13 Μαρτίου 2025
ΑΓΡΟΤΙΚΑ/ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ

Αγκινάρα: Μειούμενη βαίνει η παραγωγή σε Μικρομάνη και Ίρια

Μειωμένη χαρακτηρίζεται η παραγωγή της αγκινάρας τόσο στη Μικρομάνη Μεσσηνίας όσο και τα Ίρια Αργολίδας.

Από τη Μικρομάνη, ο παραγωγός τρίτης γενιάς Δημήτρης Λίβας αναφέρει στην «ΥΧ»: «Η αλήθεια είναι ότι, τα τελευταία χρόνια, η καλλιέργεια έχει μειωθεί σημαντικά και πλέον δεν υπάρχουν νέοι καλλιεργητές. Έχουν μείνει όσοι καλλιεργούσαν, αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα, καθώς δεν υπάρχουν εργατικά χέρια και πολλοί έχουν αρχίσει να σκέφτονται να εγκαταλείψουν λόγω ηλικίας. Από την πανδημία και μετά, τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν άσχημη τροπή». Σε ό,τι αφορά το Αγρόκτημα Λίβα, όπου και καλλιεργείται άγρια αγκινάρα, επισημαίνει: «Φέτος, η χρονιά δείχνει να πηγαίνει καλά και μετά τις 15 Μαρτίου θα φουλάρουμε. Αυτήν τη στιγμή, η αγορά είναι παγωμένη. Οι πρώτες τιμές είναι στα 50 λεπτά το τεμάχιο και σε έναν μήνα περίπου πιστεύω ότι θα έχουν πέσει στα 30 λεπτά».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του Δημήτρη Λίβα για τη διαχείριση της αγκινάρας και την προσαρμογή της στις νέες καταναλωτικές συνήθειες. Αναφερόμενος στην προοπτική του προϊόντος, επισημαίνει ότι «οι νέες γυναίκες δεν θέλουν να καθαρίζουν την αγκινάρα. Έτσι, εμείς προχωρήσαμε στη μεταποίησή της και την παρέχουμε νωπή και κατεψυγμένη όλη τη σεζόν. Με τον τρόπο αυτόν, επεκτάθηκε και η δυνατότητα να την τρώνε για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και χωρίς συντηρητικά. Μέσα σε δύο χρόνια, μεγάλωσε αρκετά και ο αριθμός των καταναλωτών μας».

Οψιμότητα στα Ίρια

Από την περιοχή των Ιρίων, ο παραγωγός Κώστας Κακουριώτης αναφέρει στην «ΥΧ» πως φέτος καταγράφεται οψιμότητα. «Η καλλιέργεια πάει τώρα να φουλάρει. Δεδομένη, όμως, είναι η μείωσή της σε 600-700 στρέμματα, ενώ παλαιότερα είχαμε καλλιέργεια που έφτανε τα 4.000-5.000 στρέμματα», σημειώνει και προσθέτει: «Η τιμή της αγκινάρας αυτήν τη στιγμή είναι στα 70 λεπτά το κεφάλι και στο 1,40 ευρώ το ζευγάρι. Φυσικά, με την πάροδο του χρόνου θα πέσει η τιμή».

Σχετικά με τις βασικές αιτίες μείωσης της καλλιέργειας της αγκινάρας, ο κ. Κακουριώτης εξηγεί: «Η εμφάνιση μεγάλων εταιρειών που επενδύουν στη συμβολαιακή γεωργία και ασχολούνται με το εμπόριο των λαχανικών, ανέτρεψε πολλά δεδομένα και οδήγησε πολλούς παραγωγούς στην αλλαγή καλλιέργειας, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της αγκινάρας. Φυσικά, φταίμε και εμείς που διοχετεύουμε το προϊόν στην αγορά, ενώ δεν είναι ελκυστικό για τις νέες γυναίκες».

Όπως επισημαίνει ο κ. Κακουριώτης, «μία από τις βασικές αιτίες στην περιοχή ήταν και το νερό του Αναβάλου, που άλλαξε ριζικά τις καλλιέργειες, δίνοντας τη δυνατότητα να φυτευτούν εσπεριδοειδή που απαιτούσαν ποσότητες νερού».

Πηγή: www.ypaithros.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Τραμπ-Τριντό αναβάλουν την επιβολή δασμών για έναν μήνα – Οι ΗΠΑ ανοίγουν εμπορικό πόλεμο και με την Ε.Ε.

mera24

Λ. Κιοσές – ΙΕΛΚΑ: Στην Ελλάδα είμαστε από τις ακριβότερες χώρες στο νωπό γάλα

mera24

Άναψε ο καρναβαλικός φωτισμός – Η Πάτρα λάμπει

mera24
Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας τότε συναινείτε σε αυτό. View more
Accept