Ένα αποφασιστικό βήμα έκανε χθες (25.11.2024) η ΕΚΤΕΡ για να αποκτήσει το εργοληπτικό πτυχίο 7ης τάξης, καθώς εγκρίθηκε η συγχώνευση της εταιρείας με την Ενεργειακός Κόμβος.
Με αυτή την κίνηση πλέον, η εταιρεία του Αθανάσιου Σίψα, ΕΚΤΕΡ, μπορεί να διεκδικεί μεγαλύτερα δημόσια έργα και να ανταγωνίζεται τις άλλες ισχυρές κατασκευαστικές εταιρείες, όπως είναι η ΜΕΤΚΑ, η ΑΒΑΞ, η AKTOR και η ΤΕΡΝΑ.
Παράλληλα, ενισχύει την θέση της στον τουριστικό κλάδο, καθώς είδε έχει στα σκαριά μια επένδυση άνω των 50 εκατ. στην Πάρο, ενώ διεκδικεί και την κατασκευή των ξενοδοχείων της Golman Sachs στη Χαλκιδική.
Με τη συγχώνευση της εταιρείας Ενεργειακός Κόμβος, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2024 τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας θα αγγίξουν τα 40 εκατ. ευρώ, τα πάγια περιουσιακά στοιχεία θα διαμορφωθούν επίσης στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ ο ετήσιος κύκλος εργασιών αναμένεται να φτάσει τα 70 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα μεγέθη, η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. θα πλησιάσει την απόκτηση των απαιτούμενων κριτηρίων για την κατάταξή της στην ανώτατη τάξη, αποκτώντας τη δυνατότητα να διεκδικεί μεγάλα έργα χωρίς περιορισμούς.
Χωρίς τη συγχώνευση, η επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτούσε πολλά χρόνια, γεγονός που καθιστά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης εξαιρετικά σημαντική. Παράλληλα, η συγχώνευση με την Ενεργειακός Κόμβος Α.Ε. δημιουργεί νέες προοπτικές για την ΕΚΤΕΡ Α.Ε. στον τομέα του τουρισμού. Η Ενεργειακός Κόμβος Α.Ε. δραστηριοποιείται στον κλάδο της φιλοξενίας, κατέχοντας την κορυφαία μονάδα 5 αστέρων στην Πάρο, το Summer Senses. Η προσθήκη αυτής της επιχείρησης στον όμιλο ενισχύει τη θέση της ΕΚΤΕΡ Α.Ε. στον τουριστικό τομέα, παρέχοντας τεχνογνωσία και υποστήριξη για την ανάπτυξη του νέου ξενοδοχειακού έργου στην Πάρο, συνολικής επένδυσης ύψους περίπου 55 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής μας, η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. προετοιμάζεται συστηματικά για την αδειοδότηση μέσω Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) του ιδιόκτητου ακινήτου της στην περιοχή Άγιος Ιωάννης Δέτης στην Πάρο, εκτάσεως 328 στρεμμάτων, στοχεύοντας στην ανάπτυξη μιας πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων. Το επενδυτικό αυτό σχέδιο, προϋπολογισμού 53,3 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την εξασφάλιση μακροπρόθεσμου δανείου ύψους 42,6 εκατ. ευρώ, μέσω δανειακών κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Aυτή τη στιγμή, η ΕΚΤΕΡ διατηρεί ανεκτέλεστο περίπου στα 135 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2023 ανήλθε σε 79 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση σε σύγκριση με τα 23,15 εκατ. ευρώ του 2022. H εταιρεία μεταξύ άλλων διεκδικεί και την ανακατασκευή των τριών ξενοδοχείων του ομίλου Γρηγοριάδη (G Hotels) που έχει αγοράσει η Golman Sachs, στη Χαλκιδική.
Στα δικαστήρια θα οδηγηθεί η κόντρα της ΕΚΤΕΡ με την ΑΒΑΞ για τη συνεργασία στην κατασκευή των τριών σύγχρονων και φιλικών προς το περιβάλλον νοσοκομείων αξίας 442 εκατ. ευρώ που θα αναγερθούν με τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ο Αθανάσιος Σίψας θα απευθυνθεί στη δικαιοσύνη σε μία προσπάθεια να απομακρυνθούν ζημιές που εκτιμώνται στα 120 εκατ. ευρώ.
Για τον κ. Σίψα η απόκτηση του πτυχίου της 7ης τάξης είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς όπως δήλωσε στη χθεσινή Γενική Συνέλευση, ότι «το Προεδρικό Διάταγμα 71/2019, που καθορίζει τους όρους κατάταξης των κατασκευαστικών εταιρειών σε τάξεις πτυχίων, παρέμενε σε αναστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η κυβέρνηση απέφευγε να το ενεργοποιήσει, με στόχο τη διατήρηση του ολιγοπωλίου των πέντε εταιρειών που κατείχαν πτυχία 7ης τάξης.
Με την πάροδο του χρόνου, οι εταιρείες αυτές μειώθηκαν σε τέσσερις. Ωστόσο, μετά από πιέσεις θεσμικών φορέων και προσφυγή της ΕΚΤΕΡ Α.Ε. στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Διοίκηση αναγκάστηκε να θέσει το διάταγμα σε ισχύ την 1η Μαΐου 2024. Παρά την επίσημη ενεργοποίηση, το υπουργείο δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην έκδοση των απαραίτητων ερμηνευτικών εγκυκλίων, ούτε έχει ολοκληρώσει τη λειτουργία της βάσης δεδομένων για την καταχώριση των πιστοποιητικών εκτέλεσης έργων. Η έλλειψη αυτών των εργαλείων προκαλεί καθυστερήσεις και αβεβαιότητα στις διαδικασίες αναβάθμισης των εταιρειών.
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υποδομών οι εταιρείες με πτυχίο σε ισχύ διαμορφώνονται ως εξής: 7ης τάξης 4 εταιρείες, 6ης τάξης 35 εταιρείες εκ των οποίων 31 με ενεργή ενημερότητα, 5ης τάξης 57 εταιρείες εκ των οποίων 55 με ενεργή ενημερότητα και 4ης τάξης 109 εταιρείες εκ των οποίων 94 με ενεργή ενημερότητα. Η πλήρης εφαρμογή του Π.Δ. 71/2019 όταν ολοκληρωθούν οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι και η βάση δεδομένων αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές στο τοπίο της κατασκευαστικής αγοράς.
Συγκεκριμένα περιορισμένος αριθμός πτυχίων 7ης τάξης τα αυστηρά κριτήρια αναμένεται να περιορίσουν τα πτυχία της ανώτατης τάξης σε το πολύ πέντε με την ΕΚΤΕΡ Α.Ε. να διεκδικεί μία από τις θέσεις και αύξηση πτυχίων 6ης τάξης τα χαλαρότερα κριτήρια στην 6η τάξη προβλέπεται να οδηγήσουν στην έκδοση περίπου 55 νέων πτυχίων 6ης τάξης, γεγονός που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην κατηγορία αυτή.
Πηγή: www.newsit.gr