Τον Μητροπολίτη Μεθόδιο πλαισιώνουν παιδιά από το σχολείο της κοινότητας Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σόμερβιλ, η ελληνικής καταγωγής δήμαρχος Κατζιάνα Μπαλλαντύνι (Katjana Ballantyne), ο π. Αντώνιος Ταντίλυαν, ο γενικός πρόξενος Συμεών Τέγος και η σύζυγός του Μαρία.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΒΟΣΤΩΝΗΣ
ΒΟΣΤΩΝΗ. H ιστορική κοινότητα Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Σόμερβιλ της Μασαχουσέτης, καθιέρωσε μία καινούργια διακονία και προσφορά για τους ανθρώπους οι οποίοι στερούνται την ελευθερία τους και βρίσκονται πίσω από της φυλακής τα σίδερα για σοβαρές κακοποιητικές πράξεις διαφόρων ειδών, για τις οποίες πληρώνουν το τίμημά τους με φυλάκιση. Επισημαίνεται ότι το Σόμερβιλ ουσιαστικά είναι προάστιο της Βοστώνης.
Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας π. Αντώνιος Ταντίλυαν (Anthony Tandilyan) μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» για τη διακονία των φυλακισμένων είπε πως «πριν από ένα χρόνο περίπου ένας εκ των ενοριτών μας, ο Τζον Λάουροου (John Laurorw) ήλθε και μου μίλησε για ένα όραμα να αρχίσουμε μία διακονία φυλακών στην κοινότητά μας. Αισθάνθηκα ότι ο Κύριος με χτύπησε στον ώμο λέγοντάς μου «αυτή είναι μία ευκαιρία να με επισκεφθείς».
Ο π. Αντώνιος πρόσθεσε πως «αρκετοί ενορίτες υιοθέτησαν αμέσως το όραμα του Τζον και άρχισαν να αναζητούν τρόπους να εντοπίσουν φυλακισμένους αδελφούς για τους οποίους ο Κύριος είπε πως εάν τους επισκεφθούμε είναι σαν να επισκεπτόμαστε τον Ιδιον».
Ο π. Αντώνιος είπε πως «η διακονία μας είναι πολύ καινούργια και έχει μεγάλη δυνατότητα για να μεγαλώσει και επεκταθεί. Εχομε στείλει πολλές κάρτες ελπίδας και αγάπης προσπαθώντας να ρίξουμε λίγο φως στη ζωή εκείνων οι οποίοι χαίρονται γνωρίζοντας ότι προσευχόμαστε γι’ αυτούς. Επί πλέον με τη βοήθεια της Φιλόπτωχου μας βοηθήσαμε κάποιον πρώην φυλακισμένο καθώς άρχισε να οικοδομεί μία καινούργια ζωή».
Ο π. Αντώνιος υπογράμμισε πως «κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, η κοινότητά μας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου συμπαραστάθηκε έμπρακτα σε οικογένειες φυλακισμένων αδελφών μας μέσω του προγράμματος «το Δένδρο του Αγγέλου» (Angel Tree). Η κοινότητά μας είχε την ιδιαίτερη ευκαιρία και ευλογία να διανείμει δώρα σε δώδεκα οικογένειες. Μερικές από αυτές ήλθαν στην εκκλησία μας και τα παρέλαβαν, στις υπόλοιπες τα μετέφεραν στα σπίτια τους μέλη της διακονίας μας».
H κοινότητα Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Σόμερβιλ βρίσκεται σε ανοδική πορεία ανάπτυξης ενώ πριν μερικούς μήνες γιόρτασε την πλήρη ανακαίνιση του ιερού της ναού και ολόκληρου του κοινοτικού της συγκροτήματος, που είχαν υποστεί ζημιές από μία πυρκαγιά που ξέσπασε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2021 όπως είχε γράψει ο σχετικά ο «Ε.Κ.».
Η όλη προσπάθεια της ανακαίνισης σχεδιασμού, συγκέντρωσης χρημάτων, και κατασκευής διήρκεσε επτά χρόνια. Τονίζεται πως ένα από τα στελέχη της κοινότητας που εργάζεται σιωπηλώς και αθόρυβα επί πολλά χρόνια είναι ο Ευάγγελος Κεχρής, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος και σήμερα είναι βοηθός ταμίας.
