Η κ. Μυρογιάννη μιλώντας σε ομογενειακή συγκέντρωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλόριδας, “Προμηθέας”. Δίπλα της, ο πρώην δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Κρις Αλαχούζος.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/ ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ
ΤΑΜΠΑ. ΦΛΟΡΙΔΑ. «Είμαστε εδώ για να ακούσουμε», τόνισε σε συνέντευξή της στον «Εθνικό Κήρυκα» η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάιρα Μυρογιάννη, ενώ υποστήριξε ότι το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό που έχει εκπονήσει το υπουργείο Εξωτερικών, «είναι μια βάση διαλόγου» με την Ομογένεια.
Η κ. Μυρογιάννη, που ήλθε πριν λίγες μέρες για τον εορτασμό των Θεοφανίων στο «Ελληνικό Χωριό», Τάρπον Σπρινγκς, μίλησε σε συγκεντρώσεις ομογενών, συναντήθηκε με παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και επισκέφτηκε σχολεία τσάρτερ ελληνικού ενδιαφέροντος.
Μιλώντας στον «Ε.Κ.» εξέφρασε την επιθυμία της να επισκεφτεί εκτός από τις μεγάλες πόλεις και άλλες με μικρότερο αριθμό ομογενών. Τόνισε, επίσης, ότι όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, η ενδυνάμωση και βελτίωση των προξενικών υπηρεσιών αποτελεί πρώτιστο ζήτημα για τους ομογενείς. Και ακόμα, η κ. Μυρογιάννη υπογράμμισε ότι στόχος είναι να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ της Ομογένειας και του μητροπολιτικού κέντρου.
H κ. Μυρογιάννη εξέφρασε τη χαρά της, που είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει κατά τις συναντήσεις της με την Ομογένεια, το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, που έγινε από το υπουργείο Εξωτερικών για την περίοδο 2022-27, με τα διάφορα προγράμματα που περιλαμβάνει.
Για τη Γενική Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού ήταν η πρώτη φορά που παραβρέθηκε στην τελετή των Θεοφανίων, η οποία είναι η μεγαλύτερη έξω από τα σύνορα της Ελλάδος. «Ηταν πολύ συγκινητική», είπε. «Είναι τόσο έντονο το αίσθημα του Ελληνισμού και αυτό είχα την ευκαιρία να συζητήσω και με τους επικεφαλής των σχολείων τσάρτερ που επισκέφτηκα. Τα στοιχεία του Ελληνισμού περνάνε σε πολλά επίπεδα».
Εντυπωσιασμένη από το Τάρπον Σπρινγκς που επισκέφτηκε, η κ. Μυρογιάννη τόνισε, ότι «νόμιζα ότι ήμουν στην Κάλυμνο».
Σε σχετική ερώτηση, η κ. Μυρογιάννη υπογράμμισε το ενδιαφέρον της να επισκεφτεί και περιοχές της Αμερικής στις οποίες δεν διαμένουν τόσοι πολλοί ομογενείς, όσο στις μεγάλες πόλεις. Η ίδια είχε παραβρεθεί στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση που είχε πραγματοποιηθεί πριν από καιρό στην Αργεντινή. «Είδα πόσο πολύ βοηθά η Εκκλησία στο να κρατηθεί ο Ελληνισμός», είπε. «Είδα τα παιδιά της Ομογένειας που χορεύουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς καλύτερα απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Μάλιστα, από εκεί ξεκινήσαμε να κάνουμε και ένα πρόγραμμα φιλοξενίας, ειδικά για τους ελληνικούς χορούς».
Σχετικά με τους λόγους για τους οποίους εκπονήθηκε το Στρατηγικό Σχέδιο για τους Αποδήμους, η κ. Μυρογιάννη απάντησε: «Εκπονήθηκε γιατί θέλαμε να αποτυπώσουμε μια στρατηγική για τις δράσεις που μας ενδιαφέρει να κάνουμε. Να είναι σε κοινή γνώση και όχι να είναι κάποιες δράσεις που γίνονται από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, ή από το υπουργείο, που δεν έχουν κάποια διασύνδεση μεταξύ τους. Επίσης, θέλαμε να κάνουμε και μια στρατηγική για να διαμορφώνουμε τις δράσεις σε σχέση με αυτά που έχουμε ακούσει από την Ομογένεια. Αυτό, είναι το πρώτο σχέδιο που έχει αφουγκραστεί τα αιτήματα της Ομογένειας, είναι ένας ανοικτός διάλογος. Εμείς λέμε ότι οποιαδήποτε πρόταση υπάρχει, είμαστε ανοιχτοί να τη βάλουμε και αυτή στις δράσεις μας, εφόσον θεωρούμε ότι θα έχει αντίκτυπο. Εμείς, ακούμε την Ομογένεια».
