Μία συσκευή με ενσωματωμένους αισθητήρες, που καταγράφει δεδομένα για κινήσεις και κρούσεις κατά τη μεταφορά των κερασιών, κατασκευάστηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής Τεχνολογίας της Αργεντινής (INTA). Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα κεράσια απαιτούν σχολαστικό χειρισμό για να διατηρήσουν την εμπορική τους αξία, με την Αργεντινή να καταγράφει το 2024 εξαγωγές της τάξης των 7.210 τόνων σε διάφορες αγορές, συμπεριλαμβανομένων της Ευρώπης και της Κίνας, με μέσο όρο 4 δολ. ανά κιλό, σύμφωνα με το Επιμελητήριο Παραγωγών Κερασιού της Αργεντινής (CAPCI). Το «ηλεκτρονικό κεράσι» –όπως ονομάζεται η συσκευή– έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει τα σημεία πρόσκρουσης, επιτρέποντας στους υπεύθυνους να βελτιώσουν τις διαδικασίες μεταφοράς.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ηλεκτρονικό κεράσι αναπτύχθηκε για να προσομοιώνει τις διαστάσεις, το βάρος και τη σκληρότητα της επιφάνειας των πραγματικών κερασιών. Αυτό διασφαλίζει την ακριβή αναπαράσταση των συνθηκών κατά τη συσκευασία και τη μεταφορά. Για παράδειγμα, το πρόβλημα της Επιφανειακής Κηλίδωσης μειώνει την αξία του κερασιού, με περίπου 5% απώλειες να αποδίδονται σε αυτό. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να μειώσει στο μισό αυτές τις απώλειες, ανακτώντας πιθανώς το 2,5% των εξαγόμενων κερασιών.
Παραγωγοί στην Αργεντινή και τη Χιλή δείχνουν ενδιαφέρον για αυτή την τεχνολογία. Αν και εξακολουθεί να είναι πρωτότυπη, η τελευταία έκδοση περιλαμβάνει βελτιωμένες δυνατότητες για ακριβή λήψη δεδομένων, καταλήγουν οι ερευνητές.
Πηγή: www.ypaithros.gr