Μια φιλόδοξη πρόταση για τη δημιουργία ενός παραδοσιακού ψωμιού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), που θα χαρακτηρίζει την Αχαΐα, κατατέθηκε από τους προέδρους της Συντεχνίας Αρτοποιών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, Παναγιώτη Κουτρόπουλο, και Πατρών Νικόλαο Λιαρή. Η πρόταση συζητήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Φωκίωνα Ζαΐμη, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών για την ανάδειξη της τοπικής παράδοσης και τη στήριξη
του αρτοποιητικού κλάδου.
Βασισμένο σε παραδοσιακή συνταγή
«Η πρότασή μας αφορά τη δημιουργία ενός ψωμιού βασισμένου σε παραδοσιακή συνταγή και συγκεκριμένο τρόπο παρασκευής που αντλεί στοιχεία από την πολιτιστική και γαστρονομική κληρονομιά της Αχαΐας», ανέφερε ο κ. Κουτρόπουλος.
Το ψωμί αυτό, σύμφωνα με την πρόταση, θα παρασκευάζεται από πρώτες ύλες αποκλειστικά από την Αχαΐα και θα διατίθεται από αρτοποιεία της περιοχής που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.
Οι δύο πρόεδροι ζήτησαν τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την απαραίτητη έρευνα και χρηματοδότηση, ώστε το εγχείρημα να τεθεί σε εφαρμογή.
«Η ιδέα παρουσιάστηκε ως βάση για μια μελλοντική συζήτηση, με στόχο να αναδειχθεί το ψωμί αυτό ως σύμβολο της Αχαΐας και των επαγγελματιών της περιοχής μας», σημείωσε ο κ. Κουτρόπουλος.
Επεσήμανε, δε, ότι η πρωτοβουλία εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της νέας Διοίκησης της Ομοσπονδίας Αρτοποιών για την ενίσχυση της τοπικής αρτοποιίας. «Θέλουμε να φέρουμε τον κόσμο ξανά στον φούρνο της γειτονιάς, ενισχύοντας την προσωπική επαφή και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα τοπικά αρτοποιεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή: www.ypaithros.gr