Στις 18 Δεκεμβρίου 1994, τρεις σπηλαιολόγοι,οι Ζαν-Μαρί Σωβέ, Ετελιέτ Μπρινέλ και Κριστιάν Ιλέρ, εξερευνούσαν την περιοχή Αρντές της νότιας Γαλλίας, όταν μπροστά στα μάτια τους συνέβη κάτι το μοναδικό: η εμφάνιση μερικών από τα παλαιότερα και καλοδιατηρημένα εικονιστικά σχέδια που έχουν φτιαχτεί ποτέ από τον άνθρωπο, όπως αποδείχθηκε αργότερα. Η ανακάλυψη γνωστή ως «Σπήλαιο Σωβέ» (Grotte Chauvet) άλλαξε για πάντα την αρχαιολογική κατανόηση της καλλιτεχνικής έκφρασης και της δημιουργικής ανάπτυξης του προϊστορικού ανθρώπου.
Μέσω της χρονολόγησης με άνθρακα,τα εξαιρετικά αυτά σχέδια ανιχνεύτηκαν στην ανώτερη παλαιολιθική περίοδο, πριν από 30.000 χρόνια. Χάρη σε μια πτώση βράχου που σφράγισε την είσοδο του Σπηλαίου Σωβέ για περίπου 10.000 χρόνια , τα περισσότερα από τα 1.000 σχέδια που τεκμηριώθηκαν στους ασβεστολιθικούς τοίχους του, παρέμειναν ανέγγιχτα και καλοδιατηρημένα.
Το σπήλαιο περιλαμβάνει απεικονίσεις 14 διαφορετικών ειδών – από άλογα και λιοντάρια έως επικίνδυνα προϊστορικά πλάσματα όπως ο μακρινός εξαφανισμένος μαλλιαρός ρινόκερος και το μαμούθ. Περιλαμβάνει ακόμη παραστάσεις του ανθρώπινου σώματος και αφηρημένες σειρές κόκκινων κουκκίδων.
Οι εικόνες καταδεικνύουν εξαιρετικό καλλιτεχνικό όραμα και τεχνική μέσω της ανατομικής τους ακρίβειας, της ψευδαίσθησης του βάθους και της κίνησης, της αριστοτεχνικής χρήσης των χρωμάτων και του επιδέξιου συνδυασμού ζωγραφικής και χαρακτικής. Εκτός από τους πίνακες, το σπήλαιο φιλοξενεί επίσης ανθρώπινα ίχνη και περίπου 4.000 προϊστορικά απολιθώματα ζώων.
Σε αναγνώριση της τεράστιας σημασίας του για την ανθρώπινη ιστορία, η UNESCO ενέταξε το Σπήλαιο Σωβέ στη Λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2014.
Πηγή: www.sansimera.gr