Μέσα στον Φεβρουάριο εκτιμάται ότι το ΥΠΑΑΤ θα είναι έτοιμο να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις για την ενεργοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Θυμίζουμε ότι ήδη έχει παραδοθεί η μελέτη για την αξιολόγηση της πιθανής χρήσης χρηματοδοτικών εργαλείων στο ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, η οποία παρουσιάστηκε από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων τον περασμένο Δεκέμβριο, και δημοσίευσε αναλυτικά η «ΥΧ».
Η ανάγκη ενεργοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων κρίνεται επιτακτική, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το χρηματοδοτικό κενό αυτήν τη στιγμή στην χώρα μας εκτιμάται έως τα 4 δισ. ευρώ περίπου. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι στον τομέα της Μεταποίησης η κατάσταση δείχνει βελτιωμένη, με το χρηματοδοτικό κενό να έχει μειωθεί.
Χρηματοδοτικά εργαλεία
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Μονάδας Χρηματοδοτικών Εργαλείων και Εργαλείων Διαχείρισης Κινδύνων, Ιωάννη Δανιηλίδη, η μελέτη έρχεται να προτείνει τέσσερα χρηματοδοτικά εργαλεία, εκ των οποίων τα δύο είναι ήδη γνωστά από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο:
- Το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω του οποίου παρέχονται εγγυήσεις προς τις συνεργαζόμενες τράπεζες, προκειμένου οι τελευταίες να χορηγούν δάνεια σε γεωργούς και μεταποιητές με ευνοϊκούς όρους. Προτείνεται η συνέχισή του, με το ποσοστό εγγύησης στο 80% και το ανώτατο όριο χαρτοφυλακίου στο 25%, μειωμένο δηλαδή σε σχέση με το 35% λόγω των βελτιωμένων συνθηκών στην αγορά.
- Το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ), το οποίο, επίσης, προτείνεται να συνεχιστεί με συγχρηματοδότηση νέου χαρτοφυλακίου μικροδανείων προς τους τελικούς αποδέκτες. Επίσης, το Ταμείο παρέχει επιδότηση του επιτοκίου και τεχνική βοήθεια.
Νέα εργαλεία
- Προτείνεται η δημιουργία στοχευμένου εγγυοδοτικού Χρηματοδοτικού Εργαλείου για την ενισχυμένη στήριξη των Νέων Αγροτών μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων για Νέους Αγρότες. Μέσω του Ταμείου θα παρέχεται εγγύηση στις τράπεζες για τις πρώτες απώλειες χαρτοφυλακίου νέων δανείων σε νέους αγρότες, με το ποσοστό εγγύησης στο 80%, και ανώτατο όριο χαρτοφυλακίου στο 25%. Το χρηματοδοτικό μέσο μπορεί να είναι αυτόνομο ή να ενσωματωθεί σε ένα από τα άλλα δύο χρηματοδοτικά ταμεία.
- Εργαλείο διαχείρισης κινδύνων για γεωργούς είτε για τη σταθεροποίηση του εισοδήματος των παραγωγών, είτε για την αποκατάσταση ζημιών από πρόσθετους κινδύνους σε σχέση με τον ΕΛΓΑ. Αυτό το εργαλείο, όμως, όπως επισημάνθηκε, δεν είναι αρκετά ώριμο για να ενταχθεί στο ΣΣ ΚΑΠ.
Ουσιαστικά, λοιπόν, το ΥΠΑΑΤ θα τρέξει τα τρία πρώτα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην παρούσα φάση, οι διαχειριστικές αρχές είναι σε διαδικασία προκειμένου να επιλέξουν τους φορείς διαχείρισης για την υλοποίηση αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων. «Έχουν γίνει προτάσεις στην πολιτική ηγεσία και πιστεύουμε μέσα στον Φεβρουάριο θα έχουμε πιο συγκεκριμένα πράγματα να σας ανακοινώσουμε», ανέφερε, από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Παππάς.
Πηγή: www.ypaithros.gr