βαρελοποιίας και κατ’ επέκταση τα χειροποίητα βαρέλια, που περιέχουν κρασί αλλά κυρίως γλυκιά, ερυθρή Μαυροδάφνη της Achaia Clauss, είναι στο επίκεντρο της αμπελοοινικής πολιτιστικής ταυτότητας του Νομού Αχαΐας. Η τέχνη της βαρελοποιίας στην Achaia Clauss ξεκινάει από ιδρύσεώς της, το 1861, και σήμερα ασκείται στον χώρο της για τις ανάγκες της οινοποίησης και για σκοπούς πολιτιστικής ανάδειξης μέσα από τα χειροποίητα δρύινα βαρέλια, κατασκευής 1882 και μετά.

Μαυροδάφνη

Η Μαυροδάφνη της Achaia Clauss είναι στο επίκεντρο της αμπελοοινικής πολιτιστικής ταυτότητας του Νομού Αχαΐας. Για την παρασκευή της Μαυροδάφνης χρησιμοποιούνται σταφύλια από τις περιοχές της Πάτρας, τα οποία συγκεντρώνονται από τους ιδιόκτητους αμπελώνες και συμπληρωματικά από άλλους τοπικούς παραγωγούς, που γνωρίζουν την ειδική επεξεργασία, διά της οποίας ανακόπτεται η ζύμωση με αλκοόλ, με αποτέλεσμα το γλυκό κρασί της Μαυροδάφνης.

Πηγή: www.ypaithros.gr

Σχετικές αναρτήσεις

ΛΑ.ΣΥ. Φαρσάλων: Ψήφισμα στήριξης στους αγρότες – iFarsala

mera24

Κόκκαλης σε Τσιάρα: Χωρίς ενημέρωση αλλά και χρονικά περιθώρια πληγέντες αγρότες αποκλείονται από το Μέτρο 23

mera24

Δυναμική συμμετοχή των ιδιοκτητών ΦΔΧ των Φαρσάλων στο μπλόκο της Καρδίτσας – iFarsala

mera24
Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας τότε συναινείτε σε αυτό. View more
Accept