Εβδομάδες ή ακόμη και μήνες μπορεί να διαρκέσει η σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες ξεκαθαρίζουν οι επιστήμονες, μετά τον νέο ισχυρό σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής (10/2), αναφέροντας, δεν πρόκειται για φαινόμενο το οποίο «από αύριο θα αλλάξει ξαφνικά».
«Όταν λέμε ότι κάτι θα κρατήσει καιρό δημιουργείται η ψευδαίσθηση στον κόσμο ότι κάτι θα αλλάξει μέρα με τη μέρα. Είτε είναι σμηνοσειρά, είτε προσεισμική ακολουθία, το φαινόμενο κρατάει εβδομάδες, καμιά φορά και μήνες. Είναι δυσάρεστο το μήνυμα αλλά έτσι είναι» σημειώνει ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στην ΕΡΤ.
Καθιστά σαφές πως η ακολουθία θα συνεχιστεί και μάλιστα με αυτόν τον χαρακτήρα. Εξηγώντας γιατί το φαινόμενο έχει διάρκεια, επισημαίνει πως «υπάρχουν επεισοδιακές γενέσεις σεισμών, δηλαδή γίνονται σε ομάδες».
Οι υφέσεις και οι εξάρσεις της σεισμικής δραστηριότητας
Όπως συμπληρώνει, διακρίνεται ένα μοτίβο, σύμφωνα με το οποίο «μέσα σε δύο, τρεις ώρες θα γίνουν ένα πεντάρι, ένα τεσσάρι και μετά θα περάσουν 12 – 16 ώρες, θα ηρεμήσει η ακολουθία και μετά θα ξαναγίνουν κάποιοι σεισμοί».
«Θα κάνει εβδομάδες να περάσει. Πρέπει να προσανατολιστούμε και εμείς και η τοπική κοινωνία ότι έτσι, με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξει, αν υπάρξει, αποκλιμάκωση. Δεν είναι κάτι το οποίο αύριο θα αλλάξει ξαφνικά» υπογραμμίζει.
Για την επιμονή των σεισμικών δονήσεων και τη διάρκειά τους μίλησε στην ΕΡΤ και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, τονίζοντας πως δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμη την αποκλιμάκωση.
Στο πλαίσιο αυτό, και με την αποκλιμάκωση της σεισμικής ακολουθίας να μην διαφαίνεται ακόμη στον ορίζοντα, οι Επιτροπές παρακολούθησης της σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Σαντορίνη αποφάσισαν ξανά τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή (14/2) σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.
Οι αποφάσεις των ειδικών
Την ίδια ώρα, οι ειδικές Επιτροπές αποφάσισαν ότι:
- Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.2).
- Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου.
- Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.
- Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
Οδηγίες προς τους πολίτες
Οι πολίτες θα πρέπει:
- να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτηρίων.
- να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτήρια.
- να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
- να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
- να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
- να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Πηγή: www.cnn.gr