4 Μαρτίου 2025
ΥΓΕΙΑ

Πώς η ινσουλίνη συνδέεται με την παχυσαρκία – Zougla

Ο αριθμός των παχύσαρκων ατόμων έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες για όσους επηρεάζονται, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και όσους παρέχουν θεραπεία.

Η ορμόνη ινσουλίνη παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας. Μέχρι πρόσφατα, υπήρξαν πολλά σημάδια που υποδεικνύουν ότι η ινσουλίνη προκαλεί νευροεκφυλιστικές και μεταβολικές διαταραχές, ειδικά στον εγκέφαλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Tübingen, το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Διαβήτη (DZD) και το Helmholtz Munich προσφέρει ενδιαφέρουσες νέες ιδέες για την προέλευση του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας, καθώς και για τη λειτουργία του εγκεφάλου ως κρίσιμου κέντρου ελέγχου.

Αλλά ποιες συγκεκριμένες λειτουργίες επιτελεί η ινσουλίνη στον εγκέφαλο και πώς επηρεάζει τα άτομα με φυσιολογικό βάρος; Στη μελέτη τους, η καθηγήτρια Δρ. Stephanie Kullmann και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Tübingen για Διαβητολογία, Ενδοκρινολογία και Νεφρολογία βρήκαν την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. «Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν για πρώτη φορά ότι ακόμη και μια σύντομη κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων, ανθυγιεινών τροφίμων (όπως σοκολάτες και πατατάκια) προκαλεί σημαντική αλλαγή στον εγκέφαλο υγιών ατόμων, που μπορεί να είναι η αρχική αιτία της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2», είπε η Kullmann.

«Είναι ενδιαφέρον ότι στους υγιείς συμμετέχοντες στη μελέτη μας, ο εγκέφαλος εμφανίζει παρόμοια μείωση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη μετά από μια βραχυπρόθεσμη πρόσληψη υψηλής θερμίδων όπως σε άτομα με παχυσαρκία», είπε η Kullmann. «Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να παρατηρηθεί ακόμη και μία εβδομάδα μετά την επιστροφή σε μια ισορροπημένη διατροφή», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη συμμετείχαν 29 άνδρες εθελοντές μέσου βάρους και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Για πέντε συνεχόμενες ημέρες, η πρώτη ομάδα έπρεπε να συμπληρώσει την κανονική της διατροφή με 1.500 θερμίδες από εξαιρετικά επεξεργασμένα, υψηλής θερμιδικής αξίας σνακ. Οι επιπλέον θερμίδες δεν καταναλώθηκαν από την ομάδα ελέγχου.

Και οι δύο ομάδες υποβλήθηκαν σε δύο ξεχωριστές εξετάσεις μετά από μια αρχική αξιολόγηση. Μία εξέταση διεξήχθη αμέσως μετά την περίοδο των πέντε ημερών και μία άλλη επτά ημέρες αφότου η πρώτη ομάδα είχε ξαναρχίσει την κανονική της δίαιτα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία (MRI) για να εξετάσουν την περιεκτικότητα σε λίπος του ήπατος και την ευαισθησία του εγκεφάλου στην ινσουλίνη. Όχι μόνο η περιεκτικότητα σε λίπος του ήπατος της πρώτης ομάδας αυξήθηκε σημαντικά μετά από πέντε ημέρες αυξημένης πρόσληψης θερμίδων. Παραδόξως, η σημαντικά χαμηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου παρέμεινε μία εβδομάδα μετά την επιστροφή σε μια κανονική διατροφή. Αυτή η επίδραση στο παρελθόν είχε παρατηρηθεί μόνο σε παχύσαρκα άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: www.zougla.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Οι τροφές που συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου

mera24

Δύο στους τρεις ακάλυπτους ασθενείς αδυνατούν να πληρώσουν τις θεραπείες τους | in.gr

mera24

Οι νέες θεραπείες που άλλαξαν την ζωή ασθενών μέσα στο 2024

mera24
Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας τότε συναινείτε σε αυτό. View more
Accept