Ο πρώτος Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της αγροδιατροφής στην Ελλάδα, το DigiAgriFood, είναι γεγονός και πριν από λίγες μέρες παρουσιάστηκε στη Λάρισα από την Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Ο Θανάσης Κοράκης, καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στο DigiAgriFood, σημειώνοντας ότι «η βασική ιδέα μέσα από τον Κόμβο είναι η παροχή υπηρεσιών για τον τεχνολογικό μετασχηματισμό του τομέα της αγροδιατροφής». Σύμφωνα με τον ίδιο, «οφείλουμε να δούμε τα πράγματα από την αρχή και να κατανοήσουμε τι είναι αυτοί οι περιβόητοι κόμβοι».
Όπως τόνισε ο κ. Κοράκης, «σκοπός του κάθε Κόμβου είναι η υποστήριξη του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού ολόκληρου του φάσματος της αγροδιατροφικής αλυσίδας αξίας, με άμεσα οφέλη για τους πολίτες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα. Βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία ενοποιημένων υπηρεσιών υποστήριξης διάφορων εταιρειών, οργανισμών, συνεταιρισμών και φορέων, με στόχο να ανταποκριθούν στις ψηφιακές προκλήσεις και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, ενώ σκοπός τους δεν είναι να πραγματοποιούν έρευνα, αλλά να προσφέρουν έτοιμες λύσεις σε όσους τους χρησιμοποιούν».
Και συμπλήρωσε: «Το DigiAgriFood επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού της αγροδιατροφικής αλυσίδας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για επαγγελματίες του αγροδιατροφικού κλάδου που αναζητούν σύγχρονες λύσεις, εκπαίδευση και χρηματοδοτικά εργαλεία για την επιχείρησή τους».
Η βιοχημικός-βιοτεχνολόγος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μαριάννα Κυργιαφίνη, παρουσιάζοντας τις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες μέσα από αυτή την ψηφιακή μετάβαση στη χώρα, ανέφερε πως «ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι κτηνοτροφικές μονάδες με τη χρήση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, της βιωσιμότητας και της αποδοτικότητας των εκμεταλλεύσεων.
Πιο συγκεκριμένα, μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού μπορεί αν επιτευχθεί βελτίωση της παραγωγικότητας και μείωση του κόστους μέσω αυτοματισμών και συλλογής δεδομένων, καθώς και βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των ζώων».
Παρά τα οφέλη ωστόσο, εξήγησε πως «η ψηφιακή μετάβαση είναι μια διαδικασία που απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια, καθώς έχει ακόμη να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. Αρχικά, παρατηρείται χαμηλό επίπεδο υιοθέτησης νέων τεχνολογιών στις αγροτικές περιοχές. Ένα ακόμη εμπόδιο αποτελεί η έλλειψη ευαισθητοποίησης και δεξιοτήτων ή εκπαίδευσης. Το ψηφιακό χάσμα εμποδίζει την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών, ενώ το κόστος εφαρμογής ορισμένων ψηφιακών τεχνολογιών ενδέχεται να είναι υψηλότερο από τα δυνητικά οφέλη, ιδίως για τους κτηνοτρόφους μικρής κλίμακας».
Σημαντικός σύμμαχος για την κτηνοτροφία
Ιδιαίτερα για τους κτηνοτρόφους, το DigiAgriFood αποτελεί έναν σημαντικό σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κτηνοτροφίας, καθώς προωθεί την υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ψηφιακής μετάβασης και στοχεύει στη βελτίωση της αποδοτικότητας και της βιωσιμότητας του κλάδου της κτηνοτροφίας.
Μεταξύ των τεχνολογιών αυτών, οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν με τη χρήση αισθητήρων να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την υγεία των ζώων και τις περιβαλλοντικές συνθήκες στις εκμεταλλεύσεις. Μέσω αυτών των δεδομένων, οι τελευταίοι θα μπορούν να εντοπίζουν έγκαιρα αλλαγές στη συμπεριφορά ή την υγεία των ζώων, όπως αρρώστιες ή προβλήματα στη διατροφή τους.
Επίσης, η χρήση αισθητήρων στις μονάδες γαλακτοπαραγωγής επιτρέπει τη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την ποσότητα και την ποιότητα του παραγόμενου γάλακτος. Μέσα από αυτές τις πλατφόρμες, είναι εφικτή η άμεση λήψη διορθωτικών ενεργειών, όταν εντοπίζονται προβλήματα, εξασφαλίζοντας καλύτερη παραγωγικότητα και ποιότητα γάλακτος.
Πηγή: www.ypaithros.gr