Την ώρα που η κυβέρνηση αποφάσισε να αναβαθμίσει την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, θέτοντας τον Δήμο Σαντορίνης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι σεισμολόγοι δείχνουν να καταλήγουν όλο και σε λιγότερα σενάρια γύρω από τις εκτιμήσεις τους για τα σεισμικά φαινόμενα στην περιοχή. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής Δημήτρης Παπανικολάου, αναφέρει πως ακόμη δεν έχει «χτυπήσει» ο κύριος σεισμός.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Παπανικολάου, μιλώντας στο MEGA για τους σεισμούς στη Σαντορίνη και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι σαφές ότι το μέγεθος είτε είναι το ρήγμα της Ανύδρου που είναι στο κέντρο της διεγερμένης περιοχής είτε είναι της Ίου που είναι 2-3 χιλιόμετρα πιο βόρεια, πιο κοντά στην Ίο.
Και τα δύο αυτά ρήγματα που έχουν τέτοιες διαστάσεις και μετατόπιση. Το ρήγμα της Ίου έχει μεγαλύτερη μετατόπιση.
Αυτή έχει βυθίσει όλο το κομμάτι με το Κολούμπο, που μπορεί κάλλιστα να δώσει έναν σεισμό της τάξεως του 6. Το οποίο δικαιολογείται και με βάση τη δραστηριότητα αυτή των σεισμών που έχουμε φτάσει μέχρι το 5,2».
«Καμπανάκι» και από Συνολάκη
Για το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού προειδοποίησε και ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης, εκφράζοντας ωστόσο «συγκρατημένη αισιοδοξία» αναφορικά με την εξέλιξη της κατάστασης στη Σαντορίνη. «Βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα αβέβαιο στάδιο, όπου δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τη διάρκεια του σεισμικού σμήνους ούτε και την ακριβή προέλευσή του», ανέφερε για τους σεισμούς στη Σαντορίνη ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής φυσικών καταστροφών. Όπως τόνισε είναι απαραίτητο να παραμείνουμε προετοιμασμένοι τόσο για την πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού όσο και για την εκδήλωση μιας «ηφαιστειακής κρίσης».
«Μερικές φορές αυτές τις σμηνοσειρές καταλήγουν σε έναν μεγαλύτερο σεισμό που αποδεσμεύει και πολύ περισσότερη περισσότερη ενέργεια και το φαινόμενο μετά πάλι θα έχουμε μετασεισμούς και θα σταματήσει. Δηλαδή αν γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός θα συνεχίσουν μετασεισμοί για μεγάλο διάστημα. Αυτό είναι το ένα σενάριο. Το άλλο σενάριο θα είναι να σταματήσει από μόνο του», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τρόμος στους κατοίκους
Επιστήμονες και πολίτες παρακολουθούν με αγωνία την συνεχή σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, ενώ την ίδια ώρα το νησί αδειάζει από τους κατοίκους του. Την Παρασκευή θα μεταβεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κήρυξε τον Δήμο Θήρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Όπως είναι φυσικό, το σενάριο του μεγαλύτερου σεισμού προκαλεί ακόμη μεγαλύτερες ανησυχίες στους κατοίκους του νησιού που σήμερα είδαν να καταφθάνουν στο λιμάνι ενισχύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων με σκοπό να συνδράμουν στις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νησί θυμίζει «φάντασμα» με όσους κατοίκους παρέμειναν, να έχουν περιορίσει αισθητά τις μετακινήσεις τους, ενώ με νεότερη κοινή απόφαση οι Δήμοι ανακοίνωσαν ότι τα σχολεία σε Σύρο, Τήνο, Άνδρο και Μύκονο θα παραμείνουν κλειστά και την Παρασκευή (7/2).
ΕΚΠΑ: Πάνω από 7.700 σεισμοί σε εννέα ημέρες
Την ίδια ώρα, η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, σε νέα έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης (6/2), κάνει λόγο και για μεγάλο κίνδυνο κατολισθήσεων, όχι μόνο στη Σαντορίνη, αλλά και γενικότερα νησιά των Κυκλάδων. Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ, η εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα ενδέχεται να οδηγήσει σε εντονότερες κατολισθήσεις, ειδικά στην περίπτωση εκδήλωσης ενός ισχυρότερου σεισμού. Μάλιστα, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως περισσότεροι από 7.700 σεισμοί έχουν καταγραφεί τις τελευταίες εννέα ημέρες.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση το ΕΚΠΑ σημειώνει: «Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, στις 5 Φεβρουαρίου η σεισμικότητα συνέχισε να μεταναστεύει προς τα βορειοανατολικά με περίπου τον ίδιο ρυθμό όπως και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Οι μεγαλύτεροι σεισμοί (M³4.0) εντοπίζονται βόρεια της Ανύδρου, σε επικεντρικές αποστάσεις έως ~6 km. Στις 5 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 120 σεισμοί, εκ των οποίων 19 με M³4.0, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=5.1. Κατά τις πρώτες ώρες της 6ης Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 30 σεισμοί, εκ των οποίων 11 με μεγέθη M³4.0 και 5 με Μ³4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος 4.6, με τους περισσότερους σεισμούς να σημειώνονται νοτιοδυτικά της Ανύδρου».
