ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η ελληνοεβραϊκής καταγωγής, Νινέττα Μάτσα – Φέλντμαν, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, επρόκειτο να είναι η κεντρική ομιλήτρια της 7ης ετήσιας κοινοβουλευτικής Τελετής Μνήμης για το Ολοκαύτωμα, που προγραμματίστηκε για την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου στις 6:00 το απόγευμα, ώρα Ανατολικής Ακτής.
Η κ. Μάτσα – Φέλντμαν και η γνωστή ελληνοεβραϊκή οικογένεια από την οποία προέρχεται, έχασαν περίπου 127 μέλη που δολοφονήθηκαν στο Αουσβιτς. Αυτή η ετήσια Επιμνημόσυνη Τελετή για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος θα τιμήσει επίσης την 80ή επέτειο από την απελευθέρωση του Αουσβιτς.
Εκτός από τη μαρτυρία της Φέλντμαν, ομιλητές σε αυτή την ετήσια, διακομματική Επιμνημόσυνη Τελετή θα είναι: η βουλευτής Ντέμπι Ουάσερμαν – Σουλτζ (Debbie Wasserman Schultz), ο ομογενής βουλευτής Κωνσταντίνος Μπιλιράκης (Gus Bilirakis), ο βουλευτής Ντάνιελ Γκόλντμαν (Daniel Goldman), πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του Κογκρέσου για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού, ο βουλευτής Μπραντ Σνέιντερ ( Brad Schneider) και η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αικατερίνη Νασίκα. Αλλοι κοινοβουλευτικοί αρωγοί περιλαμβάνουν τους βουλευτές Τζέιμι Ράσκιν (Jamie Raskin), Τομ Κιν Τζούνιορ (Tom Kean, Jr) και τον Χερμπ Κοναγουεϊ (Herb Conaway).
Υπολογίζεται ότι από 67.000 Ελληνες Εβραίοι δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα (87% του εβραϊκού πληθυσμού της Ελλάδας). Μόνο περίπου 10.000 επέζησαν, μεταξύ αυτών και η βασική ομιλήτρια Νινέττα Μάτσα – Φέλντμαν. Αυτή η απώλεια ήταν μία από τις υψηλότερες αναλογίες στην Ευρώπη.
Η ελληνική πόλη που υπέστη τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων ήταν η Θεσσαλονίκη, η οποία έχασε το 96% του εβραϊκού πληθυσμού της. Μέχρι το Ολοκαύτωμα, η Θεσσαλονίκη ήταν κυρίως σεφαραδίτικη και η γλώσσα των Εβραίων της ήταν τα λαντίνο. Ηταν επίσης η μόνη μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη με εβραϊκή πλειοψηφία.
Από τις 20 Μαρτίου έως τις 19 Αυγούστου 1943, οι Ναζί Γερμανοί απέλασαν πάνω από 40.000 Εβραίους από τη Θεσσαλονίκη στο στρατόπεδο εξόντωσης Αουσβιτς-Μπίρκεναου, όπου σχεδόν όλοι δολοφονήθηκαν κατά την άφιξη. Το Αουσβιτς απελευθερώθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1945.
Πηγή: www.ekirikas.com