Η αρθροπλαστική ισχίου έχει θέση στις περιπτώσεις που η άρθρωση ενός ασθενή έχει υποστεί βλάβη στη χόνδρινη επιφάνεια της. Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο χόνδρο και κατά συνέπεια αρθρίτιδα είναι πολλές. Ένα ενδαρθρικό κάταγμα, ένα αυτοάνοσο-ρευματικό νόσημα, μία πάθηση που λέγεται οστεονέκρωση και η οστεοαρθρίτιδα (όταν το αίτιο είναι άγνωστο) είναι το φάσμα των καταστάσεων που μπορεί να βλάψουν το χόνδρο της άρθρωσης του ισχίου και να προκαλέσουν αρθρίτιδα.
Παρόλα αυτά όμως, η ένδειξη για να υποβληθεί κάποιος ασθενής σε ολική αρθροπλαστική ισχίου δεν είναι η αιτία που προκάλεσε τη ζημιά αλλά τα συμπτώματα που έχει ο ασθενής. Και όταν μιλάμε για συμπτώματα εννοούμε τον πόνο, τη δυσκαμψία και την ποιότητα της ζωής που επηρεάζεται από τα παραπάνω. Όταν τα συμπτώματα του ασθενή φτάσουν στο βαθμό να επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του και τα συντηρητικά μέτρα αντιμετώπισης (αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά, φυσικοθεραπείες, ενδαρθρικές εγχύσεις) έχουν πάψει να προσφέρουν, τότε λέμε ότι ήρθε η ώρα ο ασθενής να στραφεί στην τελική λύση που είναι η αρθροπλαστική ισχίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Εν συντομία, πώς πραγματοποιείται η διαδικασία της επέμβασης για την αρθροπλαστική ισχίου AMIS;
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο ασθενής τοποθετείται σε ύπτια θέση σε ένα ειδικό τραπέζι έλξης. Γίνεται μία μικρή τομή (περίπου 6-8 εκ) στο δέρμα στην πρόσθια επιφάνεια του ισχίου. Στη συνέχεια ακολουθείται ένας δρόμος ανάμεσα σε μυς και τένοντες και ο χειρουργός φτάνει στην άρθρωση χωρίς να τραυματίσει καθόλου τα μαλακά μόρια που περιβάλλουν την άρθρωση. Στη συνέχεια αφαιρείται η κατεστραμμένη κεφαλή του μηριαίου και με ειδικά γλύφανα προετοιμάζεται η κοτύλη για να υποδεχθεί την κοτυλαία πρόθεση. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης της κοτυλιαίας πρόθεσης χρησιμοποιείται το ακτινοσκοπικό μηχάνημα και με τον τρόπο αυτό έχουμε τη δυνατότητα να τοποθετήσουμε το εμφύτευμα της κοτύλης στην τέλεια θέση με τη βοήθεια της ακτινογραφίας σε πραγματικό χρόνο. Στο επόμενο βήμα προετοιμάζεται ο αυλός του μηριαίου και τοποθετείται η μηριαία πρόθεση, όπου και πάλι με τη βοήθεια του ακτινοσκοπικού ο χειρουργός εξασφαλίζει τη σωστή θέση και το σωστό μέγεθος του εμφυτεύματος. Αφού τοποθετηθεί ένα δοκιμαστικό κεφαλάκι που συνδέει τις προθέσεις της κοτύλης και του μηρού και στο οποίο έχουμε την επιλογή αύξησης ή μείωσης του μήκους του και κατά συνέπεια και του μήκους του σκέλους, ελέγχεται με μεγάλη ακρίβεια, μιας και ο ασθενής είναι σε ύπτια θέση, ο ισοσκελισμός των άκρων. Επίσης, ελέγχεται και η σταθερότητα της άρθρωσης με σκοπό την αποφυγή του εξαρθρήματος. Αφού αποφασιστεί το σωστό μέγεθος, το δοκιμαστικό κεφαλάκι αντικαθίσταται με το πραγματικό και πραγματοποιείται τελικός ακτινοσκοπικός έλεγχος. Ακολουθεί η συρραφή του τραύματος.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της επέμβασης;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου AMIS είναι:
- Δεν τραυματίζονται καθόλου μαλακά μόρια (μυς-τένοντες) με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου.
- -Η προστασία των μαλακών μορίων δεν προκαλεί αστάθεια στην άρθρωση με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα εξαρθρήματος μετεγχειρητικά.
- Η απώλεια αίματος είναι πολύ μικρή. Ασθενείς με φυσιολογικό αιματοκρίτη σχεδόν ποτέ δε θα χρειαστεί να υποστούν μετάγγιση. Βέβαια, πάντα προ χειρουργείου απαιτούμε να υπάρχει διαθέσιμη μία φιάλη αίματος για λόγους ασφαλείας.
- Ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο είναι πολύ μικρός (1-3 ημέρες).
- Τα ποσοστά των επιπλοκών είναι μικρότερα.
- Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνεται με απόλυτη ακρίβεια διότι λόγω της ύπτιας θέσης του ασθενή μας επιτρέπεται η χρήση του ακτινοσκοπικού και ο έλεγχος της θέσης των υλικών σε πραγματικό χρόνο.
- Κααθορίζεται με εξαιρετική ακρίβεια ο ισοσκελισμός των άκρων διότι με την ύπτια θέση του ασθενή ο έλεγχος είναι εύκολος και ακριβής. Να σημειωθεί ότι με τις παλιές μεθόδους, η ανισοοσκελία μετά την επέμβαση αποτελούσε μείζον πρόβλημα της αρθροπλαστικής του ισχίου.
- Η αποκατάσταση του ασθενή είναι ταχύτατη. Η κινητοποίηση είναι άμεση, λίγες ώρες μετά το πέρας της επέμβασης με κάποιο βοήθημα και ο ασθενής μπορεί να περπατάει ανεξάρτητα χωρίς βοηθήματα λίγες ημέρες μετά το χειρουργείο.
Ποιες είναι οι επιλογές εμφυτευμάτων και πώς επιλέγονται τα κατάλληλα εμφυτεύματα για κάθε ασθενή;
Στις τυπικές περιπτώσεις ασθενών επιλέγονται τελευταίας γενιάς εμφυτεύματα με σύγχρονης επεξεργασίας πολυαιθυλένιο, κεραμικό κεφαλάκι και κοντή (short) μηριαία πρόθεση που μας δίνει το πλεονέκτημα στους νέους ασθενείς της χρήσης κανονικής πρόθεσης σε περίπτωση που χρειαστεί μετά από χρόνια αναθεώρηση (αλλαγή) του εμφυτεύματος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Διαφορετικά εμφυτεύματα χρησιμοποιούμε στις περιπτώσεις ηλικιωμένων ασθενών με βαριά οστεοπόρωση όπου προτιμάται η χρήση βιολογικού τσιμέντου λόγω του κινδύνου χαλάρωσης των τυπικών press fit υλικών. Επίσης, σε περιπτώσεις δυσπλασίας της κοτύλης χρησιμοποιούνται προθέσεις από πορώδες τιτάνιο ή ταντάλιο ή ακόμα και ειδικοί κλωβοί μιας και η κοινές κοτυλιαίες προθέσεις αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες μίας ρηχής και ωοειδούς δυσπλαστικής κοτύλης. Τέλος, σε περιπτώσεις συγγενούς εξαρθρήματος ισχίου όπου ο αυλός του μηριαίου οστού δεν είναι ευθύς, προτιμάται η χρήση εξατομικευμένων εμφυτευμάτων που σχεδιάζονται κατά παραγγελία προ της επέμβασης βάσει την ανατομία του ασθενή.
Πώς εξελίσσεται η επόμενη ημέρα για τον ασθενή; Πότε γίνεται η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες;
Η αποκατάσταση για κάθε ασθενή είναι διαφορετική και παίζουν σημαντικό ρόλο παράγοντες όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος και η φυσική κατάσταση. Σε γενικές γραμμές ο ασθενής με αυτή την ελάχιστης επεμβατικότητας μέθοδο είναι ικανός να αυτοεξυπηρετείται σχεδόν άμεσα μετά το χειρουργείο. Μετά από λίγες ημέρες θα είναι ικανός να περπατάει μόνος του χωρίς τη χρήση εμφυτευμάτων. Για ένα μήνα θα πρέπει να γίνεται χρήση αντιθρομβωτικών καλτσών και αντιπηκτικών ενέσεων και να αποφεύγεται η οδήγηση για 1 μήνα. Οι χειρονάκτες θα μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά τις 6 εβδομάδες, ενώ ασθενείς που εργάζονται σε γραφείο πολύ νωρίτερα. Αν ο ασθενής δεν είναι αυτοαπασχολούμενος, συνιστάται η χρήση ολόκληρης της προβλεπόμενης άδειας.
Ευχαριστούμε θερμά για την πληροφορίες τον Δημήτριο Λύρα, Ορθοπαιδικό Χειρουργό εξειδικευμένο στις αρθροπλαστικές των μεγάλων αρθρώσεων και τη χειρουργική του ορθοπαιδικού τραύματος.
Πηγή: www.zougla.gr