Εντυπωσιακό 3D video αποτυπώνει τους σεισμούς
Στη δημιουργία ενός πρωτότυπου βίντεο προχώρησε ο Δρ. Παύλος Κρασάκης, ο οποίος μιλώντας στο CNN Greece, τονίζει ότι στο εν λόγω περιεχόμενο αποτυπώνονται τα υπόκεντρα με βάση το βάθος των τελευταίων σεισμικών γεγονότων, ενώ παράλληλα απεικονίζονται το χερσαίο ανάγλυφο της Σαντορίνης και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο μαζί με διαφορετικές πηγές δεδομένων από τη μορφολογία, όλα σε γρήγορο frame και τρισδιάστατο περιβάλλον.
«Στην εν λόγω απεικόνιση δεν φαίνονται τα επίκεντρα, αλλά τα υπόκεντρα των σεισμικών γεγονότων που έχουν πρόσφατα δημιουργηθεί από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 5 Φεβρουαρίου με την υπερβολή του βάθους, τα οποία βλέπουμε σε κατακόρυφη συνιστώσα και όχι πάνω στην επιφάνεια όπως είναι οι περισσότεροι χάρτες», αναφέρει ο Παύλος Κρασάκης.
Ειδικότερα:
- Οι κίτρινες κουκίδες αντιπροσωπεύουν τα πρόσφατα σεισμικά γεγονότα από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι και χθες (5 Φεβρουαρίου 2025).
- Οι μπλε κύκλοι αντιπροσωπεύουν ιστορικά σεισμικά γεγονότα με μέγεθος μικρότερο από 6R.
- Οι κόκκινες κουκίδες σηματοδοτούν ιστορικά σεισμικά γεγονότα >6 R όπως ο σεισμός της Αμοργού το 1956, ένα από τα ισχυρότερα γεγονότα στην ιστορία της περιοχής.
- Οι κόκκινες γραμμές αντιπροσωπεύουν λάθη με υψηλό κίνδυνο και οι κίτρινες γραμμές σφάλματα με μεσαίο κίνδυνο.
Σημειώνεται ότι τα επιστημονικά δεδομένα για τη δημιουργία του βίντεο έχουν αντληθεί από τις μελέτες της Εύης Νομικού, καθηγήτριας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Φυσικής Γεωγραφίας και από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Δεδομένα βαθυμετρίας: Νομικού κ.ά. (2019), Onshore δεδομένα: Copernicus, Σεισμικά δεδομένα: NKUA – Τμήμα Γεωφυσικής, Στοιχεία για λάθη: NOA).
Εγκαταστάθηκε υπερσύγχρονος σεισμογράφος
Εν τω μεταξύ, ένας υπερσύγχρονος σεισμογράφος εγκαταστάθηκε την Πέμπτη (6/2) στην περιοχή του Γαβρίλου στο νησί της Σαντορίνης, όπως τόνισε στο CNN Greece ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος στο πλαίσιο της παρακολούθησης της σεισμικής δραστηριότητας στο νησί. Αυτή η διαδικασία επισπεύσθηκε και αναβαθμίστηκε λόγω των αλλεπάλληλων σεισμών που δοκιμάζουν τις Κυκλάδες τα τελευταία 24ωρα.
«Σκοπός είναι τόσο να καταγράψουμε την υφιστάμενη ακολουθία, όσο και μακροπρόθεσμα για την καταγραφή και μελέτη της ηφαιστειακής δραστηριότητας και των σεισμικών δονήσεων που σχετίζονται με αυτή», εξηγεί ο σεισμολόγος.
Ήδη με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, η ομάδα του κ. Παπαζάχου προχώρησε το προηγούμενο διάστημα στην αναβάθμιση δύο σεισμογράφων και την επισκευή ακόμη ενός.
![SANTORINI](https://img.cnngreece.gr/img/960/max/80/2025/02/06/2db23299-2e5342a4-be70-4229-b320-5a52f7bb8319.jpg?t=3LyeNO6omOEuSvJtp3d7Hg)
Παράλληλα, στη μάχη παρακολούθησης του φαινομένου έχουν ήδη αρχίσει να ρίχνονται τέσσερις ψηφιακοί σεισμογράφοι και ένας γεωδαιτικός σταθμός μελέτης εδαφικής παραμόρφωσης στη Νέα Καμένη. Ένας από τους σεισμογράφους αυτούς εγκαταστάθηκε στον Μονόλιθο, σήμερα ακόμη ένας στην περιοχή του Γαβρήλου, ένας θα τοποθετηθεί στη Νέα Καμένη, αύριο (7/2) και ο τέταρτος στην περιοχή της Θυρασιάς το Σάββατο (8/2).
Πηγή: www.cnn.gr