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, η κ. Μυρογιάννη υπογράμμισε ότι αυτό ήδη συμβαίνει και μάλιστα κατά την παρούσα φάση, «το κάνουμε λίγο χτυπώντας την πόρτα της κάθε γειτονιάς». Συμπλήρωσε δε, ότι παράλληλα με τις επαφές που η ίδια και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Γιώργος Κώτσηρας, κάνουν, πληροφορούνται τι ζητά η Ομογένεια. «Είμαστε εδώ για να ακούσουμε», συμπλήρωσε. Το Στρατηγικό Σχέδιο «είναι μια βάση διαλόγου».
Σχετικά με τα παράπονα ομογενών για την εξυπηρέτηση στις διάφορες ανάγκες τους, από τα κατά τόπους προξενεία, η κ. Μυρογιάννη ανέφερε ότι σε σχετική συζήτηση στο υπουργείο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «το πρώτο από τα ζητήματα που πρέπει να έχουμε στο Στρατηγικό Σχέδιο για τους Αποδήμους, είναι η ενδυνάμωση και βελτίωση των προξενικών υπηρεσιών». Πρόσθεσε δε, ότι για τις ανάγκες, θα γίνουν προσλήψεις προς ενίσχυση των προξενείων σε ανθρώπινο δυναμικό, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούνται και οι πλατφόρμες», με την ψηφιακή τεχνολογία για διαβατήρια κ.λπ.
Αναφορά έκανε η κ. Μυρογιάννη και στο ενδιαφέρον για τη δημιουργία Μητρώου ομογενειακών οργανώσεων. «Θεωρώ, ότι αυτό το θέμα έχει πολλές διαστάσεις», απάντησε. «Εχει πολλά ποδαράκια. Το ένα είναι το Μητρώο, γενικά. Πρέπει να υπάρχει ένα μητρώο για τις ομογενειακές οργανώσεις. Ξέρουμε ότι άλλες είναι πιο ενεργές και άλλες λιγότερο και είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε. Ενα τέτοιο μητρώο θέλουμε να είναι ανοικτό στον πολίτη. Δηλαδή, κάποιος που θα θέλει να δει ποιες κοινότητες υπάρχουν, για παράδειγμα στο Τάρπον Σπρινγκς, θα μπορεί, ώστε να δύναται να επικοινωνήσει. Αλλά, εμείς θέλουμε να το πάμε ένα βήμα παραπέρα. Εκτός από τις κοινότητες, θέλουμε να κάνουμε μητρώο φυσικών προσώπων και σε διάφορα επίπεδα. Δηλαδή, επιστημόνων, επαγγελματιών κ.λπ. σε διάφορους τομείς. Οσοι θέλουν μπορούν να συμμετάσχουν. Μπορούμε να κάνουμε και μια δικτύωση. Οχι μόνο οι ομογενείς να είναι σε επαφή με το μητροπολιτικό κέντρο, αλλά και μεταξύ τους».
Η κ. Μυρογιάννη είπε, εξάλλου, ότι στα σχέδια του υπουργείου είναι η δημιουργία και Μουσείου Απόδημου Ελληνισμού. «Είναι κάτι πολύ σημαντικό, γιατί είμαστε μια χώρα με μεγάλη Διασπορά που έχει συμβάλλει στην ιστορία και στη θέση της χώρας, εντός και εκτός», τόνισε. «Αυτό, πρέπει να το αναγνωρίζουμε. Οπότε θεωρούμε ότι ένα τέτοιο μουσείο πρέπει να γίνει και είμαστε στις διαδικασίες για να το πραγματοποιήσουμε».
Το μήνυμα της Γενικής Γραμματέως Αποδήμου Ελληνισμού προς την Ομογένεια είναι το εξής: «Να έχουμε καλή χρονιά, να φωτιστούμε και να έχουμε στο μυαλό μας την αγάπη και το πώς πρέπει να την έχουμε ως πυξίδα για το πώς φερόμαστε μεταξύ μας. Αρα, θα ήθελα να δώσω ένα μήνυμα χαράς και αισιοδοξίας».
Πηγή: www.ekirikas.com