Τις απόψεις τους για τη νέα ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων που συμπεριλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση ερανιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης γνωστοποίησαν τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχαίας Κορίνθου δια του προέδρου τους, κ. Σωτήρη Κόλλια.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει, κάνει έκκληση στην κυβέρνηση, να πάρει πίσω τη διάταξη «που θα δημιουργήσει νέα προβλήματα, με περισσότερες συγκρούσεις, απώλειες στον πρωτογενή τομέα, την αγροτική παραγωγή».
Αναλυτικά ο Σωτήρης Κόλλιας Πρόεδρος ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχαίας Κορίνθου αναφέρει:
«Μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, δόθηκε επιτέλους (με 4 μήνες καθυστέρηση) στη δημοσιότητα, το πολυδιαφημισμένο πολυνομοσχέδιο (ερανιστικό), για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών.
«Ερχόμαστε σήμερα, να δώσουμε επιτέλους λύση ρύθμισης στα κόκκινα δάνεια. Δεν χαρίζουμε δάνεια, αλλά δίνουμε τη δυνατότητα για γενναίες ρυθμίσεις που θα συμπεριλαμβάνουν και κουρέματα, με ταυτόχρονη δυνατότητα αναχρηματοδότησης. Για πρώτη φορά, με θάρρος αντιμετωπίζει (η κυβέρνηση) πρόβλημα το οποίο χρονίζει και κανείς δεν τολμούσε να ακουμπήσει»» ανέφερε από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΠΑΣΟΚ.
“Μιλάμε για δάνεια που λιμνάζουν εδώ και δεκαετίες, δάνεια παλαιά, τα περισσότερα από τη δεκαετία του 2000, τα οποία έχουν μαυρίσει τις ζωές των αγροτών μας. Αυτά τα δάνεια είναι η ευκαιρία να ξεπαγώσουν, να ελευθερώσουν περιουσίες και να δώσουν ανάσα στην παραγωγή “, ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογραμμίζοντας ότι, “Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Πολιτείας βλέπουμε τόσο γενναίες ρυθμίσεις. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που οι αγρότες μας αξίζουν. Γιατί, ναι, είναι δύσκολο να καλλιεργείς στη χώρα μας με τις προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης”
Ας δούμε λοιπόν, τι ακριβώς αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, που επιτέλους, θα δώσει τόσο γενναία λύση, στο πρόβλημα με τα κόκκινα αγροτικά δάνεια που το αξίζουν οι αγρότες.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΙΔΙΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Αρθρο 20 Ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων – Τροποποίηση παρ. 1 και προσθήκη παρ. 7 στο άρθρο 145 ν. 4261/2014
- Στο άρθρο 145 του ν. 4261/2014 προστίθεται παρ. 7 ως εξής:
«7. Η διαχείριση των απαιτήσεων των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων μπορεί να ανατίθεται από τον ειδικό εκκαθαριστή σε διαχειριστή πιστώσεων κατά την έννοια της περ. 8) του άρθρου 4 του ν. 5072/2023 (Α’ 198), σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω νόμου και τις διατάξεις που διέπουν την ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων. Ειδικά για τη διαχείριση των απαιτήσεων των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι αγροτών, φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και αγροτικών συνεταιρισμών, επιλέξιμος διαχειριστής πιστώσεων είναι, κατά προτίμηση, όποιος μπορεί να αναχρηματοδοτήσει ο ίδιος ή έχει συμπράξει με πιστωτικό ίδρυμα επαρκώς εξειδικευμένο στις αγροτικές δανειοδοτήσεις στο πλαίσιο προγράμματος αναχρηματοδότησης των υπό διαχείριση οφειλών.»
Όλη κι όλη η γεναία ρύθμιση, είναι 53 λέξεις. Τι ακριβώς λέει η ρύθμιση με αυτές τις 53 λέξεις, που πήρε 4 μήνες στην κυβέρνηση να καταθέσει, για να δώσει ανάσα στους αγρότες;
Λέει ότι, για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια των αγροτών, θα επιλεγεί “διαχειριστής πιστώσεων”, ο οποίος θα αγοράσει την οφειλή (αναχρηματοδότηση) ο ίδιος ή σε σύμπραξη με πιστωτικό ίδρυμα (θα πάρει δάνειο δηλαδή), εξειδικευμένο στις αγροτικές δανειοδοτήσεις. Αυτό δεν σας θυμίζει, ακριβώς τη μεθοδολογία “Πάτση” και πολλών άλλων “διαχειριστών πιστώσεων”, που ανέλαβαν να εισπράξουν, από χρεωκοπημένα νοικοκυριά, ότι μπορεί να αρπάξουν; Έτσι κι αλλιώς (σχεδόν) τσάμπα θα τα πάρουν, καθαρό κέρδος γι αυτούς.
