ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας γιατρός από το Αίγιο, ο οποίος ταξίδευε στις ΗΠΑ για επαγγελματικούς λόγους, κλήθηκε να παράσχει τις πρώτες βοήθειες σε έναν επιβάτη, στο ενδιάμεσο απευθείας πτήσης της Delta Airlines από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη, στις 15 Νοεμβρίου.
Το περιστατικό, το οποίο έφερε πρώτη στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Πελοπόννησος», φαίνεται πως εκτυλίχθηκε εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης ηρεμιστικών, από την πλευρά ενός επιβάτη, στην προσπάθεια να αποφύγει το άγχος της πολύωρης πτήσης πάνω από τον Ατλαντικό. Μάλιστα, στην προσπάθειά του να χαλαρώσει, ο ίδιος επιβάτης κατανάλωσε και συγκεκριμένη ποσότητα αλκοόλ.
Κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο επιβάτης υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός και να γίνει έκκληση από το προσωπικό του αεροσκάφους για άμεση υποστήριξη από κάποιον γιατρό. Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκε ο Αιγιώτης καρδιολόγος Δρ Νικόλαος Σπηλιόπουλος, ο οποίος ταξίδευε με τελικό προορισμό το Σικάγο. Αμέσως παρείχε τις πρώτες βοήθειες και κατάφερε να επαναφέρει τον επιβάτη, ο οποίος στο μεταξύ είχε χάσει τις αισθήσεις του, σκορπώντας ανησυχία στο προσωπικό και τους συνεπιβάτες του.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το αεροσκάφος είχε ήδη περάσει τον Ατλαντικό και πλησίαζε προς τη Νέα Υόρκη, με αποτέλεσμα ο Ελληνας γιατρός να καλείται να λάβει την απόφαση κατά πόσον θα έπρεπε να γίνει αναγκαστική προσγείωση σε άλλο πλησιέστερο αεροδρόμιο, προκειμένου ο επιβάτης να διακομιστεί άμεσα στο νοσοκομείο ή εάν θα ήταν τελικά ασφαλές να ολοκληρωθεί το προγραμματισμένο ταξίδι, όπως τελικά κι έγινε.
«Είναι διαφορετική η αντιμετώπιση και η θεραπεία ενός ασθενούς που βρίσκεται στο κρεβάτι ή σε ένα ασφαλές περιβάλλον ιατρείου, από έναν ασθενή σε 35.000 πόδια ύψος. Εκεί πρέπει να πάρεις σημαντικές αποφάσεις στον χρόνο που έχεις στη διάθεσή σου, ακόμη και για το αν πρέπει να προσγειωθεί ως emergency (σ.σ. έκτακτη ανάγκη) ένα αεροσκάφος που πέρασε τον Ατλαντικό και πλησιάζει τη Νέα Υόρκη», σχολίασε ο Δρ Νικόλαος Σπηλιόπουλος στο ίδιο δημοσίευμα, ενώ, σε επικοινωνία του με τον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») τόνισε ότι «έκανε απλά το καθήκον του», ενώ εκτίμησε πως, αν και δεν ενημερώθηκε για τη μετέπειτα κατάσταση του επιβάτη, δεν επρόκειτο να απειληθεί η ζωή του μετά το λιποθυμικό επεισόδιο.
Στον ασθενή παρασχέθηκε οξυγόνο, ενώ ο Ελληνας γιατρός παρέμεινε στο πλευρό του για την εναπομείνασα διάρκεια της πτήσης, προκειμένου να ελέγξει την καρδιακή λειτουργία και να του παράσχει ιατρική υποστήριξη. Αμέσως μετά την άφιξη στη Νέα Υόρκη, τον ασθενή παρέλαβε ασθενοφόρο.
Υπενθυμίζεται πως όλοι οι αεροσυνοδοί είναι εκπαιδευμένοι στις πρώτες βοήθειες, αλλά οι αεροπορικές εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν γιατρό στο προσωπικό, παρά μόνο κυτίο πρώτων βοηθειών. Σε περίπτωση που χρειαστεί ιατρική βοήθεια, εφόσον δεν υπάρχει εθελοντής εντός του αεροσκάφους, συμβουλεύονται με δορυφορικό τηλέφωνο ή μέσω ασυρμάτου το ειδικό ιατρικό προσωπικό εδάφους.
Πηγή: www.ekirikas.com