Η κοινότητα της Κοίμησης του Σόμερβιλ, η οποία έλκει την ιστορία της από το 1916, πρωτοϊδρύθηκε από πρωτοπόρους Ελληνες μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους ήταν και πολλοί πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από τα Αλάτσατα και τον Τσεσμέ πλησίον της Σμύρνης. Μέχρι σήμερα υπάρχουν κάποιοι απόγονοί τους οι οποίοι δραστηριοποιούνται και υποστηρίζουν την κοινότητα. Ανοιξαν οι θύρες του πρώτου ναού στη διεύθυνση: 5 Bow Street, στη γνωστή και τότε και σήμερα πλατεία Γιούνιον, που γνώρισε κατά περιόδους ημέρες δόξας και ανόδου φτάνοντας μέχρι και τις 750 οικογένειες.
Μέχρι και τη δεκαετία του 1950 υπήρχε γύρω από τον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου μία πολυπληθής και ζωντανή ελληνική γειτονιά, η οποία είχε μεταφυτευθεί από διάφορα μέρη της Ελλάδος και ιδιαίτερα από τη Μικρά Ασία.
Ιερατικός προϊστάμενος σήμερα είναι ο π. Αντώνιος Ταντίλυαν και πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου η Νταγιάν Καραβίτη.
Η κοινότητα Κοιμήσεως της Θεοτόκου σεμνύνεται για τον Ελληνοαμερικανό ήρωα Γεώργιο Διλβόη (George Dilboy) και μάλιστα έχει θεσπίσει κληροδότημα προς τιμήν του με την ονομασία George A. Dilboy Endowment Fund διά του οποίου παρέχει μία υποτροφία σε τελειόφοιτο του Λυκείου του Σόμερβιλ, ενώ διοργανώνει και μία ετήσια Εκδήλωση Απονομής Τιμητικών Βραβείων σε Ελληνοαμερικανούς οι οποίοι έχουν συμβάλλει στην ανθρωπότητα με φιλανθρωπικές και αλληλέγγυες συνεισφορές τους.
Το όνομα του Γεωργίου Διλβόη ή George Dilboy στα αγγλικά είναι συνώνυμο με την έννοια και την αρετή της φιλοπατρίας και του ηρωισμού ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικότερα στη Βοστώνη και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Σόμερβιλ όπου είχαν έλθει οι περισσότεροι μετανάστες από τα Αλάτσατα της Μικράς Ασίας, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Γεώργιος Διλβόης.
Ο Γεώργιος Διλβόης ήταν ένας από τους δέκα μεγαλύτερους ήρωες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και επίσης ο πρώτος Ελληνοαμερικανός που τιμήθηκε μετά θάνατον με το ανώτατο στρατιωτικό Μετάλλιο της Τιμής από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο χρόνια στον πόλη Σόμερβιλ εκλέχτηκε δήμαρχος η Κατζιάνα Μπαλλαντύνι (Katjana Ballantyne), ελληνικής καταγωγής, αν και το όνομά της δεν ηχεί ως ελληνικό. Και όμως, είναι Ελληνίδα και στο αίμα και τον πολιτισμό.
Σε συνέντευξή της στον «Ε.Κ.» ανάμεσα στα άλλα είχε αναφέρει πως «γεννήθηκα και ορφάνεψα στην Ελλάδα και υιοθετήθηκα από τον Σκωτσέζο (Scottish) πατέρα μου και την Τσεχογερμανίδα μητέρα μου. Μία οικογένεια μεταναστών από τρεις διαφορετικές χώρες ήλθαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ήμουν τεσσάρων ετών».
Η δήμαρχος Κατζιάνα Μπαλλαντύνι είναι πολύ κοντά στην κοινότητα της Κοιμήσεως του Σόμερβιλ και γενικά στις ομογενειακές εκδηλώσεις στη Βοστώνη, συμπεριλαμβανομένης και της ετήσιας παρέλασης, του δείπνου της, ενώ παρούσα ήταν με τα παιδιά του σχολείου, τον π. Αντώνιο Ταντίλυαν και ενορίτες στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Γενικού Προξενείου στη Βοστώνη λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα.
Πηγή: www.ekirikas.com