Είναι γνωστό σε όλους πια, πως λειτουργούν οι “έμπειροι διαχειριστές πιστώσεων”, με την πληθώρα καταγγελιών (πολιτών σε απόγνωση) και προστίμων από τη γενική γραμματεία εμπορίου τομέας προστασίας καταναλωτή (που κανέναν απο αυτούς δεν έχουν συνετίσει) και πόση ανάσα, έχουν πάρει οι δανειολήπτες, από αυτές τις πρακτικές και την προστασία που τους παρέχεται. Αυτό αξίζουν οι αγρότες; Αυτήν την πραγματικότητα;
Για να κρίνουμε όμως αντικειμενικά τη νέα ρύθμιση, θα πρέπει να δούμε ποιές προσπάθειες έγιναν κατά το παρελθόν (τα τελευταία 20 – 25 χρόνια), για να λυθεί το θέμα των κόκκινων αγροτικών δανείων.
Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια, έγινε με το ν3259/2004 (νομος Παυλόπουλου για τα πανωτόκια) και συγκεκριμένα, με το άρθρο 39.
Για πρώτη φορά μπήκε ένα ανώτατο όριο, στις οφειλές των αγροτών, από δάνεια και πιστώσεις, που ρητά αναφέρεται, ότι δεν μπορούν αυτές (οι συνολικές οφειλές) να υπερβαίνουν, το διπλάσιο του “αρχικού κεφαλαίου” (το ποσό που εκταμιεύθηκε από τον αγρότη ή το συνεταιρισμό) και ότι από αυτό, θα πρέπει να αφαιρεθούν, πάσης φύσεως καταβολές για να προκύψει, το υπόλοιπο, που είναι η νόμιμη οφειλή.
Παρόλο που ήταν σαφές, οι αγρότες ήρθαν αντιμέτωποι, με πληθώρα νομικές ερμηνείες (ακόμα και από την τράπεζα της Ελλάδος), που τους ανάγκασαν να προσφύγουν στα δικαστήρια για να δικαιωθούν. Υπάρχουν ακόμα και σήμερα, πάνω από 20 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, πολλές υποθέσεις στα δικαστήρια, διότι το κάθε πιστωτικό ίδρυμα, δίνει τη δική του νομική ερμηνεία (είναι πολύ καλοί σε αυτό με τις στρατιές δικηγόρων που διαθέτουν) με σκοπό να ταλαιπωρούνται και να εξαθλιώνονται οικονομικά οι αγρότες, με δικαστικές δαπάνες ετών, όμηροι του νομικού κατεστημένου (με τη βοήθεια του νομοθέτη) και της λειτουργίας της δικαιοσύνης. Ευτυχώς οι περισσότερες υποθέσεις από αυτές κερδίζονται από τους αγρότες αρκεί να αντέχουν τα δικαστικά έξοδα και να έχουν γερό στομάχι.
Η δεύτερη προσπάθεια, ξεκίνησε το 2018, μετά από συμφωνία του ΥΠΑΑΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος (Αγροτικό πρόγραμμα 2018) και βασίστηκε πάλι στο άρθρο 39 του ν.3259/2004. Μάλιστα η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους, ετοίμασε σχετικό φυλλάδιο με πρόγραμμα ρύθμισης των αγροτικών δανείων όπως συμφωνήθηκε. Μεταφέρω ακριβώς ότι αναφέρεται στο σχετικό αρχείο από το φυλλάδιο με τίτλο “Ρύθμιση οφειλών αγροτών – Συχνές Ερωτήσεις – Απαντήσεις “
Ρύθμιση σε δάνειο σε υπό εκκαθάριση πιστωτικό ίδρυμα
- Τι είναι η PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε.;
Η PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε. (PQH), ως ειδικός εκκαθαριστής, είναι θεματοφύλακας των περιουσιακών στοιχείων όλων των υπό εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων της Ελλάδας, δηλαδή πιστωτικών ιδρυμάτων που δε λειτουργούν πλέον σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τον ειδικό εκκαθαριστή των υπό εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων της Ελλάδας ο οποίος προσφέρει στους οφειλέτες των υπό εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων το νέο πρόγραμμα διευθέτησης αγροτικών οφειλών. Σε περίπτωση που ο αγρότης – οφειλέτης δεν ρυθμίσει τις οφειλές του με το παρόν αγροτικό πρόγραμμα, τότε ο εκκαθαριστής (η PQH) υποχρεούται να καταφύγει είτε σε νομικές ενέργειες είτε στην πώληση των συγκεκριμένων δανείων σε fund.
