Από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι και σήμερα, παρόλο που έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, το βασικό ζήτημα της αναδιάρθρωσης της περιοχής της Θεσσαλίας παραμένει σημαντικό όχι μόνο για τους παραγωγούς, αλλά για όλη την αλυσίδα βάμβακος.
Για τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, είναι πανάκεια ότι η Θεσσαλία πρέπει να συνεχίσει να καλλιεργεί βαμβάκι. Η ΔΟΒ από την αρχή της κρίσης αυτής βρέθηκε κοντά στους παραγωγούς και με συνεχείς συναντήσεις με την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία κατέβαλε ιδιαίτερες προσπάθειες, ώστε να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις. Δυστυχώς, οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό οποιοδήποτε στάδιο παραγωγής του βαμβακιού και μερικές φορές με καταστροφικά αποτελέσματα.
Προφανώς, όλη αυτή η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη, ούτε πρέπει να εθελοτυφλούμε, εντούτοις, σκοπός μας είναι η επανέναρξη της καλλιέργειας σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Για τον κλάδο μας, η οποιαδήποτε πρόταση για παύση της καλλιέργειας στις πληγείσες περιοχές αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και είμαστε κάθετοι σε αυτό. Και χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί βρίσκουμε συμπαράσταση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Άλλωστε, η πρόσφατη ίδρυση της Αγροδιατροφής Σύμπραξης αποτελεί σημαίνον βήμα για την αποτελεσματικότητα της ενίσχυσης του αγροτικού τομέα, μέσω ενός δικτύου συνεργασίας παραγωγών, αρμόδιων συνδέσμων, φορέων της αγοράς και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με σκοπό την αναδιάρθρωση και την επαύξηση της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα, καθώς και την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας που θα οδηγήσει στην αύξηση των πωλήσεων, της παραγωγικότητας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.
Το βαμβάκι είναι ένα αγροτικό προϊόν, πρώτη ύλη βιομηχανιών, στην αλυσίδα παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και αποτελεί τη σημαντικότερη φυσική υφάνσιμη ίνα παγκοσμίως. Ο βαμβακόσπορος, κύριο υποπροϊόν του βάμβακος, αποτελεί ζωοτροφή μεγάλης διατροφικής αξίας, ενώ το λάδι που παράγεται από αυτόν χρησιμοποιείται ευρέως ως βρώσιμο στη βιομηχανία της διατροφής.
Μέσω των προγραμμάτων που υλοποιούμε με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος, έχει δημιουργηθεί ήδη ταυτότητα και εμπορικό σήμα για το βαμβάκι που παράγουμε, το οποίο φέρνει αξία για τους παραγωγούς και μέλλον για τον κλάδο και την ελληνική οικονομία. Η διαδικασία, όμως, απαιτεί χρόνο, υπομονή, προσήλωση και σκληρή δουλειά, αλλά είμαστε αισιόδοξοι, γιατί υπάρχει σχέδιο και στρατηγική.
Όλα τα παραπάνω μαζί με τη δημιουργία έργων υποδομής για τη σωστή διαχείριση του διαθέσιμου πόρου των ομβρίων υδάτων, την υιοθέτηση πρακτικών άρδευσης που να εξοικονομούν και να διαχειρίζονται με φειδώ τους υδάτινους πόρους, όπως η στάγδην άρδευση και, κυρίως, την εκπαίδευση των παραγωγών για την υιοθέτηση των νέων καλλιεργητικών τεχνικών ευφυούς γεωργίας, που οδηγεί στον περιορισμό χρήσης του νερού με τεχνικές ελέγχου και κοστολόγησης αυτού, δημιουργούνται ευοίωνες προϋποθέσεις για τη στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας και στη Θεσσαλία.
Άλλωστε, ολόκληρος ο κλάδος κινείται διαχρονικά προς την κατεύθυνση της εκπαίδευσης των βαμβακοκαλλιεργητών, με πρωτοβουλίες που συντονίζονται από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, μέσω προγραμμάτων στις νέες καλλιεργητικές τεχνικές, εξοικονόμησης πόρων και προστασίας του περιβάλλοντος, σε μία ολιστική προσέγγιση. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η στρατηγική στροφή του κλάδου προς την άσκηση της καλλιέργειας, σύμφωνα με τους κανόνες και τα πρότυπα της «Ολοκληρωμένης Διαχείρισης» του εθνικού συστήματος ποιότητας Agro2, μιας μεθόδου άσκησης της γεωργίας φιλικής προς το περιβάλλον, η οποία διασφαλίζει την ορθολογική χρήση των διάφορων καλλιεργητικών εισροών (άρδευση, λίπανση, διαχείριση φυτοπροστασίας), την περιορισμένη χρήση χημικών σκευασμάτων και τη λογική χρήση καλλιεργητικών παρεμβάσεων.
Πηγή: www.ypaithros.gr