Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV θα κινδύνευαν να πεθάνουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια αν η κυβέρνηση Τραμπ διακόψει τη διεθνή χρηματοδότηση, προειδοποίησε την Παρασκευή η υπηρεσία του ΟΗΕ για το AIDS.
Παρόλο που τα προγράμματα για τον HIV εξαιρέθηκαν από το πάγωμα της χρηματοδότησης που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, η ανησυχία παραμένει για το μέλλον τους, δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκτελεστική διευθύντρια του UNAIDS στη Γενεύη.
«Υπάρχει μεγάλη σύγχυση, ειδικά σε επίπεδο κοινότητας, σχετικά με το πώς θα εφαρμοστεί η εξαίρεση. Βλέπουμε μεγάλη αναστάτωση στην παροχή υπηρεσιών φροντίδας» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters η Κριστίν Στέρλινγκ.
Αμέσως μετά την επανεκλογή του στις 20 Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ πάγωσε για 90 ημέρες κονδύλια για διεθνή βοήθεια ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Λίγες ημέρες αργότερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε εξαιρέσεις για το πρόγραμμα PEPFAR (Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για Ανακούφιση από το AIDS), την κορυφαία πρωτοβουλία για την ασθένεια σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παρά την εξαίρεση, όμως, η Στέρλινγκ προειδοποίησε ότι η κατάσταση παραμένει χαοτική.
Εν μέσω ενός γενικότερου περιορισμού των κονδυλίων, η εκτελεστική διευθύντρια του UNAIDS εκτίμησε ότι, αν δεν συνεχιστεί η χρηματοδότηση του PEPFAR, οι θάνατοι από AIDS θα αυξηθούν κατά 400% έως το 2029.
«Αυτό σημαίνει 6,3 εκατομμύρια θανάτους που συνδέονται με το AIDS» είπε, και ζήτησε από τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ να αυξήσουν τη βοήθεια.
«Στην Αιθιοπία έχουμε 5.000 συνεργαζόμενους υπαλλήλους υγείας που χρηματοδοτούνται από την αμερικανική βοήθεια. Όλες οι συμβάσεις τους έχουν τερματιστεί» πρόσθεσε.
Τα κονδύλια που προσφέρουν οι ΗΠΑ αντιστοιχούν στο μεγαλύτεροι μέρος της διεθνούς χρηματοδότησης για το UNAIDS, το οποίο δραστηριοποιείται σε 70 χώρες.
Πηγή: www.in.gr