- Δηλαδή η οφειλή μου δεν υπάγεται πια στην Τράπεζα Κρήτης, στην Proton Bank, στην Τ Bank,
στην ATE Bank, στην Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, στη Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας, στη
Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου – Λήμνου, στην ΑΤΕ Leasing, στην ΤΤ (Πρώην Ταχυδρομικό
Ταμιευτήριο), στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, στην Probank, στη First Business Bank
(FBB), στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας, στη Συνεταιριστική Τράπεζα Έυβοιας, στην Πανελλήνια Τράπεζα, στη Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου;
Οι ανωτέρω νομικές οντότητες παραμένουν ως έχουν και διεκδικούν τις απαιτήσεις τους από τα δάνεια των αγροτών που είχαν συναφθεί κατά τη λειτουργία των πρώην τραπεζών.
- Είμαι αγρότης και έχω οφειλές προς σε υπό εκκαθάριση πιστωτικό ίδρυμα της Ελλάδας, Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Πρέπει να κάνω τρεις διαφορετικές αιτήσεις;
Όχι, ο οφειλέτης – αγρότης υποβάλλει μία αίτηση ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.) www.keyd.gov.gr, με τη χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Η αίτηση είναι μία και απευθύνεται προς το υπό εκκαθάριση πιστωτικό ίδρυμα, την ΑΑΔΕ και το ΚΕΑΟ. Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια υπαγωγής στο συγκεκριμένο αγροτικό πρόγραμμα (δείτε ερώτηση 2) η αίτηση θα αποσταλεί στην PQH ως εκκαθαριστής του υπό εκκαθάριση πιστωτικού ιδρύματος, στην ΑΑΔΕ και το ΚΕΑΟ. Η PQH ως εκκαθαριστής του υπό εκκαθάριση πιστωτικού ιδρύματος εξετάζει την αίτηση και προτείνει ρύθμιση μόνο για τις οφειλές προς την ίδια, προσαρμοσμένη στην ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη. Η ΑΑΔΕ και το ΚΕΑΟ θα προτείνουν δύο χωριστές προτάσεις στον οφειλέτη. Η πρόταση της ΑΑΔΕ θα ρυθμίζει τις οφειλές προς το Δημόσιο και η πρόταση του ΚΕΑΟ τις οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο οφειλέτης μπορεί να συμφωνήσει και με τις τρεις προτάσεις ή με μέρος αυτών ή ακόμα και με καμία από αυτές. Επισημαίνεται ότι η αίτηση υποβάλλεται άπαξ από τον οφειλέτη.
- Τι είναι αυτό το πρόγραμμα της ρύθμισης των αγροτικών δανείων και τι ακριβώς μπορεί να διαγραφεί;
Η PQH ως εκκαθαριστής του υπό εκκαθάριση πιστωτικού ιδρύματος προσφέρει ένα νέο και ιδιαίτερα προνομιακό πρόγραμμα διευθέτησης αγροτικών οφειλών των ιδιωτών αγροτών, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων οφειλετών της. Δεδομένου ότι αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για διακανονισμό της οφειλής, το πρόγραμμα προσφέρει δυνατότητα ρύθμισης ή συμβιβασμού των αγροτικών οφειλών με ιδιαίτερα προνομιακούς όρους και 3 βασικά πλεονεκτήματα:
Διαγραφή 100% των εξωλογιστικών τόκων (εφόσον τηρηθεί η ρύθμιση/συμβιβασμός).
