Η κάθετη γεωργία μπορεί να ενισχύσει την αγροτική παραγωγή, ειδικότερα σε χώρες στις οποίες οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την ανάπτυξη καλλιεργειών. Στο Όσλο, μία νεοφυής επιχείρηση αγροτεχνολογίας, η Avisomo έχει αναπτύξει πλήρως αυτοματοποιημένες λύσεις κάθετης γεωργίας. Η ίδια συγκέντρωσε 5 εκατ. ευρώ σε νέα κεφάλαια για να αναπτύξει την τεχνολογία εσωτερικής καλλιέργειας, με στόχο την προώθηση της βιώσιμης τοπικής παραγωγής τροφίμων μεγάλης κλίμακας.
Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει επιχορήγηση 1,6 εκατ. ευρώ από την Innovation Norway, που ιδρύθηκε από το Κοινοβούλιο της Νορβηγίας, σε συνδυασμό με 3,4 εκατ. ευρώ από υφιστάμενους επενδυτές. Όπως εξήγησε κατά την ανακοίνωση της χρηματοδότησης ο Martin Molenaar, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Avisomo, «η τεχνολογία μας έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνεται ομαλά στις υπάρχουσες αλυσίδες εφοδιασμού, εξαλείφοντας την ανάγκη για τοπική τεχνογνωσία στην καλλιέργεια ή τις τεχνικές λειτουργίες.
Αυτό επιτρέπει στους πελάτες μας να καλλιεργούν φρέσκα τρόφιμα τοπικά όλο τον χρόνο, με ελάχιστη χρήση πόρων, εκτεταμένη διάρκεια ζωής και χωρίς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μεταφοράς». Η εταιρεία, η οποία προέκυψε ως φοιτητικό έργο στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU), παρέχει τεχνολογία, εξοπλισμό και λογισμικό για οργανισμούς που επιθυμούν να καλλιεργήσουν λαχανικά σε εσωτερικούς χώρους.
Χάνεται πριν το ράφι το 30% των εισαγόμενων μαρουλιών
Σύμφωνα με την Avisomo, έως και το 30% των εισαγόμενων μαρουλιών σπαταλιέται πριν φτάσει στα ράφια των καταστημάτων. Ωστόσο, σε ένα ελεγχόμενο εσωτερικό περιβάλλον, ο κίνδυνος ασθένειας ελαχιστοποιείται, οδηγώντας σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Η κάθετη καλλιέργεια επιτρέπει, επίσης, περισσότερες σοδειές ανά τετραγωνικό μέτρο και μειώνει δραστικά την κατανάλωση νερού. Με την αύξηση της τοπικής παραγωγής τροφίμων, αυτή η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές από τις μεταφορές εισαγόμενων προϊόντων.
Πηγή: www.ypaithros.gr