Την τακτική του υπουργείου Υγείας που μιλά διαρκώς, για ελλείψεις παθολόγων στο ΕΣΥ και της ΠΦΥ, αλλά και της έλλειψης ενδιαφέροντος από τους νέους ιατρούς για την ειδικότητα, στηλιτεύει η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος, επισημάινοντας εμφατικά, ότι το μέλλον της υγείας στην Ελλάδα χωρίς τους παθολόγους, θα είναι ζοφερό.
«Αν το υπουργείο Υγείας χρειάζεται τους παθολόγους οφείλει να τους στηρίξει», αναφέρει η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ), καταγγέλλοντας το γεγονός ότι στη συζήτηση για τον Προσωπικό γιατρό στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, δεν έχει κληθεί κανένας παθολόγος.
«Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την επαναλαμβανόμενη από πλευράς του υπουργείου τακτική και τα κροκοδείλια δάκρυα περί ελλείψεως παθολόγων στο ΕΣΥ και της ΠΦΥ, αλλά και της έλλειψης ενδιαφέροντος από τους νέους ιατρούς για την ειδικότητα».
Η ΕΕΠΕ κάνει λόγο για «συνεχιζόμενη υποβάθμιση και κανιβαλισμό της ειδικότητας της παθολογίας από υποειδικότητες και εξειδικεύσεις της παθολογίας» και για «δημιουργία ιατρών πολλών ταχυτήτων» που οδηγούν στην «υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων στον πολίτη υπηρεσιών Υγείας».
Σημειώνει ότι ενώ στον παιδικό πληθυσμό υπεύθυνοι προσωπικοί ιατροί είναι μόνον οι παιδίατροι, στους ενήλικες εξομοιώνεται η παθολογία με την Γενική Ιατρική, της οποίας ο τίτλος Οικογενειακή καθίσταται περιττός, αφού απευθύνεται πλέον μόνο σε ενήλικες.
«Σημαντική η πρόληψη, αλλά πιο σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία για τις οποίες θεωρούμε την παθολογία ως την κατ΄ εξοχήν κατάλληλη ειδικότητα. Πρόσφατα ακόμη παραχωρήθηκαν ατύπως, και πέραν κάθε ιατρικής δεοντολογίας και πρακτικής, καθαρά ιατρικές πράξεις όπως οι οδηγίες για τον εμβολιασμό, ο ίδιος ο εμβολιασμός, αλλά και η αξιολόγηση των προληπτικών test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε εντελώς ανεκπαίδευτους και αναρμόδιους για αυτές τις πράξεις επιστήμονες Υγείας».
Επίσης, «η καθημερινή εξάσκηση του λειτουργήματός μας καθίσταται όλο και δυσκολότερη με τα πολλαπλά θεραπευτικά πρωτόκολλα και τις περικοπές στη συνταγογράφηση, για τις οποίες δεν έχουν ενημερωθεί οι ασθενείς», αναφέρει η ΕΕΠΕ και καταλήγει:
«Δεν γνωρίζουμε ποιο τελικά θα είναι το μέλλον της ειδικότητας μας σε αυτή τη χώρα, αλλά το μέλλον της υγείας χωρίς παθολόγους θα είναι ζοφερό. Ως ΕΕΠΕ θα συνεχίσουμε την ανάδειξη του ρόλου του παθολόγου, ασχέτως της στήριξης που θα έπρεπε να μας παρέχετε απλόχερα».
Πηγή: www.cnn.gr