Δυνατότητα διαγραφής έως 60% του λογιστικού υπολοίπου (κεφαλαίου), ανάλογα με το ύψος της οφειλής, τη δυνατότητα ρύθμισης ή ολικής εξόφλησης της οφειλής, την ύπαρξη και την αξία σχετικών εξασφαλίσεων και την οικονομική δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη.
Υπολογισμό των υπολοίπων οφειλής έχοντας εφαρμόσει τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας για τα πανωτόκια (Ν.3259/2004).
- Είμαι αγρότης – φυσικό πρόσωπο και έχω ρυθμίσει τις οφειλές μου σύμφωνα με το παρών αγροτικό πρόγραμμα 2018. Μπορώ να ρευστοποιήσω μέρος της ακίνητης περιουσίας μου για την αποπληρωμή του συγκεκριμένου προγράμματος ή τα περιουσιακά μου στοιχεία δεσμεύονται μέχρι την αποπληρωμή της σύμβασης;
Ο αγρότης – οφειλέτης μπορεί να προβεί σε πώληση ακινήτων του σε τρίτους με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους εφόσον τα ακίνητα αυτά είναι ελεύθερα βαρών.
- Τι θα κερδίσω αν ρυθμίσω το αγροτικό μου δάνειο;
Με την ένταξη σας στο πρόγραμμα, θα μειωθεί σημαντικά η οφειλή σας καθώς θα σας παρασχεθεί κούρεμα πανωτοκίων, εξωλογιστικών τόκων καθώς και έως 60% διαγραφή κεφαλαίου. Επιπρόσθετα συμφωνούνται νέοι όροι αποπληρωμής, οι οποίοι θα μειώσουν σημαντικά τη δόση του δανείου σας και θα σας επιτρέψουν να ανταποκριθείτε στις τρέχουσες υποχρεώσεις σας και να αποπληρώνετε στο εξής με συνέπεια την οφειλή σας. Με αυτό τον τρόπο, ανακτάτε τον έλεγχο των οικονομικών σας και προγραμματίζετε καλύτερα το μέλλον σας.
- Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά όλα μου τα προϊόντα;
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά μόνο τα αγροτικά σας δάνεια. Επιπρόσθετα, μπορείτε να ρυθμίσετε τις οφειλές σας τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης εφόσον το ύψος των υπό ρύθμιση οφειλών δεν ξεπερνάει το ποσό των €125.000,00 ανά πιστωτή(ΑΑΔΕ, ΚΕΑΟ).
Όλα τα πιο πάνω συμφωνήθηκαν (από το ΥΠΑΑΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος), ετοιμάστηκε το σχετικό φυλλάδιο, (το έχω στη διάθεση όποιου ενδιαφέρεται) και θάφτηκε στα συρτάρια των αρμοδίων και δεν “έτρεξε” ποτέ. Κάνεις δεν έμαθε, γιατί κόλλησε στην εφαρμογή και γιατί ποτέ, δεν έλαβαν γνώση για αυτό οι αγρότες να συμετάσχουν σε αυτό.
Τους τελευταίους 4 μήνες, ( μετά την εξαγγελία στη ΔΕΘ ) περιμέναμε ότι επιτέλους, τουλάχιστον, θα εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί και θεσμοθετηθεί, για τα αγροτικά δάνεια, από το 2004 (άρθρο 39 ν.3259/2004) μέχρι και το αγροτικό πρόγραμμα 2018. Ήταν τόσο ενθαρυντικές οι ανακοινώσεις, από τον ίδιο τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και από όλα τα μέσα ενημέρωσης, που εύλογα θα περίμενε κανείς, οριστική λύση στο θέμα .
Ακόμα και από την ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών), που έχει κάνει αρκετές συναντήσεις για το θέμα με τον κ. Υπουργό, μου μετέφεραν, ότι η ρύθμιση θα είναι πολύ καλή και θα δώσει λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων των αγροτών. Βέβαια όλα αυτά προφορικά (λόγια), γιατί σε σχετική επιστολή μου, με προτάσεις για το θέμα, ποτέ δεν ανταποκρίθηκαν στην ερώτηση μου, “Ποιές προτάσεις κατέθεσε η ΕΘΕΑΣ στον υπουργό για το θέμα;”. Ακόμα περιμένω απάντηση.
Είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι η πρόθεση του εμπνευστή του πολυνομοσχεδίου, είναι η πωλήση των κόκκινων αγροτικών δάνειών, στα αρπακτικά που ξέρουν καλά τη δουλειά. Το σχέδιο νόμου, έχει ακριβώς αυτή την πρόθεση. Δίνει το δικαίωμα (δεν το είχε μέχρι τώρα), στον διαχειριστή των κόκκινων δανείων των αγροτών, να πουλήσει τα δάνεια, σε όποιον μπορεί να τα αγοράσει ο ίδιος ή με δάνειο από τράπεζα. Θεσμοθετείται με τη διάταξη αυτή, η δυνατότητα πώλησης των κόκκινων αγροτικών δανείων, σε ιδιώτες (διαχειριστές πιστώσεων, λέγονται τα κοράκια αυτά) όσα μπορούν και όπως μπορούν, χωρίς κανένα φραγμό, αφού δεν αναφέρεται πουθενά στο πολυνομοσχέδιο, καμία ρύθμιση για το νόμιμο ύψος οφειλής. Μπορούν να διεκδικήσουν (οι διαχειριστές πιστώσεων) όποιο ύψος οφειλής κρίνουν και αν έχει αντιρρήσεις ο αγρότης, το δρόμο τον ξέρει. Αντί να είναι στο χωράφι, στα δικαστήρια, για να βρει το δίκιο του.
Είναι κρίμα, για τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα (που είναι σχεδόν νεκρός), κάποιοι, να προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν, ακόμα και από τους εξαθλιωμένους αγρότες.
Κάνω έκκληση στην κυβέρνηση, να πάρει πίσω τη διάταξη που θα δημιουργήσει νέα προβλήματα, με περισσότερες συγκρούσεις, απώλειες στον πρωτογενή τομέα, την αγροτική παραγωγή και να θέσει σε εφαρμογή άμεσα, όσα έχουν συμφωνηθεί και αναφέρω πιο πάνω. Είναι αρκετά, δεν χρειάζονται νέες τέτοιου τύπου ρυθμίσεις. Δώστε την εντολή στον ειδικό εκκαθαριστή να τρέξει το πρόγραμμα ρύθμισης του 2018 που βασίζεται στο νόμο Παυλόπουλου για τα πανωτόκια (άρθρο 39 ν.3259/2004)
Κάνω έκκληση στην αντιπολίτευση, να ξυπνήσει, να σταθεί δίπλα στον αγρότη, να γίνει εμπόδιο σε μεθοδεύσεις δημιουργίας νέων αρπακτικών (κοράκια), που θα ξεπουλήσουν την περιουσία των αγροτών.
Κάνω έκκληση τέλος στη ΕΘΕΑΣ να σταθεί δίπλα στους αγρότες και όχι δίπλα στον εκάστοτε υπουργό χωρίς καμμία πρόταση για το θέμα. Πάρτε θέση και απαιτήστε να τρέξουν τις υποθέσεις των αγροτών και να δώσουν λύση χωρίς δικαστήρια
Άκουσα ένα πολύ εύστοχο σχόλιο από αγρότη στα μπλόκα ο οποίος είπε στην κάμερα: “Η κυβέρνηση και ο υπουργός μας λένε ότι η πόρτα τους είναι ανοιχτή αλλά έχουν κλειστά τα αυτιά τους”.
Το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ, είναι σε δημόσια διαβούλευση, απο την Παρασκευή το βράδυ 24/1/2025 μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2025.
Σας καλώ όλους, (όπως σας καλεί και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιάρας) να υποβάλλεται τα σχόλια σας. Τη θέση σας, στο σχέδιο νόμου και συγκεκριμένα, στο προτεινόμενο άρθρο 20 του σχεδίου νόμου, παίρνοντας ενεργό μέρος στην διαβούλευση. Δυναμώστε με τη συμετοχή σας τη φωνή των αγροτών, για να ακούσουν ακόμα και κλειστά αυτιά.
Αν δεν το κάνετε, δεν θα υπάρχει καμία δικαολογία, για την οργή των αγροτών που θα στραφεί εναντίον σας, αν του πάρουν την περιουσία του, αλλά και την οργή αυτών που θα καταφέρουν να δικαιωθούν στα δικαστήρια.
Πηγή: www.ypaithros.gr