13 Μαρτίου 2025
ΑΓΡΟΤΙΚΑ/ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ

Άγιος Σεραφείμ Λοκρίδας: «Σώστε τους αγρότες», το μήνυμα της φετινής λαγάνας-γίγαντα από τον φούρνο Αντωνίου

Παρασκευάζοντας, όπως και πέρυσι, μία λαγάνα-γίγαντα, βάρους 155 κιλών, ο φούρνος Αντωνίου στον Άγιο Σεραφείμ Λοκρίδας δίνει και φέτος το στίγμα του. Με τον τίτλο «Σώστε τους αγρότες» να αναγράφεται πάνω στο παραδοσιακό έδεσμα, ο αρτοποιός Αντώνης Αντωνίου περνά ξεκάθαρο μήνυμα στην κοινωνία για την αναγκαιότητα μιας νέας πολιτικής στον αγροτικό τομέα. Εκτός από το αρτοποιείο, ο ίδιος ασχολείται με τις ελιές και, παρά τα 77 του χρόνια, παραμένει ακμαίος και δυναμικός, αλλά με σημαντικούς προβληματισμούς.

«Πέρυσι, η λαγάνα που φτιάξαμε ήταν αφιερωμένη στα θύματα των Τεμπών, για τον έναν χρόνο της απουσίας τους. Φέτος, η λαγάνα μας είναι αφιερωμένη στους αγρότες και τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η περιοχή μας είναι, κυρίως, ελαιοκομική και το ελαιόλαδο που παράγουμε αυτή την περίοδο πωλείται στα 4 ευρώ, ενώ στο ράφι φτάνει στα 14 ευρώ. Στα χωριά μας μειώνεται ο πληθυσμός και, σε λίγα χρόνια, δεν θα μείνει κανένας, αν δεν αλλάξει κάτι», προειδοποιεί.

Αναφερόμενος στο επάγγελμά του, υποστηρίζει ότι υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από τα σούπερ μάρκετ, λόγω των χαμηλών τιμών του ψωμιού που πωλούν. «Εμείς δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτήν τη λογική του κατεψυγμένου ψωμιού και θέλουμε να συνεχίσουμε την παραδοσιακή αρτοποιία, έτσι όπως εμείς την έχουμε μάθει και την περνάμε από γενιά σε γενιά. Οι καταναλωτές αγοράζουν αρτοποιήματα αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης, με πολλά συντηρητικά», περιγράφει.

Εστιάζοντας στη λαγάνα ως ένα παραδοσιακό αρτοσκεύασμα, κοινοποιεί την πικρία που έχει αποκομίσει από τον τρόπο παρασκευής και εμπορίας του προϊόντος. «Τα τελευταία χρόνια, κατά την περίοδο της Αποκριάς, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ διακινούν σε πολύ χαμηλές τιμές ακόμα και την παραδοσιακή λαγάνα. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των προϊόντων προέρχεται από κατεψυγμένη ζύμη και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που προσφέρουμε εμείς στους καταναλωτές. Δυστυχώς, όμως, στη λογική του κέρδους θυσιάζονται η παράδοση, ο αγροτικός τομέας, ο κλάδος των αρτοποιών, αλλά και άλλες αξίες», τονίζει με νόημα. Στο ερώτημά μας, κατά πόσο ο κλάδος της αρτοποιίας ενισχύει την ντόπια παραγωγή σιτηρών, ο ίδιος δηλώνει προβληματισμένος. «Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε άλευρα, τα οποία προέρχονται από τοπικούς αλευρόμυλους, ώστε να ενισχύσουμε τους ίδιους, αλλά και τους παραγωγούς που παίρνουν τα σιτηρά», σημειώνει. Όταν, μάλιστα, του μεταφέρουμε τον προβληματισμό των σιτοπαραγωγών για τις καθηλωμένες τιμές, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν το επάγγελμα, ο ίδιος είναι κάθετος: «Δυστυχώς, υπάρχει μια πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία ο παραγωγός πουλά τα σιτηρά 18 λεπτά το κιλό και εγώ αγοράζω τα άλευρα στα 60-65 λεπτά. Η κατάσταση αυτή είναι εις βάρος του παραγωγού, ο οποίος, με το σημαντικό κόστος παραγωγής που έχει και την τιμή που πουλά, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του».

Απαιτούνται συνέργειες

Ο κ. Αντωνίου στέκεται και στην αναγκαιότητα για συνέργειες μεταξύ παραγωγών, τοπικών αλευροβιομηχανιών και αρτοποιών, ώστε από την αλυσίδα αξίας να ικανοποιούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγική διαδικασία και οι καταναλωτές να γνωρίζουν την προέλευση του ψωμιού. «Θα πρέπει να ενισχύσουμε την ντόπια παραγωγή με υψηλής ποιότητας ποικιλίες σιτηρών, ώστε η ποιότητα των αλεύρων να βοηθά και εμάς, τους αρτοποιούς, στην παρασκευή του ψωμιού», καταλήγει. Για την ιστορία, η λαγάνα-γίγας του φούρνου Αντωνίου δόθηκε στη Μητρόπολη Φθιώτιδας για τις ανάγκες του ορφανοτροφείου.

Πηγή: www.ypaithros.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Π. Μαρινάκης: Θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου ρυθμίσεων για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια

mera24

Πρωτοβουλίες, προγράμματα εκπαίδευσης και ΕΣΠΑ για τα καρνάγια στην Ελλάδα

mera24

Ουγγαρία: Κρούσμα αφθώδους πυρετού, το πρώτο που καταγράφεται έπειτα από 50 χρόνια

mera24
Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας τότε συναινείτε σε αυτό. View more
Accept