Θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία; Και πώς μπορεί να γίνει; Ο Ντόναλντ Τραμπ πριν ακόμη από την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο έλεγε ότι θα τερματίσει τον πόλεμο της Ουκρανίας και μάλιστα σε ένα 24 ωρο. Και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του για δεύτερη φορά στο Οβάλ Γραφείο, Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι έκατσαν στο ίδιο τραπέζι κι έκαναν τις πρώτες συνομιλίες στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας για ένα ενδεχόμενο ειρηνευτικό σχέδιο που θα έβαζε τέλος στην αιματηρή σύρραξη των τελευταίων 3 ετών ετών, αφήνοντας στην… απέξω την Ουκρανία και την ΕΕ.
Μετά από περισσότερες από 4 ώρες συνομιλιών, προέκυψε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές στην Ουκρανία πριν από την επίτευξη οριστικής ειρηνευτικής συμφωνίας. Ο ίδιος ο Τραμπ κατηγόρησε την Ουκρανία για τον πόλεμο και ζητά εκλογές στη χώρα πιέζοντας ασφυκτικά τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η πρόταση εγείρει ανησυχίες ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τις κάλπες για να διώξει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του πολέμου και να εγκαταστήσει έναν φιλο-Πούτιν υποψήφιο που θα συμφωνήσει σε ειρηνευτικούς όρους ευνοϊκούς για τη Μόσχα.
Η απόφαση των ΗΠΑ και της Ρωσίας να «θέσουν τα θεμέλια» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία σηματοδοτεί μια δυνητικά σημαντική καμπή μετά από τρία χρόνια ενός αιματηρού και άκρως καταστροφικού πολέμου χωρίς αυτό να συνεπάγεται και το τέλος του πολέμου.
Πολλοί αμφιβάλλουν ότι ο Πούτιν θα διαπραγματευτεί καλή τη πίστη, ενώ η Ευρώπη και η Ουκρανία φοβούνται ότι ο Τραμπ θα μπει στον πειρασμό να συνάψει συμφωνία με το Κρεμλίνο χωρίς να τους υπολογίσει.
Οι New York Times παραθέτουν ένα οδηγό, που εξηγεί βήμα προς βήμα το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία και τι ενδέχεται να περιλαμβάνει.
Αυτή τη στιγμή, η Ουκρανία έχει λίγες επιλογές για να ανατρέψει τις πρόσφατες επιτυχίες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία είναι πιθανό να περιλαμβάνει επώδυνες παραχωρήσεις από την πλευρά της Ουκρανίας, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ανταμοιβή του Τραμπ προς την επιθετικότητα του Ρώσου Προέδρου. Σημαίνει επίσης ότι η Ρωσία σχεδόν σίγουρα θα επιδιώξει μια σκληρή διαπραγμάτευση.
Ωστόσο, ο Πούτιν μπορεί να έχει και δικά του κίνητρα για να επιδιώξει μια συμφωνία. Η ρωσική οικονομία κινδυνεύει από ανεξέλεγκτο πληθωρισμό λόγω των τεράστιων δαπανών για τον πόλεμο, ενώ ο στρατός υφίσταται περίπου 1.000 ή και περισσότερες απώλειες ημερησίως. Επιπλέον, μια διευθέτηση του ζητήματος της Ουκρανίας θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τη μείωση των δυτικών κυρώσεων.
Παρ’ όλα αυτά, η Ρωσία και η Ουκρανία σημείωσαν πρόοδο προς την επίτευξη συμφωνίας την τελευταία φορά που διαπραγματεύτηκαν απευθείας, την άνοιξη του 2022. Και ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι εφικτή μια συμφωνία που θα ικανοποιεί τον Πούτιν, διατηρώντας παράλληλα κάποια μορφή κυριαρχίας και ασφάλειας για την Ουκρανία, σημειώνει το δημοσίευμα.
Οι διαπραγματευτές
Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να απομονώσει τη Ρωσία διπλωματικά και επέμενε ότι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για την τύχη της Ουκρανίας έπρεπε να συμπεριλμβάνουν τους Ουκρανούς. Ο Τραμπ απομακρύνθηκε από αυτή την προσέγγιση, όταν στις 12 Φεβρουαρίου τηλεφώνησε στον Πούτιν και συμφώνησαν οι δύο πλευρές να τα πουν μεταξύ τους. Μόνο εκ των υστέρων ενημέρωσε τον Ζελένσκι.
Τώρα, λοιπόν, είναι η Ουκρανία που φαίνεται απομονωμένη, με τον Ουκρανό πρόεδρο να μην συμμετέχει καν στις συζητήσεις αυτή την εβδομάδα μεταξύ των κορυφαίων του Τραμπ και Ρώσων ομολόγων τους στη Σαουδική Αραβία.
H Ευρώπη είναι επίσης… στην απ’ έξω» – παρόλο που η συνολική βοήθεια της στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου (περίπου 140 δισεκατομμύρια δολάρια) είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Τραμπ είπε ότι «μάλλον» θα συναντούσε τον Πούτιν στη Σαουδική Αραβία σύντομα. Το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία έχουν ήδη μεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας σε θέματα όπως οι ανταλλαγές κρατουμένων και η ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα.
Τα υπό διεκδίκηση εδάφη
H Ουκρανία έχει δηλώσει ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ καμία αλλαγή στα σύνορά της. Η Ρωσία δεν διεκδικεί μόνο το περίπου 20% της χώρας που ήδη ελέγχει, αλλά και μια έκταση γης που κατέχεται από την Ουκρανία σε 4 περιοχές, τις οποίες δεν ελέγχει πλήρως.
Ένας πιθανός συμβιβασμός ισούται με παύση των εχθροπραξιών.
Πηγή: www.newsit.gr