Σε ένα μικρό ορεινό χωριό ανάμεσα στα ψηλά βουνά της Τριφυλίας, το Λαντζουνάτο, δύο νέοι έδωσαν ζωή, μέσω του αγροτικού τομέα, στις αναμνήσεις που είχαν από τις γιαγιάδες τους. Ο λόγος για την Αλεξάνδρα Σπυροπούλου και τον Χαράλαμπο Μακροκάνη, οι οποίοι σε υψόμετρο 700 μέτρων καλλιεργούν με βιολογικό τρόπο ρίγανη ελληνικής ποικιλίας.
Η αγάπη τους για τη φύση και το βότανο τούς έκανε να επιστρέψουν πίσω στη γενέτειρά τους, την Κυπαρισσία, και να αναζητήσουν την κατάλληλη τοποθεσία για την καλλιέργειά τους, δημιουργώντας τη δική τους επιχείρηση, με την ονομασία «Lantzounato Herbs».
Όπως αναφέρουν στην «ΥΧ», «το κίνητρο της ενασχόλησης με τον αγροτικό τομέα μας δόθηκε από τις όμορφες αναμνήσεις που είχαμε με τις γιαγιάδες μας. Από μικρή κιόλας ηλικία, όταν περνούσαμε τα καλοκαίρια μας μαζί τους, μαζεύαμε ρίγανη από τα διάφορα μέρη των βουνών όπου κάναμε βόλτες.
«Η διαδικασία που ακολουθούμε κάνει τη ρίγανή μας ξεχωριστή από κάθε άλλη, έχοντας καταπράσινο χρώμα, έντονο άρωμα και δυνατή γεύση»Αλ. Σπυροπούλου – Χ. Μακροκάνης
Η συνήθεια αυτή, λοιπόν, είχε ως αποτέλεσμα να αγαπήσουμε πολύ αυτό το βότανο. Μας ώθησε στο να ανοίξουμε τη δική μας επιχείρηση και να δώσουμε την ευκαιρία στον κόσμο να γευτεί αυτό το μοναδικό προϊόν». Οι ίδιοι συνοψίζουν τη διαδρομή που έχουν διανύσει: «Φύγαμε σε ηλικία 18 ετών από την πόλη μας, την Κυπαρισσία, και πήγαμε να σπουδάσουμε. Η αγάπη μας, όμως, για τη φύση και τα βότανα είχε ως αποτέλεσμα να τελειώσουμε τις σπουδές μας, να έρθουμε πάλι στην πόλη μας και να ασχοληθούμε με αυτό που αγαπάμε. Έχουμε σπουδάσει κάτι τελείως διαφορετικό από τον αγροτικό τομέα, για αυτό και στην αρχή ήμασταν και οι δύο αρκετά επιφυλακτικοί, διότι δεν είχαμε γνώσεις σχετικά με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και διστάζαμε να πιστέψουμε ότι μια μικρή επιχείρηση σαν τη δική μας μπορεί να ευδοκιμήσει. Παρ’ όλα αυτά, με τη στήριξη των δικών μας ανθρώπων, καταφέραμε να επιτύχουμε το τρέχον αποτέλεσμα. Τον περισσότερο καιρό, πλέον, μένουμε στο χωριό Λαντζουνάτο, όπου έχουμε και την καλλιέργειά μας». Αν και κανένας από τους δύο δεν προέρχεται από αγροτική οικογένεια, πήραν την απόφαση να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο αντικείμενο, αναζητώντας τα κατάλληλα χωράφια. «Η εύρεση των χωραφιών ήταν και είναι ένα δύσκολο κομμάτι για εμάς, διότι στον τόπο που βρισκόμαστε κυριαρχεί η καλλιέργεια της ελιάς, με αποτέλεσμα τα χέρσα χωράφια να είναι λιγοστά. Παρ’ όλα αυτά, μετά από αρκετή αναζήτηση μπορέσαμε και βρήκαμε τα κατάλληλα χωράφια, με τις κατάλληλες προδιαγραφές για την καλλιέργειά μας, όπως είναι το υψηλό υψόμετρο», τονίζουν.
Η ξεχωριστή καλλιέργεια της ρίγανης
Η Αλεξάνδρα και ο Χαράλαμπος, έχοντας γνωρίσει την καλλιέργεια της ρίγανης από τις γιαγιάδες τους, δίνουν βάση περισσότερο στην ποιότητα παρά στην ποσότητα. Συγκεκριμένα, εξηγούν ότι «προσπαθούμε να παράγουμε τη ρίγανή μας με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Στοχεύουμε περισσότερο στην ποιότητα του προϊόντος μας, πρεσβεύοντας τη λογική της βιοκαλλιέργειας. Συλλέγεται από εμάς, με το χέρι, και μεταφέρεται για αποξήρανση, χωρίς καμία παρέμβαση μηχανημάτων.
Στη συνέχεια, την τρίβουμε με παραδοσιακό τρόπο και έπειτα τη συσκευάζουμε σε αεροστεγείς συσκευασίες, ώστε να διατηρηθούν έτσι τα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της. Αυτή η διαδικασία είναι που την κάνει ξεχωριστή από κάθε άλλη ρίγανη, έχοντας καταπράσινο χρώμα, έντονο άρωμα και δυνατή γεύση».
Και προσθέτουν: «Εκτός από τα παραπάνω έχει και πάρα πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Περιέχει βιταμίνες A, C, E, και Κ, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, σίδηρο, φυτικές ίνες, νιασίνη, καθώς επίσης και φαινολικές ουσίες, όπως πτητικό αιθέριο, καρβακρόλη, ροσμαρινικό οξύ και θυμόλη».
Διάθεση προϊόντος
Αυτήν τη στιγμή, το προϊόν τους, με την επωνυμία Lantzounato Herbs, βρίσκεται σε καταστήματα delicatessen, αλλά και σε μίνι μάρκετ στην Καλαμάτα και την Κυπαρισσία. «Επιπλέον, αποστέλλουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας κατόπιν παραγγελίας, είτε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας είτε μέσω γραπτού μηνύματος στα κοινωνικά δίκτυα. Στα social media, θα μας βρείτε σε Facebook και Instagram ως Lantzounato Herbs», αναφέρουν.
Επόμενα σχέδια
Στα σχέδια της Αλεξάνδρας και του Χαράλαμπου είναι να καταφέρουν να αυξήσουν την ήδη υπάρχουσα παραγωγή και να προσθέσουν και άλλα βότανα, όπως τσάι του βουνού, φασκόμηλο και χαμομήλι, αλλά και αιθέρια έλαια αυτών.
Πηγή: www.ypaithros.gr